Persoanele interesate de o carieră în cadrul armatei trebuie să urmeze anumiți pași și să îndeplinească unele condiții. Primul pas care trebuie făcut este înregistrarea pe site-ul de recrutare al Armatei române.
Dacă ai între 20 și 35 de ani, te încadrezi în criteriul de vârstă legal, și trebuie să urmezi acești pași pentru a intra în forțele armate:
- Înscrierea: Aplici online pe recrutaremapn.ro și te programezi pentru vizita la centrul de recrutare.
- Prezentarea documentelor: Acte de identitate, diplomă de bacalaureat sau dovada absolvirii liceului, certificat de cazier și adeverință de la medicul de familie.
- Selecția medicală: Examinări detaliate ale stării de sănătate.
- Evaluarea psihologică: Teste de personalitate, inteligență și evaluare emoțională.
- Proba fizică: Probele fizice pentru a intra în armată includ, în general, teste de forță și rezistență, cum ar fi: Alergare: Parcurgerea unei distanțe de 1.000-2.000 de metri, în 4, respectiv 10 minute. Flotări, abdomene, echilibru, coordonare la aruncare și cărat obiecte.
Care sunt opțiunile unei cariere în cadrul armatei:
- Soldat/gradat profesionist: Durată curs între 12 și 18 săptămâni.
- Subofițer: Implică un concurs de admitere în școlile de profil.
- Ofițer: Admiterea la academiile militare cu bacalaureat și examen.
Cursurile și instrucția pentru cei care intră în armată variază în funcție de poziția aleasă:
Soldat/Gradat profesionist: Instruirea durează între 12 și 18 săptămâni și cuprinde antrenamente fizice, tactici de bază, arme, disciplină militară, și regulamente.
Subofițeri: Cursurile includ instruire tehnică specifică rolului, leadership militar, legislație și strategii de apărare.
Ofițeri: Academia oferă instruire avansată în management militar, tactici și strategie, comandă și control, și specializare pe arme și echipamente militare.
Când vine vorba de salariu, un soldat profesionist poate câștiga lunar între 2.500 și 3.500 de lei, în funcție de grad, vechime și eventuale sporuri.
Pentru cei care vor să ajungă subofițeri, va fi nevoie să susțină un concurs de admitere, și să treacă evaluările medicale, psihologice și fizice, dar și să urmeze cursuri de specialitate într-o școală de subofițeri.
Veniturile lunare pentru un subofițer debutant sunt în jur de 3.500-4.000 de lei net, incluzând sporurile de bază.
Pentru a deveni ofițer în armata română, trebuie să urmezi pașii următori:
Înscriere și admitere: Absolvenții de liceu trebuie să susțină examenul de admitere la una dintre academiile militare. Examenul include probe teoretice (limba română, matematică, fizică) și evaluări medicale și psihologice. De asemenea, trebuie să treci proba fizică.
Studiile universitare militare: După admitere, urmezi cursurile academiei militare care durează în mod normal 3-4 ani, în funcție de specializarea aleasă.
La finalizarea studiilor, vei obține gradul de sublocotenent și vei fi repartizat într-o unitate militară corespunzătoare.
Venitul lunar al unui ofițer în armata română variază în funcție de grad, vechime și funcția ocupată. Un ofițer debutant, cu gradul de sublocotenent, poate avea un salariu net de aproximativ 4.000-5.000 lei lunar.
Pe măsură ce avansezi în grad (locotenent, căpitan, maior, etc.) și obții mai multă experiență, salariul poate ajunge la 6.000-8.000 lei net sau mai mult, în funcție de sporurile și responsabilitățile asociate funcției.
Pe lângă salariu, militarii pot beneficia de compensații financiare pentru chirie, în cazul în care nu li se oferă o locuință de serviciu. Cuantumul acestei compensații depinde de localitatea în care este amplasată garnizoana și de suprafața locuinței necesare.
Când vine vorba de pensie, militarii se pot pensiona anticipat, începând cu vârsta de 45 de ani, dacă îndeplinesc condițiile de vechime în serviciu, adică cel puțin 25 de ani, din care minimum 15 ani în structuri militare.
Conform datelor recente, pensia medie pentru cadrele militare este în jur de 4.500 – 5.000 lei, dar poate fi semnificativ mai mare pentru ofițerii superiori, ajungând la 6.000 – 7.000 lei sau mai mult.
Cum ți se pare subiectul?