Iarna și zăpada au devenit probleme mari în ultima perioadă, deși țara noastră a avut ierni și zăpezi dintotdeauna. Nu vorbim în articol, despre problemele administrației locale, ci despre ce înseamnă venirea zăpezii pentru școli și licee.
Din punct de vedere al școlilor, din păcate, venirea zăpezii este similar cu „o serie de noi probleme și responsabilități în plus față de cele curente.”
Nu cred că generațiile noastre au avut de a face cu problemele de acum când, o simplă joacă în zăpadă în curtea școlii poate provoca o mulțime de neplăceri. Puțini știu cum este în ziua de astăzi și nici nu-și imaginează cu ce se confruntă profesorii în zilele de iarnă.
Concret, să presupunem că unul dintre elevii unei școli, orice școală… din orice oraș din țara asta, cade în curtea școlii în pauză pe gheață și își rupe piciorul. În această situația școala răspunde, părinții elevului putând reclama faptul că era responsabilitatea școlii ca elevul să nu se accidenteze!
Altă situație ipotetică: Un elev, în joacă, în pauză, face un bulgăre de gheață și îl aruncă în capul unei colege rănind-o. Și în această situație școala răspunde! Părinții elevei rănite se pot îndrepta împotriva școlii.
În ziua de astăzi, când hățișul legislativ este stufos și când totul este interpretabil, autoritățile din unitățile de învățământ sunt nevoite să își ia toate măsurile de siguranță pentru a nu fi trase la răspundere de reprezentanții legali ai elevilor care se pot îndrepta foarte simplu împotriva școlii pentru a cere daune.
Citește și: E iarnă în sfârșit! Lăsați copiii să iasă la zăpadă! De câte ori au ocazia să facă asta?
Pare greu de crezut pentru noi, cei care am trăit alte vremuri. Atunci ce se întâmpla între elevi, era între elevi. Când ne băteam cu zăpadă în curtea școlii și profesorii aveau doar grija să nu ne luăm cu prea multă joacă și să nu auzim soneria care anunța începerea orelor. Nu-și punea nimeni problema atunci de rănit, accidentat sau dat în judecată.
Cadrele didactice din ziua de astăzi au mult mai multe ipoteze la care trebuie să se gândească, pe care trebuie să le prevadă și să le ia în calcul. Altfel se pot trezi cu implicații juridice care sunt greu de înțeles pentru cineva din afara sistemului.
Și, din această cauză, elevii ajung să se considere „la pușcărie” atunci când vine zăpada. Dar niciunul nu se gândește la implicațiile jocurilor lor, în contextul legislației actuale. Nici nu ar avea de ce, sunt doar copii…
Practic ce se întâmplă? Legiuitorii, deși nu asta au intenționat, au stricat bucuria iernii, atât pentru elevi, cât și pentru cadrele didactice. Primii se simt prizonieri iar ceilalți gardieni. Și din vina cui? Din vina sistemului și a părinților șmecheri care simt că au dreptul să dea în judecată școala pentru lipsa de educație a copiilor lor. Profesorilor le este teamă, pe bună dreptate, că oricând, pentru orice, se pot trezi cu plângeri sau acțiuni în judecată din partea părinților. Și atunci își iau toate măsurile ca să nu fie puși în această situație.
Îi poate condamna cineva? Cu siguranță într-o societate în care guvernează banul, tupeul și lipsa crasă de bun simț, este cel mai bine că procedează așa. Păcat însă de copiii cărora le sunt furate micile bucurii ale vârstei!