Un proiect cu fonduri norvegiene, derulat de Universitatea Petrol Gaze Ploiești, va reprezenta soluția pentru reducerea costurilor de încălzire pentru campusul universitar, dar și o viitoarea soluție pentru reducerea consumul de combustibili fosili. Valoarea totală a proiectului este de 1.594.670 Euro, urmând să fie asigurată co-finanțarea de Consiliul Județean Prahova.
Energia geotermală reprezintă o sursă inepuizabilă de energie primară. Despre proiectul de la UPG Ploiești se vorbește de mai multă vreme, acesta fiind considerat o viitoare soluție inclusiv pentru asigurarea energiei termice pentru Ploiești.
„În anul 2019, în cadrul programului „Program pentru energie in Romania”, secțiunea Energie regenerabilă, Apel 2 Energie geotermală, Operator de fonduri Innovation Norway, Axa Mecanism financiar SEE si Norvegia, 2014-2021, compartimentul de Relații Internaționale în colaborare cu un colectiv de cadre didactice de cercetare multidisciplinar având la bază cadre didactice cu experiența în domeniu din cadrul facultăților IPG SI IME din Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești, a depus proiectul: “Hybrid system for energetic efficency using geothermal energy, applied in UPG”, a precizat Conf. univ. dr. Mirela Dulgheru, purtător de cuvânt al UPG Ploiești.
Proiectul a început în ianuarie 2021, iar valoarea investiției este estimată la peste 1,5 milioane euro.
„Valoarea totală a proiectului este de 1.594.670 Euro reprezentând 1.355.000 Euro fonduri europene, iar cofinanțarea asigurată de Consiliul Județean Prahova este de 239.400 Euro. Durata de implementare a proiectului este de 16 luni, iar durata de execuție este de 10 luni. Investiția a început din ianuarie 2021 urmând a fi finalizată până în august 2022. La baza proiectului a existat un studiu de fezabilitate, care a arătat că situația actuală a sistemelor energetice ale universității necesită îmbunătățiri”, ne-a precizat Conf. univ. dr. Mirela Dulgheru, purtător de cuvânt al UPG Ploiești.
Sistemul propus se bazează pe pompe termice, cogenerare și măsuri de eficiență energetică. Noul sistem ar urma să asigure energia necesară campusului, dar ar urma să conducă și la reducerea consumurilor energetici de combustibili fosili.
„Proiectul aflat în curs de implementare are la bază utilizarea de sisteme ecologice de producere a energiei, reducând consumul de combustibili fosili. Modernizarea sistemului energetic prin utilizarea energiei geotermale reprezintă un punct de interes atât pentru comunitatea academică, dar și pentru comunitatea locală”, a mai precizat Conf. univ. dr. Mirela Dulgheru, purtător de cuvânt al UPG Ploiești.
Felicitări echipei din cadrul IME care a făcut posibila accesarea grantului și succes in implementarea proiectului! Mulțumim domnilor profesor Mihai MINESCU și decan Alin DINITA pentru implicare!