În timp ce autoritățile susțin că nu sunt probleme legate de finanțarea spitalelor, aproape toate unitățile medicale din județ, cu mici excepții, au constatat că, anul acesta, nu vor mai fi plătite serviciile pentru aproximativ 400 de paturi. Culmea este că toată lumea se ascunde sub deviza „nu reducem numărul de paturi” fără a spune că prin această măsură unitățile medicale trebuie să găsească alte surse de finanțare, una dintre ele fiind serviciile medicale contra-cost.
Dacă la Spitalul Județean Ploiești este vorba despre 70 de paturi pentru care nu va mai exista finanțare, iar la Spitalul Municipal Ploiești sunt vizate 25 de paturi, situația este la fel de gravă și la alte unități medicale din județ. Practic, în anul 2018 pentru aproximativ 400 de paturi nu va mai exista contractare cu CAS Prahova.
Cel puțin așa reiese dintr-un document care poartă antetul CAS Prahova. Conform documentului, decizia legată de contractarea numărului de paturi a fost luată de o comisie mixtă constituită la nivelul CAS Prahova și DSP Prahova, care a stabilit numărul de paturi contractabile.
Pe listă unităților medicale afectate de o astfel de măsură figurează și Spitalul de Obstetrică Ginecologie Ploiești ( 45 de paturi), Spitalul de Ortopedie și Traumatologie Azuga (6 paturi), Spitalul Orășenesc Băicoi (19 paturi), dar și Spitalul de Boli Pulmonare Breaza (6 paturi).
Citește și: Explicații pentru reducerea fondurilor alocate pentru spitalizarea bolnavilor în Prahova – VIDEO
Tot pe aceeași listă mai figurează Spitalul Orășenesc Sf. Filofteia Mizil ( 8 paturi), Spitalul Orășenesc Sinaia (14 paturi), Spitalul Orășenesc Vălenii de Munte (5 paturi), Spitalul de Pediatrie Ploiești (25 de paturi), Spitalul de Pneumoftiologie Florești (50 de paturi), Spitalul de Pneumoftiziologie Drajna (57 de paturi), Spitalul General CF Ploiești (20 de paturi).
Culmea este că cele mai mari reduceri când vine vorba de finanțarea numărului de paturi se înregistrează la spitalele unde în 2018 au fost declanșate o serie de proteste pe tema nemulțumirilor salariale. Probabil acest lucru este numai o coincidență, dar, de exemplu, la Drajna din cele 126 de paturi sunt necontractate 57, adică CAS Prahova nu va mai suporta costurile de spitalizare.
UPDATE: Directorul Spitalului de Pediatrie Ploiești, Cătălin Vișean, susține că o astfel de decizie nu afectează unitatea medicală. „Noi nu avem un grad de ocupare de 100%. În cazul Spitalului de Pediatrie Ploiești s-a menținut numărul de paturi contractabile de anul trecut și de acum doi ani”, a declarat Cătălin Vișean pentru Observatorulph.ro.