Încă din 2019, mijloacele de transport în comun din Ploiești au fost dotate cu cititoare de carduri, adică există facilitatea de a plăti călătoria direct cu cardul bancar. În prezent aceste cititoare sunt instalate în toate mijloacele, inclusiv în cele a căror vechime depășește 30 de ani.
Există, bineînțeles, și perforatorul antic de bilete care, între noi fie vorba, nu înțeleg de ce este preferat de foarte mulți tineri deținători de carduri bancare. Probabil aerul vintage atrage… 😊
Ceea ce vreau să spun este că, nu mă așteptam ca toate, dar absolut toate mijloacele de transport în comun din Ploiești să aibă așa ceva, pe când în București doar cele noi. De ce? Greu de înțeles.
Dacă la Ploiești au fost montate în toate hârburile, la București doar Otokar şi Mercedes Hibrid aveau până de curând așa ceva. Abia de anul acesta a început, treptat, montarea cititoarelor și pe celelalte mijloace de transport.
Deși a trecut ceva vreme de când au fost instalate, mai exact în 2019, se pare că totuși informarea populației, cu privire la modul în care acestea pot fi folosite, a fost deficitară. Altfel nu se explică reticența majorității de a folosi acest instrument de plată.
Mi se pare aiurea ca, în cazul în care deții un card bancar, să mergi la chioșcul de bilete, să cumperi bilet și să îl validezi, în loc să plătești călătoria direct cu cardul bancar.
În primul rând, fără glumă, mai salvăm câte un copac… sau nu…
Instrucțiuni de folosire a cititorului de carduri
Te urci în autobuz/tramvai/troleu. Scoți cardul. Îl apropii de cititorul de carduri. Face bip! 😉 Retragi cardul. Iei chitanța (dacă se eliberează). Asta e tot!
A.. nu e tot. Merge să plătești chiar și cu telefonul!
În 99% din cazuri, aparatul eliberează chitanță (de-aia nu salvăm copacul de mai sus). Dar chiar și dacă device-ul nu eliberează chitanță, în cazul unui control, se poate verifica direct cardul cu care s-a plătit călătoria. Deci totul este sigur și simplu.
Păi, în cazul în care este atât de simplu să plătești cu cardul, și deții unul, de ce ai alege să-ți achiziționezi bilete și să le validezi? Doar dacă nu ești vreun nostalgic… 😊
În Ploiești, foarte mulți elevi, care nu circulă zilnic cu mijloacele de transport în comun, preferă, pentru că este mult prea complicat să își facă abonament, să circule cu plata pe fiecare călătorie. De cele mai multe ori, deși au carduri bancare, aceștia preferă să-și cumpere bilete și să le valideze.
Poate că, dacă la implementarea acestor cititoare de carduri, ar fi fost făcută o informare a populației așa cum trebuie, dacă ar fi fost comunicat clar și „peste tot” cum se folosesc acestea și care sunt (adică nu sunt) riscurile, ar fi mult mai puțini cei care ar mai folosi biletele clasice.
Este păcat că, deși avem această disponibilitate, nu știm să comunicăm eficient astfel încât să reușim să-i maximizăm avantajele.
În concluzie: plata cu cardul în mijloacele de transport în comun trebuie promovată și susținută. Alții ar vrea să aibă ce avem noi la dispoziție… măcar din punct de vedere al comodității transportului în comun.