- Publicitate -

Cum putem recunoaște carne alterată: ”Atunci nu mai trebuie consumată, aia este o carne veche”

Data:

Atunci când un produs alimentar se alterează, calitatea, siguranța și valoarea nutritivă a acestuia pot fi afectate negativ. Astfel, aceste produse sunt periculoase pentru sănătate.

- Publicitate -

De ce nu trebuie să consumăm produse alimentare alterate:

– Risc de contaminare bacteriană: Atunci când alimentele sunt alterate, pot deveni un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor și a altor microorganisme patogene. Consumul de alimente contaminate poate duce la intoxicații alimentare și la manifestarea simptomelor precum greață, vărsături, diaree și febră.

– Formarea substanțelor toxice: În timpul deteriorării, anumiți compuși chimici din alimente pot suferi modificări și pot forma substanțe toxice sau carcinogene. Consumul acestor substanțe poate avea efecte negative asupra sănătății, inclusiv riscul de cancer.

- