Într-un mesaj publicat vineri pe pagina de Facebook, Mihai Apostolache, conferențiar doctor la Universitatea de Petrol Gaze Ploiești, punctează principalii factori care au dus la scăderea populației municipiului cu aproximativ 30.000 de locuitori, indicând totodată soluții pentru stoparea fenomenului.
„Scăderea considerabilă a populației municipiului Ploiești – un semnal puternic pentru regândirea politicilor publice locale
La începutul anului 2023, s-au dat publicității rezultatele parțiale ale recensământului din anul 2022, din care rezulta faptul că populația municipiului Ploiești s-a redus față de anul 2011 cu aproape 30.000 de locuitori, ajungând la 180.539 locuitori.
Confruntată cu o asemenea realitate demografică, administrația ploieșteană ar fi trebuit să tragă anumite concluzii și să pregătească un plan de măsuri pentru stoparea fenomenului și pentru atragerea de noi membri în comunitate. Desigur că nu doar comunitatea ploieșteană se confruntă cu o reducere semnificativă a numărului membrilor săi, dar orice decident responsabil acționează prin identificarea cauzelor și stabilirea de măsuri pe termen scurt, mediu și lung pentru ca tendința negativă să fie oprită.
Poluarea, lipsa investițiilor în infrastructura urbană, absența unei viziuni de dezvoltare a comunității, contractarea economiei locale, reducerea numărului locurilor de muncă, apropierea de capitală, dezvoltarea localităților din zona periurbană care au atras un număr important de ploieșteni, migrația externă, conflictele din administrație care au scăzut constant încrederea comunității și a investitorilor în autoritățile publice, carențele sistemului medical sunt doar o parte dintre factorii care au condus la scăderea numericului comunității ploieștene.
Comunitatea ploieșteană trebuie să redevină atractivă!
Un oraș mai verde, un oraș al culturii, al sportului, al educației de excelență, o comunitate care stimulează inițiativa poate fi o deviză care să determine membrii comunității să rămână aici și să convingă și alți oameni sau entități private să intre în această comunitate.
Ea implică un plan de măsuri concrete pentru fiecare obiectiv amintit, un nou design instituțional, o schimbare de paradigmă în relația dintre autorități și între aceștia și comunitate.
Înființarea zonei metropolitane Ploiești, ca formă de asociere a unităților administrativ-teritoriale și soluție de dezvoltare integrată a teritoriului, poate să se numere printre inițiativele municipalității ploieștene. Această formă de cooperare locală este încurajată de cadrul legal recent dezvoltat, și avem în vedere Legea nr. 246/2022 privind zonele metropolitane, care stabilește cadrul instituțional, obiectivele, competențele și instrumentele specifice politicii de dezvoltare metropolitană în România.
Știu că, din păcate, nu avem o tradiție a cooperării, a realizării de parteneriate, dar rezultatele pozitive ale cooperării comunităților locale atât de la noi din țară, cât și din alte state europene, resursele limitate, nevoia unui permanent schimb de idei și a unei abordări integrate a diferitelor probleme cu care se confruntă comunitățile trebuie să determine decidenții din fruntea diferitelor comunități locale să acționeze în comun.
Administrația ploieșteană trebuie să demareze procedura de asociere, în primă fază, cu localitățile situate în prima coroană urbană (Aricestii Rahtivani, Bărcănești, Berceni, Blejoi, Brazi, Bucov, Păulești, Târgșoru Vechi) în vederea constituirii zonei metropolitane Ploiești, structură asociativă de drept privat și de utilitate publică care să urmărească o mai bună planificare a spațiului, asigurarea unui transport modern și o gestiune eficientă a traficului, o armonizare a politicilor economice, sociale, culturale și ecologice, o creștere a calității vieții, diversificarea economiei locale și crearea unui cadru propice pentru investiții și pentru dezvoltarea activităților economice existente. Cu privire la acest ultim aspect, apreciem că trebuie identificate toate platformele industriale dezafectate din zonă sau terenuri pe care se pot dezvolta activități industriale pentru a putea fi inființat un parc industrial, după modelul celor existente la nivelul județului.
Pentru că sursele de finanțare pentru activitatea și proiectele zonelor metropolitane sunt diverse (contribuții ale unităților administrative-teritoriale membre, resurse județene, resurse naționale, resurse europene etc.), concretizarea unei astfel de inițiative ar permite demararea unor proiecte de anvergură, cu efecte pozitive pentru un număr mai mare de cetățeni decât cei cuprinși într-o singură unitate administrativ-teritorială și, totodată, ar fi un semnal pozitiv pentru posibili investitori sau pentru persoane fizice care observă că autoritățile locale își înțeleg menirea și acționează în comun pentru dezvoltarea locală durabilă.” a scris Mihai Apostolache pe pagina de Facebook.
Cum sa mai stai in Ploiesti cand a devenit un oraș infect ,un oras trist ,un oras plin de rromi ,unde sa te plimbi! Pe un bulevard plin de gainaț de cioara si de mimieni. Aerul este irespirabil cu miros de fecale si sulf,de ani de zile cetațenii au facut plangeri la toate institutiile fara un raspuns,fara rezolvari sa ramana in Ploiesti spagarii si coruptii cu toti acolitii care fac bani din poluare si mizerii……
Oamenii in general pleacă pentru a-și construi o viața mai buna. Salariile sunt atât de mici încât părinții fac eforturi imense pentru a asigura un viitor copiilor lor. Prețurile s-au mărit considerabil iar nivelul de trai a scăzut extrem de mult in ultima perioada.