„Dumnezeu nu a lăsat caii să vorbească pentru a nu pune oamenii în dificultate”, spune un vechi proverb. Iar asta pentru că aceste animale nobile au inteligenţa ca, prin tăcerea lor, să ne facă să simţim mai mult, şi să vorbim mai puţin. De la aceste ființe fascinante învățăm să trecem prin viaţă cu bucurie, cu demnitate, cu iubire, hotărât, sălbatic şi liber. Ai auzit vreodată de un cal care „strălucește ca aurul” sau unul cu urechi curbate spre interior? Lumea este plină de rase fascinante de cai, despre care probabil nici nu știai că există, și vin cu povești la fel de uimitoare. Exemplare superbe de cai poți admira live la Karpatia Horse Show 2024, 27-29 septembrie, Domeniul Cantacuzino, Florești, Prahova.
Evenimentul are în prim plan disciplina ecvestră care a impresionat anul acesta la Jocurile Olimpice de la Paris – Concursul Complet Internațional de 4*, cu cele trei probe obligatorii: dresaj, cross-country (sărituri obstacole naturale) și sărituri obstacole.
Cele mai rare rase de cai:
Akhal-Teke, cunoscut drept „Calul de Aur” vine din Turkmenistan și este renumit pentru blana sa strălucitoare, cu reflexii metalice. Această rasă este una dintre cele mai vechi din lume și are o rezistență de invidiat. Dacă vrei să vezi un cal care pare să fi fost creat din mituri și legende, acesta este Akhal-Teke.
Falabella este una dintre cele mai mici rase de cai din lume, originară din Argentina. Acest cal ajunge la doar 86 cm înălțime, și deși este micuț, acesta este incredibil de puternic și rezistent. Adesea ținuți ca animale de companie, caii din această rasă au un temperament blând și prietenos.
Marwari vine direct din India și este un adevărat simbol regal. Urechile sale curbate spre interior îl fac unic în lume, iar calitatea sa principală este loialitatea. Acești cai sunt legați istoric de nobilii indieni și au fost crescuți pentru rezistența lor în condiții grele. Când vezi un Marwari, îți poți imagina că ești într-o poveste exotică, călărind prin deșerturile Indiei!
Gypsy Vanner este un cal dintr-o poveste cu zâne. Originar din Marea Britanie și Irlanda, acest cal cu o coamă lungă și ondulată, nu doar arată spectaculos, dar are și un temperament calm și prietenos, fiind ideal pentru familii.
Fjord Norvegian ar putea fi calul vikingilor! Fjordul Norvegian este una dintre cele mai vechi și pure rase de cai din lume, având o istorie de peste o mie de ani. Este recunoscut pentru blana sa de culoare bej deschis și pentru natura sa blândă, fiind folosit atât la muncă, cât și pentru plimbări recreative. Este perfect pentru cei care caută un partener de încredere, cu o energie calmă.
Ce definește o rasă de cal rară?
O rasă rară înseamnă puține exemplare rămase în viață, o istorie bogată și adesea o legătură specială cu un loc sau o cultură anume. Poate fi și o rasă aproape dispărută, dar care a fost salvată în ultimul moment. Totodată, fiecare dintre aceste rase rare are trăsături unice, de la aspectul fizic până la abilitățile speciale.
Diferența dintre rasele rare și rase pe cale de dispariție
Poate te întrebi: care-i diferența? Ei bine, rasele rare sunt ca niște comori ascunse, adică nu le vezi prea des, dar au populații stabile. În schimb, rasele pe cale de dispariție sunt într-o situație critică, de exemplu anumiți cai din Dobrogea sau Pădurea Letea. Una dintre rasele de cai disparute este Tarpan care a trăit în Europa în secolul al XIX-lea. Rasele rare de cai sunt nu doar frumoase, ci și o parte importantă din patrimoniul natural, care merită protejat!
În cele trei zile de regal hipic, spectatorii vor descoperi la Karpatia Horse Show atracțiile unui eveniment unic în România. Cele două arene vor găzdui trei competiții hipice, peste cinci show-uri ecvestre și demonstrații. „Am fost plăcut impresionat să descopărla Concursul Complet Internațional ce a avut loc în cadrul Jocurilor Olimpice de la Paris mai multe cupluri cal-călăreț care au participat la diferite evenimente ecvestre, pe care le-am organizat de-a lungul anilor. Pe unii dintre ei îi vom revedea și în acest an la Florești performând la Concursul Complet de 4*. Estimăm deja că vom avea participanți din Austria, Bulgaria, Finlanda și Marea Britanie.
Din punct de vedere al performanței sportive ediția a IX-a este prima în care reușim organizarea Concursului Complet Internațional de nivel 4* într-un an care nu este pre-olimpic și ne propunem să păstrăm acest nivel. În plus, în cadrul Karpatia Horse Show vom organiza finala națională de Concurs Complet pentru călăreți de 2* și novici,” spune Mihnea Vîrgolici, Directorul evenimentului Karpatia Horse Show.
Karpatia Horse Show – singurul eveniment de acest gen din România – este o invitație la evadare din cotidian, alături de familie, prieteni sau colegi. Domeniul Cantacuzino fiind la doar o oră distanţă de Capitală și de alte orașe din județele Prahova, Dâmbovița și Brașov.
Biletele și abonamentele s-au pus în vânzare aici.
Mai multe detalii despre programul evenimentului aici.