icars.ro: De ce va fi dificil ca statul să îi oblige pe samsari să facă RARul mașinilor pe care le aduc din străinătate

0

La ultima ședință înainte de demitere, Guvernul Cîțu a decis ca toți cei care aduc mașini din străinătate să le înscrie personal la Registrul Auto Român, pe numele lor, înainte de a le vinde. Una este ceea ce a decis Guvernul, alta este să stabilești o metodă prin care să stopezi evaziunea în cazul în care vorbim despre samsari.

Echipa icars.ro explică de unde vine dificultatea autorităților în a controla acest fenomen.

Nu vorbim aici despre parcurile importatorilor de mașini second, deși și în cazul unora dintre ei fenomenul descris este unul care aduce venituri nefiscalizate. Sunt însă și comercianți de bună credință, care au volume mari de vânzări și nu se complică să riște cu astfel de metode.

În cazul a ceea ce Guvernul a numit ”samsar”, aici este vizată în special persoana specializată în aducerea de mașini second de peste graniță și vânzarea lor în România. Unii au volume atât de mari de vânzări, încât i-ar face invidioși și pe cei care dețin firme și practică legal această activitate comercială.

Dealer auto – parc mașini second: ”Nu este normal ceea ce se întâmplă! Noi, cu activitate comercială declarată legal și plătitoare de toate taxele și impozitele sunt în mare dificultate. Vânzările ne sunt afectate de concurența neloială. Statul este prejudiciat, noi suntem prejudiciați și tot noi suntem cei mai controlați și amendați. Nu cred că ceea ce a hotărât Guvernul va avea finalitate. Mai degrabă este un exercițiu de imagine. Sperăm să se găsească metodele de acțiune, dar avem mari îndoieli…”  

Cei care au cumpărat mașini second de la samsari știu deja cum se procedează. Practic, samsarul nu apare în niciun document. Spre exemplu, o mașină adusă din Germania este revândută aici, iar cumpărătorul din România va figura în documente ca cel care a cumpărat mașina personal de afară. Samsarul îi oferă briefurile mașinii și actele în alb, pe care noul proprietar le completează aici (contractul de vânzare – cumpărare, documentul de transport etc.) Cu întreg setul de documente, cumpărătorul va înregistra mașina la fiscul local, apoi va urma procedura de înmatriculare începând de la RAR și până la Poliție.

O altă metodă, care ”fentează” mai puțin legea, este aceea în care samsarul trece periodic pe numele său mașina la fiscul local, apoi folosește terțe persoane pentru ca ANAF să nu considere volumul de vânzare ca fiind asimilabil unei activități comerciale. Astfel, samsarul trece drept o persoană care își schimbă mașina din când în când, sopul să nefiind comerțul practicat constant. Trebuie precizat că ANAFul a verificat bazele de date de la Direcțiile de Impozite și Taxe Locale, descoperind astfel persoane fizice care ”schimbaseră” zeci sau sute de mașini. Acestora li s-au întocmit decizii de impunere, unii fiind acuzați și de evaziune.

Nu este imposibil de demonstrat de către autorități cum se fentează legea, însă va fi foarte greu să se aloce de către stat resurse logistice și de personal atât de mari, încât să stopeze fenomenul. Practic, un samsar este o persoană fizică sau chiar juridică, caz în care poate să aibă o firmă ”de ochi lumii”, prin care trece prea puține mașini față de câte vinde în realitate, rezultatul – evaziune fiscală.

Prezivibil, mulți dintre clienți vor prefera să plătească un preț mai mic de achiziție, asta însemnând că vor accepta practica samsarilor de a semna documentele ca și când samsarul nici nu a existat.

Radian Tufă, director RAR: ”Probabil că va fi o oarecare creștere a prețurilor mașinilor second, dar nu este obligatoriu ca TVA-ul să impună o creștere de 19%.”

Până în momentul publicării acestui articol, Guvernul nu a precizat concret cum are de gând să acționeze, însă reiterăm faptul că va fi extrem de dificil de controlat fenomenul, atât timp cât metoda descrisă este una facilă.

*articol susținut de www.icars.ro – site de anunțuri gratuite auto-moto/blog@vlog

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 0785 075 112

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău