Inovație și tehnologie la Universitatea Petrol – Gaze (UPG) din Ploiești. Un proiect pilot cu fonduri norvegiene, derulat de UPG Ploiești, propune reducerea costurilor de încălzire pentru campusul universitar. UPG Ploiești va scăpa de grija furnizării de căldură și apă caldă. Campusul universitar și spațiile didactice nu vor mai avea nevoie nici de aparate de aer condiționat, dar nici de apă necesară pentru sistemele de irigații.
Cum ar fi ca, în viitor, să ai energie termică cu prețuri minime și să beneficiezi, tot timpul anului, de apă caldă menajeră fără costuri?
O astfel de soluție este implementată de Universitatea Petrol-Gaze Ploiești, grație unui proiect pilot derulat cu fonduri norvegiene.
Universitatea Petrol-Gaze Ploiești a propus și a câștigat finanțare pentru implementarea unui proiect prin care se propune o reducere a costurilor de încălzire pentru campusul universitar, dar și o viitoarea soluție pentru reducerea consumul de combustibili fosili.
Proiect pilot la UPG Ploiești. Sistem hibrid de încălzire pentru campusul universitar
Fosta centrală termică de la UPG Ploiești a fost modernizată cu fonduri norvegiene, dar și grație unui parteriat cu Consiliul Județean Prahova. Soluțiile propuse sunt inovatoare.
Citește și: UPG Ploiești va folosi energia geotermală pentru încălzirea campusului universitar. Proiect cu fonduri norvegiene, co-finanțat de Consiliul Județean Prahova
Foraje, apă termală, pompe termice, cogenerare și măsuri de eficiență energetică. Sunt doar câteva dintre componentele sistemului hibrid de producere a apei calde menajere și a încălzirii pentru campusul universitar ploieștean
„Proiectul constă în realizarea unui sistem hibrid de eficiență energetică folosind energia generată de niște pompe de căldură și acest sistem este aplicat în clădirea campusului universitar al UPG Ploiești.
În cadrul sistemului există 10 pompe de căldură care vor furniza 690 kW termici. Totodată, reușim să recuperăm energia termică din gazele de ardere ale cazanelor de gaz din centrala termică a universității.
Vorbim practic de o sursă suplimentară de energie. Fiecare recuperator are o putere de 150 de kW termici. Vorbim și de un aport suplimentar de energie din gazele de ardere care oricum s-ar fi pierdut în atmosferă”, a precizat prof. dr. ing. Gheorghe Brănoiu, manager de proiect.
Proiect pilot la UPG Ploiești. Sistem hibrid de încălzire pentru campusul universitar – VIDEO, FOTO
Practic apa din subteran este preluată cu o temperatură de 17 grade Celsius, cu ajutorul forajelor care au fost executate la o adâncime de 120 de metri.
Temperatura apei este ulterior ridicată, cu ajutorul gazelor de ardere, la peste 55 de grade Celsius și livrată în campusul universitar.
Sistemul hibrid reușește practic să folosească apa termală, dar și gazele de ardere, proiectul urmând să aibă și alte componente.
„Căldura gazelor de ardere este trecută forțat prin recuperatoare. Acestea funcționează pe sistem aer – apă , care au în interior o rețea de conducte în care se găsește apă. Gazele de ardere încălzesc apa din conducte. Noul sistem hibrid va asigura 100% necesarul de încălzire al corpurilor C și E de la UPG, dar și apa caldă menajeră pentru întreaga universitate, inclusiv la cămine, la cantină, pentru tot parcursul anului”, a precizat prof. dr. ing. Gheorghe Brănoiu, manager de proiect.
Proiect pilot la UPG Ploiești. Sistem hibrid de încălzire pentru campusul universitar – VIDEO, FOTO
Beneficiile proiectului nu se opresc aici. Proiectul include, potrivit managerului de proiect, schimbarea vechilor radiatoare de oțel cu convertoare care realizează atât încălzirea, cât și răcirea în spațiile de învățământ și în cele două corpuri ale universității.
„Cu acest sistem nu va mai fi nevoie de aparate de aer condiționat”, a precizat prof. dr. ing. Gheorghe Brănoiu, care a explicat că, ulterior, apa caldă menajeră neutilizată, după răcire, poate fi utilizată pentru irigarea spațiilor verzi.
Proiect pilot la UPG Ploiești. Sistem hibrid de încălzire pentru campusul universitar – VIDEO, FOTO
Valoarea totală a proiectului este de 1.594.670 Euro reprezentând 1.355.000 Euro fonduri norvegiene, cofinanțarea fiind asigurată de Consiliul Județean Prahova (239.400 Euro), iar contribuția UPG Ploiești este de 1.670 de euro.
Termenul de finalizare al proiectelui este 31 decembrie 2023.
VIDEO: prof. dr. ing. Gheorghe Brănoiu, manager proiect – UPG Ploiești