Observatorul Prahovean a publicat ieri un nou articol despre principala cauză a haosului imobiliar din Ploiești. Este vorba de procedura realizării unui nou Plan Urbanistic General, care durează de aproape opt ani! Contractul încheiat de Primăria Ploiești cu asocierea dintre Universitatea Ion Mincu și Mina M-Com în 2014 avea termen de finalizare 23 de luni. După aproape opt ani au fost parcurse doar două din cele șase etape prevăzute în contract.
În lipsa unui PUG actualizat, Urbanismul Primăriei Ploiești funcționează după un document din 1999 și prelungit în 2009 ”până la elaborarea unui nou PUG”. În timp, dezvoltatorii imobiliari au găsit chiar la recomandarea unor angajați de la Urbanismul primăriei numeroase ”portițe” pentru a construi blocuri în zone de case, de exemplu.
De cele mai multe ori, restricțiile de construire au fost ”ridicate” în urma unor PUZ-uri și doar câteva acțiuni în instanță au blocat proiecte imobiliare controversate. Nu s-ar fi ajuns în această situație dacă Ploieștiul ar fi avut un PUG actualizat, care să cuprindă zonele protejate arhitectural și să delimiteze clar restricțiile de construire.
Vorbim aici nu doar despre regimul de înălțime al imobilelor, ci și de afectarea calității vieții locuitorilor din zonele respective (poluare, infrastructură precară, trafic rutier etc.)
Întrebăm, din nou, cum a fost posibil ca un contract încheiat în 2014 pentru un nou PUG de Primăria Ploiești cu asocierea dintre Universitatea Ion Mincu și Mina M-Com, al cărui termen de execuție era 23 de luni să nu fie gata în opt ani?
Contractul integral pentru noul PUG și actele adiționale pot fi descărcate de aici: contract-pug
După ce ieri am publicat corespondența pe care am avut-o cu Universitatea Ion Mincu din București pe această temă (detalii AICI), astăzi revenim cu un set de întrebări adresate de Observatorul Prahovean Primăriei Ploiești încă din 12 decembrie 2021 la care nu am primit nici până acum, 6 aprilie 2022, răspunsuri.
Citește și: Urbanismul Primăriei Ploiești lucrează cu un PUG din 1999! Putem pune stop acestui haos imobiliar?
Poate după ce angajații Direcției de Urbanism Ploiești, în frunte cu arhitectul șef Veronica Rădună, le vor reciti astăzi lecturând acest articol ne vor răspunde. Mai ales că legea informațiilor publice prevede și un termen legal, de 30 de zile, care nu a fost, evident respectat.
Asta deși, într-un răspuns transmis redacției noastre în 28 ianuarie anul curent referitor la contractul pentru realizarea unui nou PUG, reprezentanții Primăriei Ploiești promiteau că vom primi răspunsurile la întrebările de mai jos:
Data: 12.12.2021
Către: Primăria Ploiești
În atenția: Director Direcția Urbanism, Departamentul de Relații Publice și Comunicare
Solicitare informații
Bună ziua, prin prezenta, vă solicităm în baza Legii 544 privind liberul acces la informații, să ne răspundeți la următoarele întrebări:
- Care a fost data (an, lună, zi) expirării Planului Urbanistic General (PUG) al Ploieștiului?
- Când a fost declanșată procedura selectării unei entități (companie, instituție, ONG etc) pentru elaborarea noului PUG?
- Care a fost procedura de selecție? Vă rugăm să ne puneți la dispoziție caietul de sarcini al procedurii.
- Care a fost termenul de realizare și predare al noului PUG?
- Dacă au fost amânări ale termenului de predare, vă rugăm să ne comunicați pentru fiecare în parte care au fost motivele care au stat la baza deciziei de amânare/prelungire a termenului de predare/finalizare a PUG.
- Pe durata întregului proces – din momentul lansării procedurii până în prezent – vă rugăm să ne comunicați persoanele angajate ale primăriei care au avut atribuții executive directe în ceea ce privește colaborarea cu entitatea selectată pentru elaborarea noului PUG. Vă rugăm să ne comunicați numele, prenumele și funcțiile deținute de aceste persoane la momentul implicării în proiect și să ne comunicați ce funcții dețin în prezent sau dacă mai sunt angajate ale primăriei Ploiești?
- Din momentul nerespectării primului termen de predare și până în prezent, au fost aplicate sancțiuni vreunui angajat, vreunui birou, vreunei direcții a primăriei sau partenerului selectat, pentru nerespectarea termenelor? Dacă da, vă rugăm să ne transmiteți în ce a constat fiecare sancțiune, motivul acesteia și data la care a fost emisă.
- Pe durata colaborării pentru elaborarea noului PUG, vă rugăm să ne comunicați dacă au fost făcute audituri sau evaluări privind stadiul lucrărilor. Dacă da, vă rugăm să ne puneți la dispoziție copii după concluziile trase de fiecare procedură în parte.
- Pe aceeași durată de timp, vă rugăm să ne comunicați dacă prestatorul a solicitat primăriei documente sau informații iar reprezentanții primăriei nu au răspuns în termenul legal sau nu au răspuns deloc. Dacă da, vă rugăm să ne trimiteți copii după fiecare solicitare în parte și să ne comunicați care era persoana cu atribuții directe în furnizarea răspunsurilor/informațiilor.
- Care este ultimul termen limită pentru elaborarea noului PUG?
- Din momentul expirării vechiului PUG și până în prezent, câte Planuri Urbanistice de Detaliu și câte Planuri Urbanistice Zonale au fost emise de către Primăria Ploiești? Vă rugăm să ne comunicați statistica anuală, pentru fiecare an.
- În intervalul de timp 2006 – 2021 – câte unități locative noi au fost date în folosință pe teritoriul Municipiului Ploiești, indiferent de forma de construcție și de proprietate a acestora?
- Câte locuri de parcare noi au fost date în folosință în Municipiul Ploiești în intervalul 2013 – 2021, indiferent de forma de construcție și de proprietate a acestora? Vă rugăm să ne comunicați statistica aferentă fiecărui an.
- Care este media suprafeței de spațiu verde/locuitor în anul 2021, în Municipiul Ploiești?