spot_img
- Publicitate -

Povestea Uzinei Mecanice Plopeni. Locul de muncă a zeci de mii de oameni, vândut pe nimic

Data:

uzina mecanica plopeni

Cele mai prețioase amintiri ale locuitorilor din Prahova și nu numai se vând pe nimic. Este vorba și despre utilajele folosite în Uzină Mecanică din Plopeni, din care s-a desprins Hidraulica UM Plopeni, singura societate din fosta uzină care încă mai produce ceva.

În UMP Plopeni și-au clădit destinul peste 18 000 de oameni, angajații care au lucart încă din prima zi de activitate. Uzina a luat naștere în timpul monarhiei- 1937,  sub numele de Fabrica Mărgineanca, în urma semnării contractului dintre statul român și societatea RIMMA. 

Încă de la început aici s-au fabricat atât produse civile ( rulmenți industriali, piese tratate termic, piese pentru industria con structoare de mașini, industria petrolieră, etc..) cât și armament.

Ce au promis George Simion și Nicușor Dan în campanie

Mai sunt doar câteva zile până când românii vor merge la urne pentru a-și alege președintele pentru următorii cinci ani. Pentru a trece în...
- Publicitate -

UMP devenise celebră pentru exporturile de armament pe care le făcea în anii 1960-1970. Produsele militare erau destinate satisfacerii cerințelor forțelor Sistemului Național de Apărare și beneficiarilor externi.

Uzina se putea lăuda cu muniție de la calibrul 23 mm până la 152 mm. Aici erau proiectate și fabricate piese precum: muniții pentru artilerie, aruncătoare de grenade, instalații pentru crearea culoarelor în câmpurile de mine, submuniții pentru loviturile de min. 80 km bătaie, diverse sisteme pirotehnice,  etc.

După câțiva zeci de ani de producție intensă, în 1992, UMP a intrat într-o fază de recesiune ca urmare a scăderii numărului comenzilor și a început prima tranșă de reducere a personalului, ajungând ca în 2003 să mai aibă doar 5000 de angajați iar 2010 au rămas numai 166.

- Publicitate -

UMP un mod de viață pentru generații întregi

Cei mai bătrâni își amintesc de perioada de maximă înflorire a uzinei. Printre cei 18 000 de angajați se numărau oameni din toată Valea Prahovei, Buzău, București sau chiar mai de departe.

O parte dintre cei ce lucrau acolo venea din Moldova, Ardeal sau Banat, iar aceștia se stabileau definitiv în Prahova pentru a fi mai aproape de locul de muncă.

- Publicitate -

Lanțul La Cocoș se extinde cu un nou hipermarket

Brandul românesc La Cocoș, fondat la Ploiești de antreprenorul Iulian Nica,  va deschide un nou hipermarket, la Pitești. Acesta face parte din planul de...

„Unii își întemeiau familii iar alții stăteau în căminele de nefamiliști ale statului. Pe vremea lui Ceaușescu era destul de ușor să îți iei un apartament. Salariul de la Uzină îți ajungea. Stăteai câțiva ani în chirie după care puteai cumpăra, dar asta în deosebi după ’80” , își amintește o femeie ce a lucrat toată viața ca strungar al UMP. 

Dacă stăteai aproape de Plopeni erai sigur un angajat al uzinei. În fiecare comună din Prahova, zilnic veneau câte 7 autobuze la trei schimburi pentru a transporta muncitorii. Cei ieșiți la pensie după 2000 își amintesc că părinții lor au lucrat acolo iar după terminarea școlii profesionale, au început să lucreze cot la cot cu ei. La Plopeni exista o Școală de Arte și meserii, care scotea strungari, mecanici, tâmplari,rectificatori, forjori, sudori..etc, pentru a fi imediat angajați.

UMP era un mod de viață. Toate veniturile unei familii veneau de aici, copiii erau instruți într-o meserie practicată în uzină, unde mai târziu se angajau iar mai apoi tot de aici ieșeau la pensie.

