Consiliul Județean Prahova propune reorganizarea celor mai mari două unități sanitare din Prahova, respectiv a Spitalului de Obstetrică Ginecologie Ploiești și a Spitalului Județean de Urgență Ploiești. Dacă un astfel de proiect va fi aprobat, Maternitatea Ploiești își va pierde personalitatea juridică, urmând ca personalul de aici să fie preluat de Spitalul Județean Ploiești, care va lua în administrare inclusiv patrimoniul.
Propunerea, potrivit unui proiect de hotărâre care se va afla în analiza aleșilor județeni, vine în contextul în care „Spitalul de Obstetrică Ginecologie a înregistrat o scădere la nivelul tuturor indicatorilor de management (creșterea arieratelor, cheltuieli de personal în procent de peste 100% din contractul cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Prahova”.
Ca urmare a acestei situații, unitatea medicală a fost notificată, încă din martie 2019, să ia măsuri pentru eficientizarea activității.
În plus, potrivit unei analize efectuate de către specialiștii din Consiliul Județean Prahova, „Spitalul de Obstetrică Ginecologie a fost proiectat și a funcționat cu peste 700 de paturi, actuala structură organizatorică cu 300 de paturi nu este rentabilă din punct de vedere funcțional, costurile de întreținere fiind foarte mari”.
Ca urmare a acestei situații, Consiliul Județean Prahova propune inițierea procedurii de reorganizare, Spitalul de Obstetrică Ginecologie Ploiești urmând să devină structură fără personalitate juridică, în cadrul Spitalului Județean de Urgență Ploiești.
Proiectul prevede ca patrimoniul Spitalului de Obstetrică Ginecologie Ploiești să fie preluat de către Spitalul
Județean de Urgență Ploiești.
Personalul de specialitate medico-sanitar și auxiliar sanitar, care își desfășoară activitatea în cadrul Spitalului de Obstetrică Ginecologie, ar urma, dacă proiectul va fi aprobat, să fie preluat de către Spitalul Județean de Urgență Ploiești. La fel și personalul tehnic-economic-administrativ și de întreținere care își desfășoară activitatea la Maternitatea Ploiești.
Planuri pentru „fosta” Maternitate Ploiești
În referatul de aprobare, semnat de Bogdan Toader, președintele CJ Prahova, se arată că „în perioada 2018 – 2019, rata de utilizare a paturilor a fost doar de 52,80% (46 ,32% în trimestrul I 2019) față de media națională de 80,30% (VMN cf. O.M.S. 1567/2007)”.
Pentru eficientizarea activității, potrivit aceluiași referat de aprobare, „noua structură organizatorică ar putea înființa noi secții cu paturi, deficitare la nivelul județului și aducătoare de venituri, cum ar fi spre exemplu: îngrijiri paliative (10 paturi la Spitalul C.F. Ploiești și 5 paturi la Patrik Medical Center S. R. L. Băicoi), oncologie, hematologie, pneumologie cronici, medicină internă – cronici, chirurgie vasculară (compartiment unic în județ la Spitalul Județean Ploiești), precum și tura a doua în ambulatoriul de specialitate integrat a spitalului, crescându-se adresabilitatea pentru persoanele active (care se prezintă după terminarea programului de lucru), înființarea de rezerve cu plată, reînființarea roming-in, compartiment pentru tratarea infertilității, etc”.