- Publicitate -

Voluntarii de la Bikers for Humanity România au donat Centrului de Transfuzie Sanguină Ploiești un aparat de stripare a tubulaturii pungilor de sânge

Data:

Distribuie articolul:

Centrul de Transfuzie Sanguină Ploiești are, începând de sâmbătă, 6 aprilie 2024, un aparat pentru striparea tubulaturii pungilor de sânge. „Era foarte mare nevoie de acesta. Împărțirea în eșantioane a tubului de la pungile de sânge era realizată manual până acum… Vă închipuiți cât timp se pierdea”, a explicat pentru Observatorul Prahovean medicul Georgeta Hanganu, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Ploiești.

- Publicitate -

Aglomerație mare sâmbătă, 6 aprilie 2024, la Centrul de Transfuzie Sanguină de la Ploiești, unde voluntarii de la Bikers for Humanity au venit în număr mare. Nu doar să doneze sânge, așa cum vin în fiecare an, indiferent de valoarea bonurilor, ci de această dată au venit cu un „cadou” pentru Centru.

aparat de stripare tubulatura

Mai exact au adus un aparat de stripare a tubulaturii pungilor de sânge, pentru a obține eșantioane de calitate pentru testarea sângelui donat. Aparatul a fost achiziționat cu banii donați de voluntarii Bikers for Humanity, special pentru achiziția acestuia, deoarece cei de la Ploiești realizau această „stripare” manual, și nu întotdeauna eșantioanele erau corect amestecate cu anticoagulant.

Evenimentul de sâmbătă dimineață, de la Ploiești, a avut o componentă festivă și toți s-au bucurat de moment. Voluntarii Bikers for Humanity, care au donat sânge, au strâns, de asemenea, cardurile cu banii primiți pentru donare, bani care se folosesc la achiziționarea de cadouri, cu ocazia zilei de 1 Iunie, pentru copiii din medii defavorizate.

- Publicitate -

Citește și: Bikers for Humanity au fost în weekend la Ploiești ca să doneze sânge. Oamenii buni fac fapte bune

Pe lângă Cristian Hrubaru, care a venit doar să-și însoțească prietenii, neputând să doneze și el sânge, sâmbătă a mai venit la Ploiești și Gabriel Coveșanu, actor, motociclist „de vreo 10 ani”, așa cum singur spune, și membru Bikers for Humanity România.

De asemenea, s-au alăturat și cei de la Roata de Foc pentru susținerea acțiunii de sâmbătă, și ei venind să doneze sânge și, ulterior, să doneze și cardurile primite pentru a se cumpăra cadouri de 1 Iunie pentru copiii defavorizați.

Acesta nu este un eveniment strict de donare de sânge. Este un eveniment care îmbină și socializarea și donarea. Este a patra oară când Bikers for Humanity vin la Ploiești, de data aceasta au venit și cu un cadou pentru noi, cumpărat din banii strânși de ei, un aparat de stripare. Este foarte frumos, ca idee, ce fac ei așa în general, nu doar donarea de sânge, ci toate inițiativele lor, ce fac, ce construiesc…”, spune dr. Hanganu.

- Publicitate -

bikers for humanity centrul de transfuzie sanguina ploiesti

Sâmbătă, evenimentul de la Centrul de Transfuzie Sanguină Ploiești a beneficiat și de ajutorul voluntarilor de la Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, care au venit pentru a a da o mână de ajutor și, totodată, pentru a promova și LaRock Music Festival, ce va avea loc în perioada 15-18 august 2024, pe Domeniul Cantacuzino din Florești, Prahova. Festivalul, aflat la cea de-a doua ediție, se desfășoară sub egida Ploiești, Capitala de Tineret a României 2024.

Bikers for Humanity România chiar vin să doneze sânge benevol

Încă de la începutul anului 2024, donarea de sânge a devenit un subiect de controverse. Au apărut mulți donatori noi care se declară deranjați de faptul că sunt refuzați la donare când ei merg doar „să facă bine”.

Atunci când am anunțat evenimentul de la Ploiești, nu au întârziat să apară comentariile de genul: „Pentru ei sunt locuri, pentru noi, cei care vrem să donam sânge, să facem o faptă bună, nu sunt”.

- Publicitate -

Este inexplicabil cum, „peste noapte”, au apărut atâția donatori de sânge „dezinteresați”, tocmai atunci când valoarea tichetelor pentru donatori a crescut la 280 de lei, de la 60, cât era până la finalul anului 2023. Acum, dacă mergi să donezi sânge, stârnești un val de „hate” și toți te acuză că „ai pile”. Comentatorii sunt, în general, cei care s-au trezit și ei să doneze anul acesta și s-au văzut puși în situația în care sunt refuzați sau amânați pe motiv că au prioritate donatorii fideli.

bikers for humanity centrul de transfuzie sanguina ploiesti

Odată cu noua lege, care dă posibilitatea consiliilor locale să reducă valoarea impozitelor pentru cei care donează sânge de trei într-un an calendaristic, valul de „hate” se va accentua și „dacă scăpăm nebătuți anul acesta, este bine”, spune cu amar dr. Hanganu.

