- Publicitate -

WC-urile judeţeanului: disecţia unui spital grav bolnav

Data:

Distribuie articolul:

Ceea

Astăzi ar fi trebuit date în folosinţă 93 de grupuri sanitare noi nouţe la Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti (SJUP) – locaţia Nord. Ceea ce ar fi trebuit să fie o veste bună pentru pacienţii beneficiari ai serviciilor medicale ale SJUP s-a transformat într-un studiu de caz în ceea ce priveşte lipsa de profesionalism, fuga de asumarea răspunderii şi, adeseori, incompetenţa crasă a echipei de conducere a instituţiei. Şi, ca să fie clar, când spunem conducere, nu ne referim în mod exclusiv la managerul Alexandru Băloi, predecesorul celebrului Adrian Strâmbeanu, ci în special la staff-ul tehnic al instituţiei, care a rămas acelaşi, neatins de scandalul de anul trecut. Avertisment: trageţi adânc aer în piept şi relaxaţi-vă ca să nu faceţi un AVC în timp ce citiţi rândurile de mai jos. Apropo ca să ştiţi exact cui să mulţumiţi o să publicăm inclusiv numele responsabililor de dezastru.

- Publicitate -

Totul a pornit de la omul cu ilic
Pe 17 octombrie, în urma unei “vizite inopinate” generată de mai multe semnale de protest primite din partea unor pacienţi internaţi la SJUP, reporterii noştri realizau următorul articol:
Un muncitor cu ilic şi fes pe cap a modernizat Judeţeanul
Principala constatare făcută atunci era aceea că lucrările de construire a grupurilor sanitare în 93 dintre saloanele Judeţeanului se fac în bătaie de joc, în ritmul melcului şi cu un impact de necalculat asupra calităţii actului medical sau stării de sănătate a bolnavilor internaţi. Trebuie să fiţi de acord că nu este deloc uşor să faci proceduri medicale, fie ele şi simple, simultan cu trepidaţii de pickhamere cum nu este uşor să te recuperezi după o intervenţie chirurgicală când praful este omniprezent, iar liniştea este un lux.
Semnalele primite de la pacienţi, dar mai ales imaginea grotescă a muncitorului cu ilic şi fes pe cap care gletuia pereţii unui salon precum şi urmele lăsate de materialele preparate direct pe pardoseala salonului au fost un argument suficient de puternic pentru a încerca să aflăm cine, ce, cum, când şi unde s-a apucat de lucrare.
Nu e una, ci sunt trei…
Primul şoc oferit de documentare: lucrarea nu e una, sunt trei şi de ele s-au apucat în diverse etape nu una ci trei firme. Aşadar, să începem cu începutul pe scurt, fără a vă plictisi cu citarea de legi, ordine, ordonanţe sau reglementări.
SJUP Ploieşti nu are Autorizaţie Sanitară de funcţionare
Pentru a o obţine, trebuie să pună în aplicare un plan de conformare care are ca termen de implementare 31 decembrie 2014. Parte a acestui plan este construirea “de la 0” a unor grupuri sanitare în fiecare salon. În consecinţă, la data de 25 aprilie 2014 a fost publicat pe SEAP anunţul de cerere de ofertă pentru contractul “LUCRARI DE AMENJARE GRUPURI SANITARE NOI”. Autorii caietului au estimat valoarea lucrării la suma de 703.225,81 RON fără TVA. La procedură au participat nu mai puţin de 17 firme. Fericita câştigătoare a fost declarată SC Bivasim Construct SRL Ploieşti care a venit cu incredibila ofertă de 329.485,43 RON fără TVA. Contractul a fost atribuit la data de 17 iunie 2014 şi avea ca termen de vinalizare data de 07 noiembrie 2014. Adică astăzi. În momentul în care citiţi aceste rânduri, cea mai optimistă estimare arată că ar fi finalizate (dar nu recepţionate) 30 bucăți şi în diferite stadii de lucru alte 30 bucăți, adică au fost “atacat” – ca să folosim un termen de specialitate – aproximativ 60% din obiectiv. Tot cel mai optimist termen de finalizare al lucrărilor ar fi data de 05 decembrie 2014. Cum s-a ajuns aici?
Responsabilii indubitabili
Simplu, printr-un incredibil şir de “întâmplări nefericite” care sunt elementele constitutive ale uneia dintre cele mai neprofesioniste şi incompetente abordări a unei lucrări publice descoperite de noi în ultimii ani în judeţul Prahova. Vă vine să credeţi sau nu, geniile care au întocmit caietul de sarcini au omis să includă în lucrare două elemente fără de care un grup sanitar nu este grup sanitar ci, mai degrabă o latrină din fundul curţii. Este vorba despre sistemul de ventilaţie şi obligatoria faianţă. Pur şi simplu aceste două repere lipsesc din caietul de sarcini. Cine a întocmit caietul? Păi îi descoperiţi pe SEAP. Este vorba despre membrii “Comisiei de întocmire a documentaţiei de atribuire a contractului de achiziţie publică”. Ei poartă următoarele nume şi prenume:
Preşedinte: 
Ec. Tomiţă Constantin                                  
Membrii:
As. Marilena Ifrim
Nastase Cosmin
Rotaru Marian
Marin Camelia
Luaţi de-aici în doze mici
Consecinţele acestor incredibile scăpări aveau să se vadă puţin mai târziu, după ce Bivasim Construct construise deja câteva grupuri. Ele s-au concretizat în mai multe aspecte:
– creşterea valorii contractului câştigat de Bivasim în urma selecţiei de oferte, deci deturnarea sensului procedurii, prin includerea faianţei în lucrare,
– contractarea lucrării “sisteme de aerisire grupuri sanitare” prin procedura „achizţie directă”. Cum noi nu am găsit acest contract pe site-ul e-licitatie.ro, avem toate motivele să credem că achiziţia s-a făcut prin prin ocolirea sistemului public de achiziţii care ar fi putut lărgi baza ofertanţilor şi, categoric, diminua valoarea achiziţiei,
– prelungirea nejustificată a termenului de finalizare a lucrării;
Ca să vă daţi seama ce a însemnat concret “scăparea” introducerii ventilaţiei în caietul de sarcini iniţial, trebuie să ştiţi că imediat după ce a semnat contractul în valoare de 131.269,12 lei pe data de 18 septembrie 2014, firma Avant Clima SRL Ploieşti a pornit la spargerea pereţilor grupurilor sanitare finalizate de Bivasim astfel încât, din câte am aflat, abia recent cele două firme au ajuns să lucreze în paralel.
Ce a însemnat asta pentru medici, asistente şi pacienţi? Nimic normal: relocări, praf, pickhammere, constructori trăgând targa pe uscat pe holurile spitalului. Să nu vă faceţi vreo idee cum că situaţia a deranjat pe cineva din conducerea unităţii, începând cu directorul Alexandru Băloi pentru că greşiţi. Prima inspecţie a lucrărilor a efectuat-o după ce noi am publicat articolul din 17 octombrie şi ce a constatat ne-a lăsat… paf.
Domnia sa doar a solicitat nişte soluţii de remediere şi a acceptat prelungirea termenului de predare a lucrărilor. Despre asta o să discutăm luni, ca să nu ajungeţi la Judeţean din cauza AVC-urilor provocate de această anchetă. V-o oferim în doze mici. (va urma)
Răspunsurile conducerii spitalului la solicitările observatorulph.ro
 

