Pe 4 decembrie, în 1987, a încetat din viaţă filosoful şi eseistul Constantin Noica, mentor spiritual al unei pleiade de intelectuali români, membru titular post-mortem al Academiei Române. Noica lăsat în urmă o moștenire filosofică și culturală de neprețuit, fiind considerat un reper al gândirii românești și europene.
Motto: „Dintre toate roadele pamântului, omul e singurul care nu se coace niciodată. Nu există maturitate; doar tinereţe. Pentru societate e un dezastru: de aici conflicte, catastrofe şi inadecvări de tot soiul: ideologii şi ştiinţe perfecte pentru oamenii necopţi. Pentru ins e o binecuvântare: ramâne ingenuu toată viaţa.” (Constantin Noica)
Filosoful, publicistul și scriitorul Constantin Noica a fost o personalitate emblematică pentru cultura românească, a cărui viață și operă au fost profund marcate de contextul istoric și social al României secolului XX.
Constantin Noica a demonstrat de timpuriu o inclinație spre filozofie și literatură, culminând cu lucrarea sa de licență pe tema Problema lucrului în sine la Kant la Universitatea din București.
Sub regimul comunist, Noica a fost victima represiunilor, cu un domiciliu obligatoriu impus la Câmpulung Muscel și ulterior condamnat la muncă silnică pentru uneltire împotriva ordinii de stat, pedeapsă din care a executat șase ani la Jilava. Aceste experiențe au lăsat o amprentă profundă asupra gândirii și scrierilor sale ulterioare. După eliberare, Noica a devenit o figură centrală în peisajul intelectual românesc, locuind în București și lucrând la Centrul de Logică. În 1977 s-a mutat în Păltiniș,în mansarda unei căbănuțe modeste, unde a organizat seminarii filozofice, influențând generații de gânditori și scriitori români.
În urma unui accident stupid petrecut în 27 noiembrie 1987, Noica şi-a fracturat şoldul şi, din cauza emboliei survenite câteva zile mai târziu, avea să moară prin edem pulmonar la Spitalul Clinic din Sibiu în ziua de 4 decembrie 1987.
4 decembrie – evenimente și personalități
1855 – A fost inaugurată „Școala de mică chirurgie” la Spitalul Mihai Vodă din București.
1864 – Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a promulgat Codul Civil, acesta urmând să intre în vigoare de la 1/13 ianuarie 1866. Codul Civil sau Codul Civil al lui Cuza sau Codicele Civil din 1864 a fost Codul Civil în vigoare în Principatele Unite Române și ulterior România din 1 decembrie 1865 și până în 1 octombrie 2011. Este singurul cod care a scăpat de modificările comuniste, rămânând aproape la fel în toată perioada comunistă.
1875 – S-a născut Rainer Maria Rilke, important poet al liricii moderne, prozator, traducător.
1883 – S-a născut Nicolae Cartojan, profesor, istoric al literaturii române vechi, membru al Academiei Române. A editat 29 de scriitori români în colecţia „Clasicii români comentaţi” şi a publicat lucrări fundamentale asupra literaturii române vechi: „Cărţile populare în literatura românească”.
1902 – A încetat din viaţă patriotul român Ion Raţiu, om politic transilvănean, avocat, preşedinte al Partidului Naţional Român din Transilvania.
1908 – S-a născut microbiologul si geneticianul american Alfred Day Hershey, laureat al premiului Nobel pentru medicină în anul 1969.
1917 – A avut loc şedinţa de deschidere a Sfatului Ţării, din fosta Basarabie ţaristă.
1940 – A fost semnat, la Berlin, „Protocolul asupra colaborării româno–germane la realizarea unui plan de 10 ani pentru refacerea economiei româneşti”, unul din principalele instrumente prin care capitalurile germane au pătruns în economia românească. România devenea astfel un important exportator de materii prime şi cel mai mare furnizor de produse agricole al celui de–al treilea Reich, economia sa fiind complet subordonată „noii ordini economice europene”, instituită de nazişti.
1948 – Vaporul chinez cu aburi Kiangya a explodat și s-a scufundat în gura de vărsare a râului Huangpu după ce s-a lovit de o mină lăsată în urmă de către marina imperială japoneză în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Numărul morților este necunoscut, cu toate acestea, se crede că între 2750 și 3920 au murit, 700-1000 supraviețuitori fiind preluați de către alte nave.
1959 – Ca parte a programului Mercury, NASA trimite în spațiu misiunea Little Joe 2 care transportă maimuța Sam (Macaca mulatta) pentru a testa funcționalitatea sistemelor și efectele adverse ale spațiului asupra oamenilor. Zborul a durat 11 minute și 6 secunde.
1991 – Corespondentul Associated Press, Terry Anderson a fost eliberat după ce fusese ținut ostatic în Liban vreme de șapte ani.
1992 – Sub egida ONU, președintele SUA George Bush a ordonat înființarea Unified Task Force cu scopul de a acorda ajutor umanitar și de a restaura ordinea în Somalia.
1996 – A fost inaugurată filiala din România a companiei Microsoft.
2004 – Muzicianul roman Teo Peter, basist al trupei Compact, a murit în urma unui tragic accident de maşină; A decedat tragic pe 4 decembrie 2004, în urma unui accident rutier, taxiul în care se afla fiind lovit de un Ford Expedition condus de Christopher Van Goethem, soldat (pușcaș marin) american de la Ambasada SUA din București aflat în stare de ebrietate. Înainte de accident, Teo Peter a fost prezent la Sala Polivalentă în calitate de organizator.
Cum ți se pare subiectul?