- Publicitate -

Rudele și prietenii lucrau în același loc iar asigurarea medială era pusă la dispoziție de UMP care avea spital propriu. UMP era inima colectivului iau oamenii sufletul.

E adevărat că au fost și angajați care și-au găsit sfârșitul aici în urma accidentelor de muncă sau bolilor căpătate. Se lucra în mediu toxic cu substanțe de periculoase. Aveau loc frecvent îmbolnăviri de silicoză sau intoxicații cu metale grele. Se lucra cu uleiuri, gaz și nisip, și de cele mai multe ori condițiile de lucru nu erau foarte sanitare.

„Într-o iarnă aubtobuzul nu a mai putut intra în localitate din cauza nămeților și a trebuit să mergem la Plopeni pe jos, prin pădure. Eram tineri, nu simțeam atunci oboseala. Mergeam pe întuneric în șir indian printre copaci spunând care mai de care povești. Eram mulți. În jur de 100 de persoane. Așa plecam atunci. Făceam două ore pe drum, ajungeam înfiebântați la serviciu unde era frig. În iarna aia am făcut pneumonie.”, povestește Dana M., o fostă angajată a uzinei, dintr-o localitate apropiată.

- Publicitate -

Cei mai mulți își amintesc cu plăcere de vremurile acelea, deși munca era brută și condițiile lăsau de dorit. Aveau mâncare pe masă și ziua de mâine asigurată. Acum, cei mai mulți sunt trecuți bine de a doua tinerețe, și nostalgia îi cuprinde ori de câte ori au ocazia să povestească despre fostul lor loc de muncă din tinerețe. Este o plăcere să-i asculți și să descoperi o lume uitată. 

Gustul amar al pensionării de la UMP

Dacă de salarii nu se puteau plânge, foștii angajați ai UMP se plâng acum de pensii. Între 1998 și 2003 au ieșit la pensie cu ordonanță câteva mii de persoane. Zece ani mai târziu au descoperit că nu sunt răsplătiți cum se cuvine pentru munca pe care au depus-o în uzină. Sute de foști angajați au dat în judecată UMP și au cerut grupă de muncă superioară, conform a ceea ce au lucrat în timpul serviciului și nu le-a fost recunoscut. Cei mai mulți dintre ei au reușit să obțină grupa și un adaos la pensie, asta după un lung proces și multe intervenții juridice. Mare parte dintre nemulțumiți sunt cei ce au lucrat în mediu toxic sau în turnătorie, locuri unde gradul de pericol era extrem de ridicat.

- Publicitate -

O avere dusă la gunoi

Întinderea totală a sediilor Uzinei Mecanice Plopeni era de aproximativ 4 hectare și cuprindeau peste 25 de hale. Acum cele mai multe sunt în paragină. Tot fierul a fost furat și vândut. Toate piesele sau fost luate, tot ce s-a putut căra a dispărut odată cu trecerea anilor.

Recent, pe site-ul oficial al UMP au apărut licitații și vânzări. Se vinde tot ce nu s-a putut fura. Motoare electrice, mijloace fixe scoase din funcțiune specifice activității de prelucrare mecanică și tunătorie, deșeuri feroase și metalice, etc.

- Publicitate -

Pe scurt, toată aparatura care a trecut prin mâna numeroaselor generații. Piesa pe care trebuia să îți dai trei salarii în caz că o strica, acum se dă la un preț de nimic. Hala care trebuia să lucească la terminarea programului acum stă să pice. Sfârșit…

 

 

Cum ți se pare subiectul?

Ce părere ai? Comentează aici!

Comentariul tău
Numele tău

Sondaj Observatorul Prahovean

Provocarea Observatorul Prahovean

Doctor bun

Expunerea la soare fără protecție, risc major pentru sănătatea pielii

O singură arsură solară poate avea consecințe pe termen...

Medicul Carmen Ionică m-a salvat după un diagnostic greșit”

Observatorul Prahovean continuă campania „Doctor bun” dedicată medicilor apreciați...

