Municipalitatea ploieșteană propune construirea, cu finanțare europeană, a unui centru de zi pentru persoanele adulte cu dizabilități. Valoarea totală a proiectului este de peste 4,9 milioane de lei. Centrul va fi dotat cu panouri fotovoltaice, pompe de căldură, iar încălzirea spațiilor interioare ar urma să fie realizată prin pardoseală.
Aleșii locali ploieșteni au aprobat, joi, documentația tehnică și indicatorii tehnico economici ai viitorului centru de zi pentru persoanele adulte cu dizabilități.
Clădirea ar urma să fie construită pe strada Ștrandului din Ploiești, iar soluțiile tehnice propuse sunt de ultimă generație. Durata lucrărilor este estimată la opt luni.
Centrul ar urma să fie prevăzut cu panouri fotovoltaice, încălzire prin pardoseală, sistem automatizat de pompe de căldură, sisteme de detectare în caz de incendiu sunt câteva dintre dotările prevăzute pentru viitorul centru de zi.
Panouri fotovoltaice și încălzire prin pardoseală
Astfel, proiectul prevede construirea unei clădiri, pentru care se propune ca sursa de alimentare cu energie electrică să fie realizată în sistem dual, respectiv prin racordarea la rețeaua publică, cât și printr-un sistem propriu de panouri fotovoltaice.
Pentru apa caldă se propune tot un sistem neconvențional compus dintr-o stație solară echipată cu două panouri solare și un boiler de 300 litri conectat la sistemul solar, dar și la o pompă de căldură de 30 kW.
Încălzirea spațiilor interioare ar urma să fie realizată prin pardoseală, precum și prin ventiloconvectoare de perete, sursa de încălzire a agentului termic. Apa caldă ar urma să fie o soluție alternativă de încălzire, fiind propus un sistem automatizat format din două pompe de căldură aer – apă, montat pe acoperișul clădirii, fiecare cu o putere de 40kW.
Proiectul mai prevede montarea de instalații de stingere incendiu, prevăzute cu sistem de detectare, semnalizare și avertizare.
Proiectul prevede amenajarea curții interioare cu spații verzi și alei pietonale din pavele, precum și cu o parcare auto betonată.