Scandalul apei potabile din 10 localități prahovene, printre care și municipiul Câmpina, i-a pus pe jar pe localnici, care au aflat că luni de zile au consumat apă contaminată. Deși probele au fost prelevate în 2023,unele chiar în luna iulie, rezultatele analizelor au ajuns de-abia pe 25 ianuarie 2024, când populația a fost alertată.
La solicitarea observatorulph.ro, cei de la Institutul Național de Sănătate Publică au explicat că întârzierea a fost cauzată de faptul că operatorul economic, în cazul de față HidroPrahova, nu a achitat contravaloarea serviciilor, conform legislației în vigoare.
Același INSP a precizat că a fost demarată anchetă internă pentru a vedea cine este de vină că rezultatele analizelor au fost transmise cu întârziere.
La Câmpina, proba de rutină a fost recoltată în vara lui 2023, când au fost depistate depăşiri ale unor parametri. Rezultatele au fost anunţate, însă, la circa şapte luni de la prelevare. Proba în cauză a evidenţiat neconformităţi în privinţa a doi compuşi chimici – tetracloretenă şi tricloretenă, peste concentraţia maximă admisă.
Hidro Prahova a dispus ca, în perioada 26 – 28 ianuarie 2024, să se efectueze igienizarea tuturor rezervoarelor şi a staţiei de tratare Muscel – Voila, după care să se repete analiza de apă de la ieşire staţie pentru a se determina valorile parametrilor tetracloretena şi tricloretena.
Citește și: Apă contaminată de luni de zile în mai multe localități din Prahova. Rezultatele analizelor au venit de-abia zilele trecute
Duminica trecută, pe 28 ianuarie, la două zile de la informarea potrivit căreia apa potabilă este contaminată, Direcția de Sănătate Publică Prahova a transmis Primăriei municipiului Câmpina rezultatul.
„Apa este în parametrii normali, deci este potabilă, astfel că DSP anulează recomandarea anterioară de evitare a consumului”. Practic, în cazul probei prelevată în 26 iunie 2023, rezultatul a fost transmis în ianuarie 2024, la 7 luni distanță, iar pentru proba recoltată, cea din 27 ianuarie 2024, rezultatul a fost gata și a fost transmis în decurs de 24 de ore.
Nu doar Câmpina a primit, săptămâna trecută, notificare legată de contaminarea apei, ci și alte 9 localități din județ.
Este vorba despre Drăgănești, Balta Doamnei, Ceptura, Iordăcheanu, Fulga, Posești, Salciile, Apostolache și Boldești Grădiștea, zone unde probele au fost recoltate anul trecut în iulie, septembrie, octombrie sau noiembrie și care au evidențiat depășiri ale parametrilor la tetracloretenă și tricloretenă, sodiu, arsen, 1-2 diclor etan, bor fluoruri și carbon organic total. Anunțul oficial a venit tot pe 25 ianuarie 2024, când autoritățile locale au informat populația.
Citește și: În 9 localități din Prahova, apa, la această oră, nu este potabilă
Dorin Ilian Lețea directorul HidroPrahova a confirmat faptul că operatorul de apă nu a achitat facturile restante către INSP, iar asta pentru că „între noi și cei de la Institutul Național de Sănătate Publică nu există niciun dialog. Nu ne-au spus luni de zile că avem de achitat contravaloarea serviciilor, facturi restante. Nu era vorba de vreo sumă colosală, undeva la 10.000 de lei, bani care au fost achitați la finele lui decembrie.”.
În ceea ce privește situația la momentul de față, HidroPrahova a mai precizat că a fost elaborat un plan de remediere a măsurilor.
„Se acționează în consecință cu acesta, respectându-se astfel:
- Igienizarea, atât prin resurse proprii, cât și cu sprijinul unei firme specializate a rezervoarelor de înmagazinare din sistemul de alimentare și a rețelei de distribuție.
- Planificarea, organizarea și efectuarea de prelevări de probe de către DSP Prahova și efectuarea analizelor de către INSP București
- Asigurarea unor surse alternative de apă potabilă, respectiv utilizarea containerelor de tip IBC”
Cum ți se pare subiectul?
Lipsa de … made in balamuc !