- Publicitate -

De ce ar trebui să avem educație sexuală în școli care chiar așa să se numească

Tot citesc de ceva vreme toate discuțiile referitoare la introducerea sau nu a educației sexuale în școli, dacă da, cum să se numească, adică, pe românește, cum să o cosmetizeze să sune bine. Bine pentru cine? Pentru elevi? Pentru părinți?

Educația sexuală este educație sexuală și chiar așa trebuie să se numească pentru a conștientiza copiii importanța acesteia.

Pentru ce să ne ascundem în spatele unor denumiri? Pentru ce să dăm alte nume pentru ceea ce avem deja nume? Pentru că există părinți pudici, părinți care trăiesc în trecut și care vor să își forțeze copiii să trăiască în acest mod?

Am copii de vârste diferite. Mi-aș dori să se predea în școală ore de educație sexuală. În primul rând mi-ar facilita mie, ca părinte, comunicarea cu ei, și, în al doilea rând, le-ar fi lor mult mai ușor de acceptat acest subiect care este totuși delicat. Este delicat nu pentru că este tratat delicat în familie ci pentru că grupul de prieteni îl tratează astfel.

Dacă școala ar ieși și ar scoate subiectul din „tabu”, ar fi un prim pas spre normalizarea discuțiilor privind educația sexuală.

Orele de religie și orele de educație sexuală

Am citit stupefiată comunicatul Bisericii Ortodoxe Române din data de 22 iunie în care aceasta și-a exprimat poziția cu privire la educația sexuală în școli. L-ați citit?

„Biserica este favorabilă oricărui tip de educație cu adevărat (nu imaginar), utilă și autentic formatoare pentru copii și tineri.”. BOR consideră că „așa-zisa educație sexuală” a devenit „obiectul unor mari presiuni ong-istice și partinice pentru introducerea ei într-o programă școlară deja asfixia (n) tă, ignorându-se sau sfidându-se inclusiv voința părinților si drepturile lor constituționale de a decide asupra educației propriilor copii”.

Pe bune?

Și atunci introducerea religiei în programa școlară ce este?

Cu ce îl ajută pe copilul meu să afle la școală că homosexualii vor arde în Iad la fel ca și mamele care nu țin post? Și chinuie-te tu, ca părinte, acasă și explică-i că lucrurile nu stau chiar așa. Explică-i că religia și credința, la un moment dat, o pot lua pe căi diferite. Explică-i că este mai important să fie bun, să facă fapte bune, să ajute… în loc să țină post.

Educația sexuală, la momentul actual, în societatea în care trăim, este mult mai folositoare decât religia.

Părerea mea strict personală este că ar fi mult mai sănătos din toate punctele de vedere chiar înlocuirea orelor de religie cu cele de educație sexuală.

Blasfemie? Nu. Doar conștientizarea realității.

Cred că mult mai folositor în viață i-ar fi copilului meu să audă de la persoane abilitate ce înseamnă viața sexuală, ce riscuri implică, ce comportament trebuie să aibă.

Se poate spune de către habotnici că respectivele coșmaruri sunt reale. Sigur? Poate dovedi cineva existența Iadului așa cum este descris în cadrul unor ore de religie? Există dovezi palpabile în acest sens?

Este religia un tip de educație „util și autentic formator pentru copii și tineri”? Oare nu și în cazul religiei se sfidează „voința părinților si drepturile lor constituționale de a decide asupra educației propriilor copii”? Ba din punctul meu de vedere, da!

Educația sexuală în familie este aproape inexistentă

Mi-aș dori ca printre copiii din ziua de astăzi să nu mai existe pufnit în pumni când aud cuvântul „sex”, mi-aș dori să nu se mai facă glume cu tentă sexuală, mi-aș dori ca toți să știe care sunt riscurile la care se expun, mi-aș dori ca toți să privească educația sexuală ca pe o normalitate, ca pe ceva care ne ajută să trăim frumos, să facem alegeri corecte. Ceva care, pe ei în special, îi ajută să aibă viața pe care și-o doresc.

Nu îmi vine să cred că în ziua de astăzi încă există fete care devin mame la 15-16 ani, sau chiar mai devreme. Credeți că a fost alegerea lor? Credeți că, dacă cineva le îndruma și le explica, ajungeau acolo?

Pentru multe familii educația sexuală este subiect tabu. Măcar școala să facă ceva în acest sens pentru acești copii.

Exact cum nu ai pretenția de la un părinte să predea copilului istorie sau gramatică (pentru că nu toți știu), de ce ai avea pretenția să îi predea copilului educație sexuală? Nu toți știu cu ce se mănâncă. Adică dacă părintele are lacune la matematică trebuie să aibă și copilul? Așa și cu educația sexuală… Dacă părintele are lacune, trebuie să aibă și copilul?

Nu, din acest considerent cred că școala ar trebui să preia această „materie” și să o trateze la fel ca și pe celelalte.

În fond și la urma urmei poate fi o materie ca oricare alta și, între noi fie vorba, mult mai folositoare decât religia predată de unii profesori care le provoacă adevărate coșmaruri copiilor.

Întâmplare de pe vremuri… dar nu foarte de pe vremuri

La sfârșitul anilor 90 eram elevă în clasa a IX-a la un Colegiu Național prestigios din București. Cu un an mai mare ca mine, o colegă, avea un prieten în clasa a –XII-a la același liceu.

