Pentru că Parlamentul nu a modificat o prevedere legislativă privind plafonarea prețurilor, facturile la gaze pentru consumatorii casnici vor crește cu 150 de lei pe lună, în medie, de la 1 ianuarie 2025.
Anunțul a fost făcut de Laurențiu Urluescu, președintele Asociației Furnizorilor de Energie din România (AFEER). Acesta susține că s-a ajuns aici din cauza unei erori în legislația privind plafonarea prețurilor, pe care Parlamentul nu a rezolvat-o până acum.
Astfel, deși prețul final este plafonat până la 31 martie 2025, dintr-o eroare prețul la care producătorii vând gaze către furnizori a fost plafonat doar până la 31 decembrie 2024, notează hotnews.ro.
„La 1 ianuarie expiră plafonarea prețului cu care furnizorii achiziționează gazele de la producători, respectiv 120 de lei pe MWh. Din acel moment, furnizorii vor cumpăra gaze la prețul pieței, care este 220-250 lei pe MWh pentru trimestul întâi al anului viitor.
Plafonarea ar fi trebuit prelungită în Parlament, însă proiectul de lege este încă la comisii în Camera Deputaților.
De trei luni cerem clarificări. Nu avem vreo informație că se va schimba ceva până la 1 ianuarie.
Acest lucru va însemna o scumpire în medie de 150 de lei, pentru factura consumatorilor casnici”, a spus Laurențiu Urluescu, președintele AFEER.
Reamintim că prețul energiei electrice și a gazelor va fi liberalizat anul viitor.
Deja, Electrica Furnizare și-a notificat clienții că de la 1 aprilie 2025 va avea un preț unic, indiferent de consum, care este de 0,775 de lei/kWh, valabil doar pentru energia activă, la care se adaugă tarifele de transport, distribuție, și taxele.
Astfel, clienții vor plăti după, în funcție de zona de distribuție în care se află locul de consum, prețuri finale cuprinse între 1,35 lei/kWh și 1,48 lei/kWh.
În ceea ce privește clienții Electrica Furnizare din Prahova, aceștia vor plăti tariful maxim din ofertă, respectiv 1,48 lei/kWh.
Asta înseamnă o dublare a facturilor pentru clienții al căror consum este de până în 100 kwh/lună, care acum plătesc 0,68 de lei, și de 68% pentru cei din tranșele de consum cuprinse între 100 kwh și 255 kwh/lună.
Detalii aici: Cât va costa curentul la Electrica Furnizare după 1 aprilie 2025, când expiră plafonarea tarifelor
Cum ți se pare subiectul?
Au fost mai importante campaniile pentru „alegeri” decat problemele poporului.
Daia nu mai pot parlamentarii de grija fraierilor care suporta ca fraierii tot felul de cresteri ale preturilor, unele mai mult decat nejustificate.
O eroare legislativa in scopul micsorarii pretului?
Pe cand?