apa imbuteliata

Comisariatul Județean de Protecție a Consumatorului Prahova a efectuat mai multe controale în supermarket-uri, lanțuri de hypermarket-uri, dar și la depozite pentru recoltarea de probe din apa îmbuteliată.

„Au fost prelevate probe, pe care le-am transmis la laborator. Controlul s-a realizat în perioada 4 - 10 martie. Așteptăm rezultatele analizelor”, a declarat Corneliu Buzu, directorul CJPC Prahova.

Autoritatea Națională de Protecție a Consumatorului a anunțat că s-au prelevat eșantioane din sortimente de apa de masa si de izvor din rețeaua comerciala a unor lanțuri de hypermarket-uri si supermarketuri din București. În perioada 04-09 martie au fost prelevate 17 eșantioane , din care 5 sunt neconforme în urma analizelor de laborator. Eșantioanele au fost analizate în cadrul Laboratorului SC Manor Laboratory Center SRL București din punct de vedere microbiologic.

Iată rezultatele analizelor publicate de ANPC:

„Din analizele efectuate au rezultat următoarele neconformități:
- Sortimentul Winny- apa izvor plata, imbuteliata in PET-uri cu capacitatea de 2l nu corespundea microbiologic, parametrul NTGufc/cm3, la 22grC valoare obtinuta era de 1.000, fata de limita prevazuta de 100, iar la 37grC valoarea obtinuta era de 600 fata de limita prevazuta de 20.
- Sortimentul  Apa de masa necarbogazoasa Aro, imbuteliata in PET-uri cu capacitatea de 2 l nu corespundea microbiologic, parametrul NTGufc/cm3, la 22grC valoare obtinuta era de 20.000, fata de limita prevazuta de 100, iar la 37grC valoarea obtinuta era de 16.800  fata de limita prevazuta de 20 .
- Sortimentul Apa de izvor Calipso imbuteliata in PET-uri cu capacitatea de 6l nu corespundea microbiologic, parametrul NTGufc/cm3, la 22grC valoare obtinuta era de 14.700, fata de limita prevazuta de 100, iar la 37grC valoarea obtinuta era de 3.200  fata de limita prevazuta de 20 .
- Sortimentul Apa de izvor plata Izvorul Zanelor, imbuteliata in PET-uri cu capacitatea de 2l nu corespundea microbiologic, parametrul NTGufc/cm3, la 22grC valoare obtinuta era de 2.820, fata de limita prevazuta de 100, iar la 37grC valoarea obtinuta era de 104  fata de limita prevazuta de 20 .
- Sortimentul Apa de izvor Aqua Queen, imbuteliata in PET-uri cu capacitatea de 5l nu corespundea microbiologic, parametrul NTGufc/cm3, la 22grC valoare obtinuta era de 2.000, fata de limita prevazuta de 100, iar la 37grC valoarea obtinuta era de 900  fata de limita prevazuta de 20”.

„În urma abaterilor constatate s-au aplicat amenzi contraventionale in valoare totala de 50.000 lei si au fost oprite definitiv de la comercializare si retrase din circuitul consumului uman a produselor Apa de Izvor Calipso si Apa de Izvor Plata Izvorul Zanelor in cantitate totala de 244 l. Celelalte doua  sortimente nu se mai aflau la comercializare la momentul controlului. Totodata, s-a dispus extinderea controlului la producator in jud. Ilfov, respectiv Harghita prin comisariatele judetene de protectie a consumatorilor. În data de 15.03.2016 au fost  efectuate alte 11 prelevari de probe. Esantioanele au fost transmise la SC Manor Laboratory Center SRL Bucuresti spre a fi analizate din punct de vedere microbiologic si al continutului de nitriti. Comisarii ANPC continua prelevarile de probe si le vor trimite spre analiza la laborator. ANPC a transmis buletinele de analize pentru probele prelevate catre Directia de Sanatate Publica pentru a se lua masurile legale care se impun”, se arată în comunicatul ANPC.