Ei unde duc gunoiul când își duc gunoiul ? Ploiești, România (țară membră a UE), 5 Mai, 2021.

3

Locuitorii orașului și nu numai, își duc gunoiul (neselectat desigur: plastic, metal, hârtie, sticla, menajer, lemnos, etc.) în diverse locuri, special amenajate. Cei care locuiesc la bloc, îl aruncă fie la burlan și se strânge în ghena mare de gunoi de la parterul sau în cazul celor care nu au blocuri dotate cu burlane, îl duc frumos, cu sacul sau găleata, la ghena amenajată în vecinătatea cvartalelor. Cei care locuiesc la case, îl scot la poartă fie în tomberoane, fie în saci.

Vorbim desigur de cei care au contract valid si OBLIGATORIU cu o firmă de salubrizare. Cei care nu se bucură de acest “lux”, deloc puțini la număr, îl aruncă pe unde se poate, fie pe lângă ghenele de gunoi, fie pe la colțurile străzilor, direct pe caldarâm, fie prin parcuri sau, așa cum am văzut, direct pe geamul locuinței ori dincolo de gardul curții, direct în stradă, peste mașini parcate, în gradini publice sau în capul trecătorilor ghinioniști.

Acum, se pun mai multe întrebări simple:

Dacă ghena de la parterul blocului dotat cu burlan, se umple; unde vor mai arunca oamenii gunoiul?

Dacă tomberonul din fața porții se umple; unde vor mai pune oamenii gunoiul ?

Daca ghenele de lângă cvartale se umplu; unde vor mai pune oamenii gunoiul ?

Răspunsul, la toate aceste întrebări este unul singur: PE STRADĂ !

Și mai amintesc și eu așa, într-o doară, faptul că acum ceva vreme, atât serviciile private de profil cât și cele publice au colaborat într-o armonie deplină atunci când au generat o adevărată panică în rândul populației orașului, trimițând scrisori ploieștenilor prin care îi invitau pe un ton aproape amenințător să-și reactualizeze datele referitoare la numărul de persoane generatoare de deșeuri din fiecare familie, altfel…vor suporta consecințele.

În această ordine de idei și pe un ton condescendent îndrăznesc să adresez și eu o întrebare pertinentă și umilă, care presimt încă de pe acum că va deveni una retorică:

Noi, generatorii de deșeuri, ăștia reactualizații pe persoană fizică, vom plăti integral contravaloarea serviciilor de salubritate chiar dacă ridicarea gunoiului și alte serviicii conexe nu au fost prestate de către “vigilentul” operator de servicii de salubritate ?

Mda…până vom primi acest răspuns (dacă vom primi vreunul) va veni căldura și din sacii cu gunoi menajer, va începe să ne izbească în nări, chiar și prin măști, un miros înțepător cu iz dulceag. Din ghene se va scurge levigatul pestilențial, direct pe străzi. În jurul acestor locuri va fi raiul câinilor și al tuturor animalelor comunitare sau nu, care vor începe să caute prin el și chiar să consume cu nesaț din el: pisici, șobolani, șoareci, guguștiuci, porumbei, pescăruși (mai nou), etc..

Vor răspândi boli aceste animale dar și muștele, țânțarii sau alte insecte care își fac deja apariția datorită temperaturilor în continuă creștere. Cercul vicios se extinde și ne afectează sănătatea publica deja fragilizată și crează per ansamblu, această imagine de coșmar. Iar într-un oraș care se scufundă în gunoaie, ne întrebăm cu toții, dacă administratorii privați și publici laolaltă ai acestor servicii comunitare sunt și ei, la rândul lor, generatori de gunoi, “pe persoană fizică”, așa, ca tot omul, locuitor al urbei, plătitor de taxe, impozite si dări ?

Sigur că sunt. Și-atunci, se pune întrebarea firească: Ei unde duc gunoiul când își duc gunoiul ?

Oslo, Norvegia, (țară non-membră a UE), 5 Mai 2021

Este ziua de colectare a gunoiului. Mașinile de gunoi ridică deșeurile generate de persoanele fizice, deșeuri selectate în prealabil de către fiecare familie, în mod responsabil, ecologic, în cele 5 containere separate, marcate în culori diferite, având coduri de bare pe fiecare dintre ele, aliniate frumos în fața caselor din cartier. Astăzi este ziua de ridicare a deșeurilor din sticlă și hârtie. Un angajat al operatorului de salubritate (la noi denumit generic și peiorativ “gunoier”), cu un cititor de coduri de bare portabil în mână scanează codul de pe tomberonul cu deșeuri din sticlă, din fața casei.

Deschide capacul tomberonului și dă din cap dezaprobator. Găsește în interiorul tomberonului trei PET-uri din plastic. Marchează ceva cu creionul digital pe cititorul de bare, îndepărtează PET-urile și le depozitează într-un tomberon special pentru deșeuri din material plastic. Apoi varsă tomberonul cu deșeuri din sticlă, în mașina de gunoi și pleacă mai departe. Generatorul acestor deșeuri (persoană fizică), va primi peste o săptămână, de la serviciul public dedicat al primăriei, o amendă usturătoare pentru încurcătura creată. Va trebui să o achite, altfel i se reziliază contractul cu operatorul de salubritate.

Deh…fiecare cu problemele lui !

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 40785 075 112

3 COMENTARII

  1. Am scris, dar mai scriu. Nu consider corecta plata gunoiului pe persoana in cazul caselor cand pentru acelas volum de gunoi (tomberon) o familie cu 6 persoane plateste 6 x „X Ron” iar o familie cu 2 persoane plateste 2 x „X Ron”. Sunt curios, la platforma de gunoi, cum se plateste ? Scoate soferul lista si spune ca a adus gunoiul aferent a 200 de persoane sau pe volum/greutate ? Cat despre colectarea selectiva, stam cu sacii de plastice/hartii cu zilele in fata portii pane le iau si le arunc la gunoi pentru ca trecatorii cand le vad incep sa arunce si ei unele si altele ….

    • Subscriu la comentariul dlui Florin. Stau cu sacii de plastic si cei de hartie de peste 3 saptamâni în poarta. Ieri în saci era infipt un ambalaj de inghetata si un pachet gol de tigari. Azi avem o masca folosita. Oare e ok? Si platim pt aceasta neplacere si auportam si imaginea deplorabilă zilnic . Reclamatii fara raspuns si fara rezolvare.

  2. Despre lipsa acelor tomberoane mari (probabil de 6-8 mc) care se transportau cu o masina speciala si care erau pozitionate in diverse locuri din oras, de ce nu scrieti ?
    de exemplu: intersectie Gageni cu Deparateanu sau Gh Doja cu Triumfului

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău