După o perioadă de câteva zile în care la Cota 2000 a fost cod portocaliu de viscol, turiștii au luat cu asalt, joi, pârtiile din Sinaia. În Bucegi rămâne în vigoare o atenționare de risc însemnat de avalanșe, din cauza stratului mare de zăpadă.
Administratorii domeniului schiabil au anunțat, joi dimineață, că la Sinaia au fost deschise și amenajate pârtiile Varianta (10), Valea Dorului 2 (13), Floare de colț (14), Panoramic (15), Valea Soarelui 1 (16), Valea Soarelui 2 (17), Lăptici 1 (18) și Lăptici 2 (19).
Administratorii domeniului schiabil au anunțat că Drumul de Vară și Carp sunt închise din cauza stratului subțire de zăpadă dintre Cota 1500 și Cota 1400.
Citește și: Cum va fi vremea în luna martie. Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni
Aglomerație pe pârtie
Chiar dacă pentru elevii din Prahova vacanța s-a încheiat, turiștii au luat cu asalt pârtiile de schi din Sinaia. În ciuda ceții, de la primele ore, la Valea Soarelui 1 s-au format cozi la stațiile de îmbarcare, potrivit imaginilor surprinse de camerele de luat vederi postate pe site-ul www.sinaiago.ro. La fel și la Cota 1400.
Chiar dacă la Cota 2000, joi dimineață, mercurul în termometre a urcat doar până la -2 grade, a fost ceață și vizibilitate foarte redusă, mai mulți temerari au urcat cu schiurile.
Administratorii domeniului schiabil au anunțat că este interzisă îmbarcarea la Telescaunul Dorului cu placa sau schiurile în mână, cu precizarea că debarcarea „pe picioare” este foarte dificilă și duce la accidentări.
Risc însemnat de avalanșe
Meteorologii atrag atenția că, la peste 1800 mp, pe pantele suficient de înclinate se pot declanșa avalanșe de dimensiuni medii și izolat chiar mari dacă sunt angrenate și straturi mai vechi, în special pe versanții nordici (unde stratul acumulat este mai mare). Avertizarea de risc însemnat de avalanșe este valabilă, joi, până la ora 20.00.
Sub 1800 m, potrivit ANM, temperaturile diurne ușor pozitive din cursul zilei și insolația vor determina umezirea stratului la suprafaţă. „Pe anumite pante mai înclinate, stratul mediu stabilizat de zăpadă din partea superioară, poate aluneca peste stratul mai vechi şi stabilizat, ducând astfel izolat la declanșarea spontană de avalanșe de dimensiuni mici și izolat chiar medii la peste 1500 m, mai ales în condițiile unei supraîncărcări mari”, a anunțat ANM.