O dată pe zi, în pauza mare, se ascundeau de ochii tuturor. Rezultatul? O sarcină, bineînțeles. Ea nu voia să se afle de frica părinților, voia să meargă acasă la „o babă” care făcea întreruperi de sarcină.

Vorbim de sfârșitul anilor 90, nu de 1950-60-70!!! Vorbim de scurgerea unei perioade de aproximativ 10 ani de când ne eliberasem de comunism!

Cum a ajuns în această situație? „Nu înțeleg, am calculat perioada sigură!”, spunea atunci când era întrebată. Poate ar fi ajutat-o mai mult dacă ar fi avut aceste ore de educație sexuală în care să îi explice cineva că „metoda calendarului” în cazul menstruației unei adolescente are toate șansele să dea greș!

Eu aveam acasă mamă „destupată” care mi-a explicat încă înainte de vreme ce era de explicat, dar mult prea puține colege și prietene erau în situația mea…

Până la urmă, cu ajutorul unei profesoare și al prietenului ei a reușit să facă o întrerupere de sarcină într-un mediu sigur. Nu știu dacă spital sau policlinică, nu știu cât a costat, cert este că a reușit. Dar câte ca ea nu au reușit?

Repet, ca să fie clar pentru toată lumea, această întâmplare s-a petrecut într-un Colegiu Național din capitala noastră mult-iubită!!

Concluzie

Am cunoștințe de vârsta mea care nu pot avea copii din cauza avorturilor făcute în perioada liceului. Nu, nu am însă cunoștințe care să fi născut la 15-16-17 ani. Eu provin însă din mediul urban, probabil din această cauză. În mediul rural însă…

Măsura introducerii în școală a educației sexuale ar fi trebuit luată demult. Când în sfârșit guvernanții noștri au decis să abordeze subiectul, iată ce obstacole apar! Toți pudicii și toți habotnicii se pun de-a curmezișul!

Are cineva impresia că prin neintroducerea acestei materii în școli se protejează inocența copiilor? Să fim serioși…

Cu accesul pe care îl au la tehnologie și tot conținutul care poate fi găsit online în orice moment doar apăsând butonul care certifică faptul că utilizatorul are peste 18 ani, mai crede cineva că sunt inocenți? Da, nu se cere nicio dovadă a vârstei, doar se întreabă. Și, știți… copiii mai mint… J))

În aceste condiții, tocmai pentru a-i proteja pe copii, este imperios necesar să fie introdusă în școală această disciplină. Și da, cred că ar trebui să fie obligatorie, tocmai pentru că ei au atâta nevoie de ea pentru a se putea dezvolta corect, pentru a avea o viață fericită.

De integrale, derivate, matrice și sisteme, nu știu câți din ei se vor folosi în viață, dar educația sexuală le va folosi mult mai multora, cu siguranță!

Sursa foto: tabu.ro

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0785 075 112, pe WhatsApp sau Signal.

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!
- Publicitate -

Sondaj

Sunteți de acord cu strângerea banilor în școlile și grădinițele din Ploiești pentru a cumpăra cadouri de Crăciun profesorilor/educatorilor?

- Publicitate -

Articole asemănătoare

Peste 150 de tablete pentru elevi ajung în comuna Drăgănești

Printre cele 50 de localități din Prahova ale căror unități de învățământ vor beneficia de echipamente IT, se află Comuna Drăgănești. Elevii școlii de...

Elevii din Filipeștii de Pădure vor primi tablete conectate la Internet

Comuna Filipeștii de Pădure se află pe lista celor 50 de localități din Prahova ale cărei unități de învățământ vor fi dotate cu echipamente...
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -

Ultimele știri

Explozie puternică într-un bloc din Suceava. Pompierii fac apel la populație să verifice sursele de încălzire pe gaz

Trei persoane rănite și majoritatea apartamentelor avariate, în urma unei explozii într-un apartament al unui bloc din Suceava. Deflagrația a fost atât de puternică...

Parlamentul a adoptat legea care permite localităților să se unească. Ce rol vor avea consorțiile administrative

Senatul a adoptat, în calitate de cameră decizională, proiectul de lege inițiat în septembrie de Guvern, care permite constituirea consorţiilor administrative. Legea prevede alocări...

Femeie din Suceava, înşelată cu peste 22.000 de euro de un fals general, pe care l-a cunoscut pe internet

O femeie din judeţul Suceava a transferat în mai multe tranşe peste 22.000 de euro unui bărbat care a abordat-o pe reţelele de socializare...

Cutremur de 3,9 grade Richter, duminică noapte, în România

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare și Fizica Pământului (INCDFP) a anunțat că, duminică noapte, s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 3,9 grade Richter, în...

Atenție la coletele nesolicitate. Țeapa care ia amploare în perioada sărbătorilor a fost descoperită și la Ploiești

Țeapa „Coletul” face victime în întreaga țară. O firmă trimite produse nesolicitate, profitând de perioada reducerii și a cadourilor, numai că acestea sunt contracost. Potrivit...

Parteneri

MindArchitect

WallStreet

Țara care te-ar putea lăsa să transporți la aeroport lichide în bagajul de mână
- Publicitate -