- Publicitate -

Ce conține ploaia cu spume de la Ploiești. Rezultatele analizelor de laborator, altul decât cel al APM Prahova

34102803_10155834146588650_2227340722258837504_n.jpg

Luna trecută, ploieștenii au fost surprinși când au văzut cum ploaia face ”spume” la contactul cu străzile din oraș. Probele analizate într-un laborator independent au arătat ceea ce cu toții am presupus, mai puțin autoritățile pentru protecția mediului: apa de ploaie a fost contaminată cu un ”cocktail” de substanțe toxice pentru sănătatea populației.

Deputatul USR de Prahova, Dan Rădulescu, s-a ocupat personal ca probe din apa de ploaie cu spume din Ploiești să ajungă la un laborator acreditat, altul decât cel administrat de autoritățile de mediu. Acesta a postat pe Facebook concluziile specialiștilor, care ar trebui să fie îngrijorătoare pentru toți:

Postarea deputatului USR, Dan Rădulescu, pe Facebook: ”Ploaia cu spume”, penultimul episod…

”Agenția de Mediu Prahova n-are treabă cu ce s-a întâmplat. I-am cerut, în mod public, să ne spună și nouă, muritorilor, câte ceva despre natura chimică a apei înspumate, zonele din oraș afectate ori sursele potențiale ale poluării.

Ca de obicei, instituția condusă olimpian a trimis comunicatul standard: nu deține date pentru informațiile solicitate și nici nu a efectuat alte cercetări. Să plouă, deci, numai în timpul programului, între 8 și 16:30, de luni până joi și între 8 și 14:30, vinerea, adăugăm și noi, desigur cu unele mici pauze, pentru cafea, solitaire și candy crush…!

Prin urmare, am luat legătura cu bunul meu prieten, conf. univ. dr. Silviu Gurlui de la Iași care, ca prin minune, tocmai ce primise o serie de mostre recoltate din apa buclucașă…
Ce ne spun analizele de laborator?
Că nu e bine ce se întâmplă! 

Că eșantioanele colectate prezintă structuri aromatice (benzenice) și grupări sulfonice specifice agenților surfactanți cu efect de curățire și spumare (detergenți).

Că apa a fost contaminată fie pe calea aerului – prin ridicarea în atmosferă a unor compuși de ardere petrolieră în combinație cu aditivi specifici și întoarcerea pe lor la sol o dată cu picăturile de ploaie – fie prin depunerea pe sol a particulelor poluante.

Că sursele potențiale de contaminare au fost solvenții organici utilizați in special pentru curățarea motoarelor cu ardere internă, compușii rezultați din activități industriale cu evacuare de gaze care antrenează compuși în stare solidă sub formă de particule – aerosoli. Disiparea lor în atmosferă a avut ca efect interacțiunea cu picăturile de ploaie.

Că efectul spumant al apei de ploaie a fost cauzat de grupările sulfonice regăsite în compușii care o impurifică.
În plus, s-a observat o aglomerare a particulelor – funingine – din suspensia colectată în oraș ce indică, o dată în plus, prezența surfactanților cu proprietăți amfotere, capabile sa adune în jurul moleculei sale moleculele de impurități insolubile.

Analizele complementare au arătat, de asemenea, că soluția indică prezența posibilă a acetonitrililor, a unor compuși de tip solvenți organici în amestecuri, dar și formaldehide.

Să recapitulăm, acum, cuvintele cheie din texul de mai sus: structuri aromatice, detergenți, compuși rezultați din activități industriale cu evacuare de gaze. Sună cunoscut? Sau, mai bine zis, miroase cunoscut?!

Dacă nu știți ce sunt surfactanții, vă spun eu, aceștia se folosesc, printre altele, ca detergenți…
Acest fenomen este deosebit de complex și poate avea consecințe importante pe termen lung atât asupra stării de sănătate a populației, asupra produselor alimentare (fructe, legume) cât și asupra vegetației.

Oricum, pentru o imagine completă legată de acest tip de poluare, ar trebui colectate eșantioane în același timp din mai multe zone afectate din Ploiești. În plus, acestea ar trebui să fie corelate și cu măsurători la sol privind calitatea aerului și cu factorii meteorologici, măsurători ce trebuie realizate in timp real, nu în timpul orelor de program…!
Mulțumiri tuturor celor implicați în această acțiune civică și ne vedem marți, 5 iunie, la protestul împotriva poluării!”

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0785 075 112, pe WhatsApp sau Signal.

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

Video Observatorul Prahovean

- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -

Articole asemănătoare

Bărbat salvat de pompieri la Ploiești, după ce a fost găsit inconștient într-o cisternă pe care o curăța [GALERIE FOTO]

Un bărbat de 38 de ani a fost salvat în ultima clipă de pompierii prahoveni, după ce a leșinat într-o cisternă care transportase ciclopentan...

A rămas pe drumuri la aproape 70 de ani. „Dintr-o întâmplare nefericită, tot ce am strâns într-o viață a ars”

Un bătrân de aproape 70 de ani din comuna Balta Doamnei a rămas pe drumuri, în prag de sărbători, după ce casa i s-a...
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -

Ultimele știri

Bărbat salvat de pompieri la Ploiești, după ce a fost găsit inconștient într-o cisternă pe care o curăța [GALERIE FOTO]

Un bărbat de 38 de ani a fost salvat în ultima clipă de pompierii prahoveni, după ce a leșinat într-o cisternă care transportase ciclopentan...

A rămas pe drumuri la aproape 70 de ani. „Dintr-o întâmplare nefericită, tot ce am strâns într-o viață a ars”

Un bătrân de aproape 70 de ani din comuna Balta Doamnei a rămas pe drumuri, în prag de sărbători, după ce casa i s-a...

Câștigă o invitație dublă la Balul Filarmonicii din Ploiești

Observatorul Prahovean și Filarmonica ”Paul Constantinescu” Ploiești vă invită la concurs având ca premiu o invitație dublă la Balul Filarmonicii. Filarmonica “Paul Constantinescu” organizează pe...

Cel mai agresiv sezon al virozelor la copii, din ultimii 10 ani. „Vârful îmbolnăvirilor va fi în februarie 2023”, spun medicii

 În această perioadă, spitalele sunt pline cu copii diagnosticați cu viroze respiratorii. Medicii spun că este cel mai agresiv val de viroze din ultimii...

Evaziune fiscală la Orășelul Copiilor din Ploiești. Reportaj cu camera ascunsă difuzat de Ploiești TV [VIDEO]

Organizat în premieră la hipodrom, Orășelul Copiilor din Ploiești a fost ocupat de tot felul de comercianți care nu eliberează bonuri fiscale, așa cum...

Parteneri

MindArchitect

- Publicitate -