Profesorul Liviu Drăghici, cunoscut și ca „Poetul din Peluză” datorită pasiunii sale pentru echipa Petrolul Ploiești, folosește o metodă inedită de a-i face pe elevi să învețe. Le pune doar cinci note pe an: nota maximă este 12, recompensată cu 10 în catalog și o excursie de două nopți la mare, din banii lui.
Zilele trecute, într-un interviu la Radio România Actualități, Liviu a explicat de ce a recurs la această metodă de evaluare.
Citește și: Cum a ajuns Liviu Drăghici un profesor ”altfel”. Reacția elevilor săi când le-a dat ca temă să meargă la bancă și să ceară un credit
”Eu am terminat liceul în perioada 2000-2004, dar elevii din ziua de zi sunt diferiți față de noi. Ei sunt mult mai tehnici, s-au născut cu gadgeturile și cu rețele sociale gata pregătite și sunt mai puțin inhibați decât eram noi.
Sunt mult mai dezinvolți, dar e adevărat că, uneori, linia dintre nesimțire și dezinhibare e destul de fină. Dar au și un mare dezavantaj: lor nu mai e foame la propriu.
Noi, prin anii 1990 -2000, cu inflația care era și cu posibilitățile care erau atunci, nu aveam bani să ne facem poftele. Atunci, trebuia să găsim soluții: unii vindeau proiecte, alții instalau softuri, și așa mai departe.
Lor le lipsește motivația de a trage de ei și de a face ceva în plus”, spune profesorul Liviu Drăghici.
Citește și: Liviu Drăghici, poetul din peluză: “Aveam un profesor de fizică care ne explica forțele cu pumnii”
Acesta a găsit o metodă inedită de a-și motiva elevii să învețe. În fiecare an, le oferă câtorva dintre el o excursie de două nopți la mare… din banii săi.
”Elevii mei primesc cinci note pe an. Nota maximă e 12, recompensată cu 10 în catalog și o excursie de două nopți la mare, pe banii mei. Astă-vară, au fost cinci elevi care au primit 12 puncte.
Ca profesor, mă întristează faptul că la început sunt foarte motivați, dar apoi se demotivează pe parcurs, mulți se pierd pe drum.
Prin acest punctaj, am dat posibilitatea elevului să aleagă ce și cât să facă, pentru că nu toți suntem buni la toate, dar vreau să îi responsabilizez să își asume alegerile pe care le fac.
Sunt aproximativ 20 de sarcini care trebuie bifate ca un elev să obțină notă maximă: dau un punct pentru prezență, un alt punct îl dau pentru ținută. Mulți elevi vin cu cămașa în ghiozdan și și-o pun doar la ora mea de contabilitate.
Un alt punct îl dau pentru respect. Nu vreau ca elevul să îmi spună ”sărut mâna” când mă văd, respectul se referă la punctualitate, să folosim telefonul atunci când trebuie, să fie o atmosferă OK la școală: nu vreau să fie nici ca la biserică, dar nici ca la stadion”, a povestit Liviu Drăghici în interviul de la Radio România Actualități.
Alt cocalar din ” generatia lui John „. Nu astia sunt dascalii de care au nevoie elevii. Sa stea in peluza lui!