Revenind la cei de la Bikers for Humanity România, nu știu dacă ei pot fi acuzați că vin să doneze sânge pentru bani. Și când bonurile erau 60 de lei și acum, când valoarea lor este de 280 de lei, ei au venit la Ploiești, și nu numai aici, să doneze sânge și, cu banii strânși, să ajute și cauze umanitare. Și, în aceste condiții, poate cineva să-i acuze de faptul că nu o fac benevol?

- Publicitate -

Despre donarea de sânge în România

Potrivit Panorama, România este singura țară din blocul european care oferă stimulent financiar pentru donarea de sânge de peste 50 de euro.

Spre comparație, în Austria este interzisă oferirea sau promisiunea unui profit sau beneficiu pentru donatorii de sânge, arată un studiu realizat de Departamentul de Studii Parlamentare și Politici UE.

De asemenea, nici Belgia nu oferă stimulente financiare. În schimb, angajații din sectorul public beneficiau în trecut de o zi de concediu pentru fiecare donare. Măsura a fost eliminată la cererea Crucii Roșii, după ce s-a observat că timpul de refacere este folosit în alte scopuri.

- Publicitate -

În Estonia și în Finlanda, donarea de sânge este voluntară și neremunerată. Franța și Germania oferă o gustare. Letonia plătește 4,27 de euro pentru o grupă obișnuită de sânge și 17,7 euro în cazul uneia rare.

Lituania face cadouri – insigne, creioane, prosoape, tricouri – dar costurile totale pentru o donare nu pot depăși 12 euro.

Peste tot în lume, se merge pe ideea de donare benevolă și neremunerată. Tocmai ca să nu existe niciun fel de ispită și donatorii să fie sinceri în chestionar. La centru se donează ceai sau cafea. Legea sângelui, în vigoare din 2005, spune foarte clar: sângele și produsele din sânge nu se plătesc.

- Publicitate -

Atunci când bonul valoric este aproape 300 de lei, el constituie o ispită. Mai ales că-ți poți cumpăra cu el orice din magazinul alimentar. Atâta vreme cât donatorilor li se dă acest bon valoric, ei vor exista, doar că vor fi de condiție îndoielnică, cu riscurile de rigoare”, spune Aimee Bugner, psiholog și președintele Fundației Donatorilor Benevoli de Sânge, citat de Panorama.

Distribuie articolul:

Provocarea Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Ai un pont care se poate transforma într-o știre? Trimite pe WhatsApp la 0785 075 112

Vreți să aflați cele mai noi știri din Prahova? Abonați-vă la Google News

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

spot_img

Exclusiv

Marea Confruntare pentru Primăria Ploiești. Cum le poți adresa întrebări candidaților?

A doua dezbatere electorală pentru Primăria Ploiești, organizată de...

A început „Marea confruntare pentru Primăria Ploiești” – Dezbatere Electorală – LIVE

Observatorul Prahovean organizează, la această oră, prima ediția ”Marea confruntare pentru Primăria Ploiești”, o serie de patru dezbateri, la care au fost invitați candidații partidelor parlamentare și cei independenți la funcția de primar al Municipiului.

Abonează-te la newsletter

- Publicitate -

Știri noi

Șofer de microbuz din Prahova, filmat în timp ce fumează în mașina plină cu pasageri (VIDEO)

Scene revoltătoare filmate într-un microbuz din Prahova. Şoferul unui...

Una dintre cele mai mari rețele de telefonie mobilă, Telekom, defecțiuni tehnice la această oră

Probleme tehnice într-una dintre cele mai mari reţele de...

Imaginea zilei la Ploiești. Cea mai urâtă piață este în centrul orașului

Ploieștiul are mai multe piețe agro-alimentare, însă, de departe,...

Imagini cu un accident produs la Șoimari. O autoutilitară s-a răsturnat în mijlocul drumului [VIDEO]

Un accident rutier s-a produs, astăzi, pe Drumul Județean...
- Publicitate -
- Publicitate -

Informații utile

Ce este promisiunea de vânzare-cumpărare a unui apartament

Continuăm proiectul ”Casa Nouă”, cu scopul de a vă...

Robin Mihai este triplu medaliat cu aur la Campionatul Mondial de Kempo IKF cu sprijinul Supermarket La Cocoș

Ce ar fi sportul ploieștean fără implicarea oamenilor de...

Medicul Alin Scarlat: Cum influențează activitatea fizică longevitatea

Observatorul Prahovean publică o serie de articole, extrase din...
- Publicitate -

Emisiuni
Observatorul Prahovean

Groapă imensă de gunoi, lângă Ploiești și Parcul Bucov [VIDEO]

Jurnaliștii Marius Nica, Claudiu Vasilescu și Mihai Nicolae au...

”Voi ajuta Petrolul să facă performanță!” Ce măsuri propune Bogdan Nica [VIDEO]

Invitat, miercuri seară, în emisiunea Observatorul Prahovean LIVE, ediție...
- Publicitate -

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Șofer de microbuz din Prahova, filmat în timp ce fumează în mașina plină cu pasageri (VIDEO)

Scene revoltătoare filmate într-un microbuz din Prahova. Şoferul unui...

Una dintre cele mai mari rețele de telefonie mobilă, Telekom, defecțiuni tehnice la această oră

Probleme tehnice într-una dintre cele mai mari reţele de...

Imaginea zilei la Ploiești. Cea mai urâtă piață este în centrul orașului

Ploieștiul are mai multe piețe agro-alimentare, însă, de departe,...
- Publicitate -