Prezent la Ploiești, la conferința de presă a PSD Prahova, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), profesorul Alexandru Rafila, a combătut, cu argumente, actualele măsuri privind închiderea școlilor și a piețelor, dar și-a exprimat și îngrijorarea cu privire la numărul de teste raportate zilnic.
„Nu am fost predictivi, am fost doar reactivi. Am închis școlile când nu era cazul. Este foarte clar poziția Organizației Mondiale a Sănătății privind menținerea deschise a școlilor, măcar a școlilor primare”, a susținut Alexandru Rafila, precizând că închiderea unităților de învățământ va avea consecințe.
„Acești copii, dacă au condiții de învățământ, și școlile au fost amenajate în acest sens, trebuie să primească copiii. Copiii noștri nu pot să devină niște copii cu foarte serioase tare, nu în procesul educațional, ci în procesul lor al dezvoltării ca viitori adulți, din punctg de vedere psiho-social. Asta este principala problemă. Copiii trebuie să interacționeze unii cu alții, trebuie interacționeze cu cadrele didactice. Nu putem ține un copil în fața unui ecran luni de zile pentru că ne e frică de ce s-ar putea întâmpla, pentru că nu ne pregătim sau pentru că negăm recomandările unor organizații internaționale”, a susținut profesorul universitar.
În același context, Rafila a susținut că măsura de închidere a piețelor nu se impunea.
„Deschiderea piețelor este necesară. Nu vor fi piețele zone de deschidere accelerată, în condițiile în care tu dispersezi consumatorii. Singurele lucruri este să le organizezi, să le reglementezi (…) Producătorii pot să poarte mască, se pate face acest lucru, respectiv verificarea. Numărul de persoane care intră în piață poate fi controlat. Lucrurile astea sunt simplu de organizat”, a susținut Rafila, care susține că „măsura de închidere a piețelor nu are niciun impact asupra transmisibilității, dar cu siguranță are impact asupra nivelului de viață al persoanelor care sunt forțate să meargă să cumpere în alte locuri și, pe de altă parte, afectează și producătorii”, iar pe de altă parte a mai reafirmat că astfel de decizii nu au fost luate cu o consultare a specialiștilor.
Totodată, Rafila a semnalat și un alt aspect, pe care l-a catalogat drept „un fenomen ciudat”, cu privire la testele raportate zilnic.
„Noi avem o capacitate instalată, declarată de primul ministru al României de 53.000 de teste/zi. Astăzi am făcut doar 30.000 și lucrul ăsta pare ciudat, în condițiile în care la un număr de 10.000 de cazuri zilnic ar trebui să facem cel puțin 80.000 de teste. Cam asta diferența între ce se întâmplă în realitate și ce se testează în realitate”, a susținut Alexandru Rafila.