 

 

Distribuie articolul:

Provocarea Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Ai un pont care se poate transforma într-o știre? Trimite pe WhatsApp la 0785 075 112

Vreți să aflați cele mai noi știri din Prahova? Abonați-vă la Google News

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

spot_img

Exclusiv

Imagini superbe cu Ploieștiul văzut din turnul cu ceas al Halelor Centrale

Ne-au parvenit la redacție imagini în exclusivitate cu Ploieștiul...

Cine este responsabil de incendiul din Ploiești pentru care a fost emis un mesaj RO ALERT

Vinerea trecută, un incendiu a izbucnit într-o hală dezafectată...

Nași, fini, afini și prieteni ai lui Andrei Volosevici, plătiți regește din banii ploieștenilor. Primărie de cumetrie

Peste un milion de lei, din banii ploieștenilor. Atât a plătit primăria Ploiești și instituțiile subordonate pentru neamurile și apropiații primarului Andrei Volosevici, în anul fiscal 2022, sub formă de salarii, prime, sporuri și idemnizații.

Abonează-te la newsletter

- Publicitate -

Știri noi

Realizările primarului Timișoarei vs realizările primarului Ploieștiului. Zici că e o glumă proastă…

Campania electorală pentru alegerile locale a început peste tot....

ANAF modifică „Adeverița de venit”. Va exista și o adeverință pentru persoanele fără venit

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va schimba actuala...

A apărut mierea cu foiță de aur! Cât costă produsul

Mierea este un produs cu tradiție în România. La...

Se schimbă vremea. Când vin ploile

Deși suntem în pragul verii, temperaturile continuă să fie...
- Publicitate -
- Publicitate -

Informații utile

Ce este promisiunea de vânzare-cumpărare a unui apartament

Continuăm proiectul ”Casa Nouă”, cu scopul de a vă...

Robin Mihai este triplu medaliat cu aur la Campionatul Mondial de Kempo IKF cu sprijinul Supermarket La Cocoș

Ce ar fi sportul ploieștean fără implicarea oamenilor de...

Întreruperi de energie electrică în Ploiești și Prahova în perioada 20-24 mai. Zonele afectate

Distribuție Energie Electrică România - Sucursala Ploiești anunță întreruperea...

Medicul Alin Scarlat: Cum influențează activitatea fizică longevitatea

Observatorul Prahovean publică o serie de articole, extrase din...
- Publicitate -

Emisiuni
Observatorul Prahovean

Primărie de cumetrie. Schema prin care Volosevici și-a angajat fini, afini, prieteni

Jurnaliștii Marius Nica, Mihai Nicolae și Claudiu Vasilescu au...
- Publicitate -

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Realizările primarului Timișoarei vs realizările primarului Ploieștiului. Zici că e o glumă proastă…

Campania electorală pentru alegerile locale a început peste tot....

ANAF modifică „Adeverița de venit”. Va exista și o adeverință pentru persoanele fără venit

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va schimba actuala...

A apărut mierea cu foiță de aur! Cât costă produsul

Mierea este un produs cu tradiție în România. La...
- Publicitate -