Primul tur al alegerilor prezidențiale are loc duminică, 24 noiembrie. Alegătorii trebuie să știe că o serie de fapte constituie contravenție sau chiar infracțiune. Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat se pedepseşte, de exemplu, cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.
Românii sunt chemați, duminică, 24 noiembrie la urne, dată la care este organizat primul tur dce sc rutin pentru alegerea președintelui.
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat că totalul de cetățeni cu drept de vot înscriși în Registrul electoral la data de 30 septembrie 2024 este de 18.994.290, cu 19.774 mai mulți față de ultima informare publică realizată de AEP pe această temă, potrivit căreia, la data de 31 august 2024 figurau în Registrul electoral 18.974.516 alegători români.
Alegătorii trebuie să știe însă că în ziua votării anumite fapte sunt interzise, iar săvârșirea lor pot atrage amenzi sau chiar răspunderea penală.
Ce fapte sunt intezise în ziua votării
Printre contravențiile prevăzute de lege se numără și înscrierea cu bună ştiinţă a unui alegător în mai multe liste electorale permanente, înscrierea în listele electorale a unor persoane fictive ori care nu au drept de vot. În acest caz amenda prevăzută este de la 4.500 lei la 10.000 lei
Tot cu amendă, dar de la 1.000 la 2.500 de lei, se sancționează păstrarea listelor electorale permanente în condiţii necorespunzătoare – amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei.
Pentru efectuarea de operaţiuni în listele electorale permanente de către persoane neautorizate amenda este de la 1.000 lei la 2.500 lei
Totodată se sancționează cu amendă distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice mod a listelor electorale permanente, a listelor electorale suplimentare sau a extraselor din listele electorale. În acest caz amenda este de la 1.000 lei la 2.500 lei.
Purtarea pe durata votării de către membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare, persoanele însărcinate cu paza, persoanele acreditate sau de către operatorii de sondaj ai institutelor de sondare a opiniei publice sau ai societăţilor comerciale ori ai organizaţiilor neguvernamentale de ecusoane, insigne ori alte însemne de propagandă electorală se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei
Pentru ce riști să primești amendă în ziua votului
- afişarea listelor electorale permanente, a copiilor de pe acestea sau a listelor electorale suplimentare sau a extraselor din listele electorale; distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice mod a platformelor program afişate sau a oricăror altor afişe ori anunţuri de propagandă electorală tipărite; – amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei
- tipărirea fără drept de buletine de vot, în vederea utilizării acestora în ziua alegerii; – amendă de la 4.500 lei la 10.000 lei
- refuzul de a permite accesul persoanelor acreditate în localul secţiei de votare, cu excepţia cazurilor în care preşedintele biroului electoral al secţiei de votare limitează accesul persoanelor acreditate în localul secţiei de votare datorită mărimii acestuia – amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei
- refuzul de a primi şi înregistra o întâmpinare, contestaţie sau orice altă cerere, formulată în scris – amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei
- nerespectarea dispoziţiilor legale privind prezenţa altor persoane în cabina de vot; – amendă de la 4.500 lei la 10.000 lei
- neaplicarea pe actul de identitate a ştampilei cu menţiunea „VOTAT” sau a timbrului autocolant, după caz, reţinerea actului de identitate, fără motive întemeiate, de către membrii biroului electoral al secţiei de votare; – amendă de la 4.500 lei la 10.000 lei
- nerespectarea dispoziţiilor art. 48 alin. (1) lit. e) privind citirea cu voce tare a opţiunii exprimate pe buletinul de vot; întocmirea de către birourile electorale ale secţiilor de votare a proceselor-verbale, cu încălcarea dispoziţiilor legi; – amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei.
- încălcarea de către membrii birourilor electorale a obligaţiei de a participa la activitatea acestor birouri – amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei
Ce nu ai voie să faci în ziua alegerilor
- ART. 385 – Împiedicarea exercitării drepturilor electorale (1) Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani. (2) Atacul, prin orice mijloace, asupra localului secţiei de votare se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
- ART. 386 – Coruperea alegătorilor (1) Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. (2) Nu intră în categoria bunurilor prevăzute în alin. (1) bunurile cu valoare simbolică, inscripţionate cu însemnele unei formaţiuni politice.
Închisoare pentru vot multiplu și fraudă la vot
- ART. 387 – Frauda la vot (1) Fapta persoanei care votează: a) fără a avea acest drept; b) de două sau mai multe ori; c) prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi. (2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează utilizarea unei cărţi de alegător sau a unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals.
- ART. 389 – Violarea confidențialității votului (1) Violarea prin orice mijloace a secretului votului se pedepsește cu amendă. (2) Dacă fapta a fost comisă de un membru al biroului electoral al secţiei de votare, pedeapsa este închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.
- ART. 390 – Nerespectarea regimului urnei de vot (1) Deschiderea urnelor, înainte de ora stabilită pentru închiderea votării, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi. (2) Încredinţarea urnei speciale altor persoane decât membrilor biroului electoral al secţiei de votare ori transportarea acesteia de către alte persoane sau în alte condiţii decât cele prevăzute de lege se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.
Alte fapte pedepsite de codul penal
- ART. 391 – Falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale
(1) Falsificarea prin orice mijloace a înscrisurilor de la birourile electorale se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi înscrierea în copia de pe lista electorală permanentă ori de pe lista electorală complementară a unor persoane care nu figurează în această listă.
(3) Introducerea în uz sau folosirea unui program informatic cu vicii care alterează înregistrarea ori însumarea rezultatelor obţinute în secţiile de votare sau determină repartizarea mandatelor în afara prevederilor legii se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
(4) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează introducerea de date, informaţii sau proceduri care duc la alterarea sistemului informaţional naţional necesar stabilirii rezultatelor alegerilor.
- ART. 393 – Sancționarea tentativei Tentativa la infracțiunile prevăzute în art. 385 şi art. 387 – 391 se pedepsește.
Cum ți se pare subiectul?