„Datorită medicului Oana Ignatov am ales Maternitatea Ploiești”

Ioana Arion este o ploieșteancă ce a născut un...
- Publicitate -

Antreprenori de succes

Măcelăria Pion din Ploiești, mezeluri ca pentru la ei acasă

Gabriel Barbu nu are birou cu vedere panoramică, aflat...

Chic Fleuriste, arta bijuteriilor din flori naturale la Ploiești

În centrul Ploieștiului, în apropierea Sinagogii, pe strada Traian...

Un antreprenor produce sucuri naturale la Urleta. Fără e-uri!

Urleta, satul din Prahova care îmbină istoria cu modernitatea,...
- Publicitate -

Exclusiv

Slalom pe contrasens, în Ploiești. Reacția Poliției

Luna trecută, Observatorul Prahovean a publicat imagini surprinse de...

Loc de joacă cu ”piscină”, la Ploiești. Bani europeni irosiți

2025, anul în care cartierul Pictor Rosenthal a fost,...

Povestea spitalului din Ploiești donat de un filantrop

În România, pare că cel mai greu lucru de...

Stâlp uitat în mijlocul drumului, la Ploiești. Merge și așa?

După ani de promisiuni, poze cu cizme în noroi...

Comuna din Prahova cu cel mai mic tarif la apă și canalizare

În timp ce operatorul regional de apă și canalizare...

Ai un pont?

Trimite-ne un mesaj pe WhatsApp la 0785 075 112

- Publicitate -

Știri noi

Ultimele dezbateri (TVR): Joi Nicușor Dan, vineri George Simion

Televiziunea Română organizează joi și vineri două dezbateri electorale...

La Breaza, apa e din nou potabilă. Anunțul DSP Prahova

La aproape trei săptămâni de când au primit interdicția...

Ce muzee din Prahova participă la Noaptea Muzeelor 2025

În cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor 2025, în Prahova, se...

Primăria Valea Călugărească actualizează PUG-ul

Primăria comunei Valea Călugărească derulează, în această perioadă, un...

A murit actrița Cristina Deleanu. Era născută la Ploiești

Actrița Cristina Deleanu, cunoscută publicului pentru rolurile din filme...
- Publicitate -

Emisiuni

Cu cine votăm în turul 2

Jurnaliștii Marius Nica, Mihai Nicolae, Claudiu Vasilescu și Ștefan...

Se poate și la Ploiești. Orașul se schimbă

Jurnaliștii Marius Nica, Claudiu Vasilescu și Ștefan Vlăsceanu au...

Cum poți avea factură de curent pe ”minus”? Secretul fotovoltaicelor

De la 1 iulie, guvernul nu va mai subvenționa...
- Publicitate -

Vox Publica

Ajutor! Vine Nicușor Dan și îmi schimbă sexul!

Prin mai (foarte) desele mele preumblări pe rețelele de...

Pentru cei care mă întreabă Simion sau Dan? am un răspuns

Au mai rămas câteva zile până la marea finală...

Aș vrea să îl cred pe Simion, dar se opune vehement

Pe cine să mai crezi în ziua de azi?...
- Publicitate -

Pe aceeași temă

Lanțul La Cocoș se extinde cu un nou hipermarket

Brandul românesc La Cocoș, fondat la Ploiești de antreprenorul...

Reducerea tarifelor la importuri. Bursele americane, în creștere

Acordul dintre SUA și China, privind reducerea tarifelor reciproce...

Ce și cu cât plătim mai mult din cauza creșterii euro

Cursul leu/euro a atins, în această perioadă, un nivel...

Cine primește vouchere de vacanță în 2025. Ce valoare au

Programul guvernamental de acordare a voucherelor de vacanță continuă...
- Publicitate -

Reorganizare la Ministerul Energiei. Dispar 25% din posturi

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat, joi, că a...

Euro a depășit 5 lei la cursul BNR

Banca Națională a României a afișat astăzi un curs...