Astăzi, 5 mai 2023, Muzeul Ceasului „Nicolae Simache” din Ploiești a împlinit 60 de ani de la înființare. Cu această ocazie administratorii muzeului au organizat un Medalion Aniversar pentru a celebra evenimentul.
Întâmplător (sau nu), tot astăzi doamna Tatiana Ristea, șefa muzeului, și-a aniversat ziua de naștere, care coincide cu cea a muzeului.
La simpozion au fost prezenți colegi de la alte muzee, reprezentanți ai administrației locale dar și oameni din media.

Cu ocazia evenimentului au luat cuvântul pentru cei prezenți, șeful muzeului, Tatiana Ristea, Elena Frâncu muzeograf, Elena Oprea, scriitoare și poetă, Andi Enache de la ploiestii.ro, Adrian Stan, muzeograf al Muzeului de Istorie și Arheologie Prahova și Mihai Dumitrache, director interimar al Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova.
La finalul evenimentului s-au împărțit plachete aniversare pentru cei mai de seamă invitați prezenți.
Muzeul Ceasului „Nicolae Simache” din Ploiești este unul deosebit, unic în Europa și, după câte spun cei care i-au trecut pragul, aceștia nu s-au limitat la o singură vizită, simțind nevoia mereu să se reîntoarcă.

Începuturile Muzeului Ceasului datează din decembrie 1962, când profesorul Nicolae Simache a achiziționat un lot de piese din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea, care au devenit baza primei expoziții, intitulată „Ceasul de-a lungul vremii”. Vernisată pe 6 mai 1963, în cadrul Palatului Culturii, expoziția cuprindea 104 piese valoroase și a reprezentat fundamentul acestui muzeu unic în România.
Citește și: 86 de ceasuri din colecția Muzeului Ceasului ”Nicolae Simache” Ploiești au ajuns la Constanța. Expoziție inedită
De-a lungul anilor, colecția Muzeului Ceasului s-a extins semnificativ, ajungând să numere peste 4.000 de piese și componente de mare valoare tehnică și artistică. Printre acestea se numără ceasuri de epocă, mecanisme complicate, ceasuri cu automate, ceasuri de buzunar, pendule și alte obiecte legate de măsurarea timpului. Prin valoarea patrimoniului său, muzeul este comparabil cu muzee similare din Europa, cum ar fi cele din La Chaux-de-Fonds din Elveția, Besançon din Franța și altele.
Colecția muzeului include cele mai vechi ceasuri de tip astronomic, datând din 1544 și 1562, realizate de orologierii Jaculus Heustadia din Olanda și Joachim Metzker din Augsburg. Din aceeași categorie fac parte și cadranele solare din secolele al XVII-lea și al XVIII-lea, dintre care unul semnat Butterfield – Paris 1690. O altă piesă deosebită ca sistem de funcționare este clepsidra (ceasul cu apă), realizată de Charles Rayner, în anul 1654 la Londra.
Remarcabil în cadrul Muzeului Ceasului este și existența unui număr semnificativ de ceasuri de personalități culturale și politice românești și străine, care prin semnificația lor deosebită, particularizează valoarea acestei unice instituții culturale din România. Menționăm dintre acestea ceasurile care au aparținut domnitorului Alexandru Ioan Cuza, Mihail Kogălniceanu, regilor Carol I și Mihai I, țarului Alexandru al II-lea și Marelui Duce Nicolae, generalului Alexandru Averescu, diplomatului Nicolae Titulescu, poetului Vasile Alecsandri sau pictorului Theodor Aman.