Fotograful Bogdan Vasilescu a fost nominalizat la Gala Comunității Prahovene, ediția 2023. Evenimentul de recunoaștere și de promovare a faptelor bune și a oamenilor care le-au realizat a fost organizat de Fundația Comunitară Prahova și Observatorul Prahovean.
Bogdan Vasilescu (36 de ani) are un portofoliu de nenumărate proiecte fotografice în care a promovat orașul Ploiești, cum ar fi: “Ploiestiul la fel, dar altfel…”, “O iarna ca-n Ploiești” și “Dacă Ploieștiul s-ar putea picta”.
Absolvent al Universității de Petrol și Gaze, Bogdan a lucrat 6 ani la Vodafone, apoi a plecat în străinătate, unde a realizat și primele serii fotografice.
”Prin imagini am reușit să redau fidel viața petrecută acolo și vibe-ul unor orașe precum Cambridge, Arles, Amsterdam, Köln sau Lyon” spunea Bogdan în cadrul unui interviu acordat anul trecut ziarului Observatorului Prahovean.
A revenit în Ploiești, orașul natal, în 2019, unde lucrează ca Team Leader la o companie din domeniul energiei, iar timpul liber și-l împarte între familie și pasiunea pentru fotografie pe care o are din 2012, odată cu dobândirea primului aparat profesional.
Fire sensibilă, în liceu și facultate era pasionat de poezie – a scris și a participat la un cenaclu, Bogdan a reușit prin fotografie să zugrăvească Ploieștiul, un oraș gri, în culori superbe.
”Mi-am dorit mult ca ploieștenii să poată vedea și partea lui frumoasă, astfel că, de-a lungului timpului, l-am surprins în cele mai faine momente: văzut de la ultimul etaj al celor mai înalte clădiri, văzut din avion, văzut de pe linia de tramvai, ori linia de cale ferată, la răsărit sau apus, pe ploaie, pe ninsoare, pe ceață, îmbrăcat în culorile toamnei, sub lună plină, luminat de sărbători sau cu munții pe fundal” mărturisește Bogdan Vasilescu.
În ultimii 2 ani a pus la punct inclusiv câteva clipuri de prezentare a orașului, postate pe Youtube: «Ploiești.EX ANIMA» și «Ploiești.AD MONTES». Notă explicativă: ex anima = din inimă; ad montes = către munți).
”Sunt tare mândru de clipuri, întrucât au fost destul de complicat de realizat, folosind tehnici precum timelapse sau transformarea unor imagini panoramice în elemente video” explică fotograful.
Bogdan are însă și un regret, ca majoritatea ploieștenilor. Este vorba de modul în care orașul nostru este administrat. El postează periodic pe rețelele de socializare și cu ce probleme de infrastructură se confruntă locuitorul orașului ”aurului negru”, iar în acest an a transmis un manifest emoționant după ce autoritățile locale erau dispuse să cheltuie o sumă importantă – 30.000 de euro pentru un film de promovare.
”Trebuie sa iubesti orasul asta asa cum e, sa-i fi sorbit strazile in fiecare anotimp… sa fi traversat bulevardul atat pe burnita ori ceata, cat si atunci cand copii se aduna sa culeaga castanele abia cazute, sa astepti un tren intarziat in Gara de Sud ori sa stai 1h pe peronul Garii de Nord doar de nostalgie, nu ca ar mai trece cine stie ce trenuri pe-acolo, sa fotografiezi Turnul cu Ceas din ‘n’ unghiuri nu doar fiindca e un adevarat simbol al orasului, ci fiindca ai trecut de ‘n’ ori pe langa el si il cunosti deja asa cum si el te cunoaste pe tine – e doar un ceas pt multi, dar pt tine va fi mereu mai mult, fiindca te stie de mic…” spunea atunci Bogdan Vasilescu (textul integral este disponibil aici: Imagini superbe din Ploiești, puse gratuit la dispoziția Primăriei care a vrut să plătească 30.000 de euro pentru un ”film de promovare a imaginii orașului”)
Bogdan încă mai speră ca orașul pe care îl iubește enorm să renască, așa cum au făcut-o deja alte municipii și își dorește ca fiul său să crească într-o comunitate la fel de bună ca și fotografiile sale.
Dacă ți-a plăcut povestea lui Bogdan Vasilescu și consideri că merită recunoașterea comunității, votează-l pe www.galaprahovei.ro, secțiunea Cultură . Termenul limită pentru vot este 19 noiembrie 2023.
Galerie FOTO Doar câteva dintre fotografiile lui Bogdan Vasilescu în care Ploieștiul arată altfel decât gri.
VIDEO