Mihai-eminescu-portret-cu-semnatura.jpg

''Într-o lume relativă / Ce-a făcut și-a desfacut / Eminescu-i remușcarea / Dorului de absolut...'' (Adrian Păunescu ) Deși pare floare la ureche, despre Eminescu e greu de scris! Ai sentimentul că, orice cuvânt ai folosi, nu s-ar ridica la valoarea pe care ar merita-o''Luceafărul.''

A scris până în ultimele clipe ale vieții. Eminescu a fost poetul care citea cu voce tare și se încuia în cameră zile și nopți să citească, poetul care ura metematica, poetul pasionat de fotbal și înot, poetul căruia îi plăcea teribil să-și sperie tatăl ...cu șerpi. Eminescu a fost poetul care a scris și despre care s-a scris.

Eminescu: Salutare, Națiune!

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Așa îi plăcea să salute, era salutul său pentru toți cei cu care stătea de vorbă, nu doar pentru cei din ''lumea bună'' a vremii sale. Nu cred că există cineva care nu s-a regăsit, vreodată, într-un moment al vieții, într-un vers lăsat în urmă de Eminescu.

Ultima poezie scrisă de Eminescu, înainte să moară.

„Stelele-n cer Deasupra mărilor Ard depărtărilor Până ce pier.

După un semn Clătind catargele Tremură largile Vase de lemn;

Nişte cetăţi Veghind întinsele Si necuprinsele Singurătăţi.

Orice noroc Şi-întinde-aripile Gonit de clipele Stării pe loc.

Până ce mor, Pleacă-te îngere La trista-mi plângere Plină de-amor.

Nu e păcat? Ca să se lepede Clipa cea repede Ce ni s-a dat?"

Poezia a fost publicată de Ilie Ighel Deleanu în revista "Fântâna Blanduziei", în numărul din 23 iulie 1889. (sursa A1.ro)

Eminescu - Veronica Micle, povestea de dragoste plină de dramatism

Eminescu a fost cel care a trăit cea mai frumoasă poveste de dragoste - împreună și separat, vreme de două decenii, cu Veronica Micle, o poveste care a făcut istorie, care a impresionat și impresionează și astăzi prin frumusețe și dramatism. Eminescu a fost cel fără de care Veronica, o femeie de moravuri ușoare, cum era considerată - adorata poetului, n-a mai putut supraviețui. Se spune că, în doar 20 de minute de la aflarea veștii despre moartea lui Eminescu, Veronica a scris poezia '' Raze de lună''.

''...Dac-ar da un mort din groapă pentr-un răsărit de lună

A sa liniște eternă, eu aș da de voie bună

Toate razele din lună, toate razele din soare

Să te pot uita pe tine, să-mi simt sufletul că moare.''...scria Veronica Micle, în ziua morții – marii și eternei ei... iubiri.  

Distrusă de durere, Veronica Micle și-a pus capăt zilelor, asta după ce, i-a cerut lui să n-o uite vreodată, în timp ce-l conducea pe drumul către ...departe.

Era vreme mohorâtă când Eminescu a plecat definitiv, pe 17 iunie 1889. '' Siciriul purta la căpătâi volumul de "Poesii" (unicul tipărit în a sa viață), îngrijit de Maiorescu, în timp ce o doamnă din Moldova - cel mai probabil Veronica Micle - i-a așezat pe piept un buchet de flori de "Nu mă uita".Marele grafician Constantin Jiquidi a realizat un desen, singura imagine de la înmormântarea "Luceafărului" nostru.''- arată poate unica descriere a acelor clipe.   

Veronica i-a urmat, la doar 50 de zile – distanță. S-a sinucis cu arsenic. 4 august 1889. Cu doar 3 zile înainte, scria :

 "O! Moarte vin de treci/ Pe inima-mi pustie şi curmă a mele gânduri/ S-aud cum uraganul mugind în grele cânturi,/ Se plimbă în pustie mânat de aspre vânturi,/ Mi-e dor de-un lung repaos... Să dorm,/ Să dorm pe veci."

 Poate acesta a fost finalul care ar fi trebuit să urmeze unei astfel de povești de dragoste. Poate că Eminescu a devenit Eminescu și datorită inspirației dăruite de către ''Îngerul blond'', așa cum o alinta el pe Veronica. Poate poeziile lui ar fi fost altele... fără Veronica.  

„Ce e amorul? E un lung
Prilej pentru durere,
Căci mii de lacrimi nu-i ajung
Şi tot mai multe cere.

De-un semn în treacăt de la ea
El sufletul ţi-l leagă,
Încât să n-o mai poţi uita
Viaţa ta întreagă."

(Mihai Eminescu, „Ce e amorul?")

Eminescu a murit sărac. Cel mai mare romantic al secolului XIX s-a stins pe un pat de spital - sanatoriu de boli mintale. Dar a lăsat în urmă...nu doar  ''Luceafărul'', cel mai lung poem de dragoste din lume,  ci, ceva ce România n-ar mai putea aduna, în secole -  inegalabilul  tezaur al limbii românești.

Inspirat de Veronica Micle, dar și de Shakespeare, Mihai Eminescu a inspirat la rându-i ...și-a inspirat inclusiv colegii, care, n-au ezitat  să scrie despre el. L-a scris Adrian Păunescu, l-a scris Nichita Stănescu, l-a scris ...Grigore Vieru și-au făcut-o ... mulți alții. Eminescu a fost cel care a dăruit națiunii ....o clipă și-o eternitate.

La zidirea soerelui, se știe,

Cerul a muncit o veșnicie,

Noi, muncind întocmai, ne-am ales cu,

Ne-am alesc cu domnul Eminescu.

Domnul cel de pasăre măiastră ....

(...)

Suntem în cuvânt și-n toate

Floare de latinitate,

Sub un cer de stele sudice!

De avem sau nu dreptate,

De avem sau nu, dreptate, Eminescu să ne judece!

( Grigore Vieru – Eminescu )

image fea75
Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.
Miruna Alexandru

banner sos deces ultim 300 copyright.jpg

harold.jpg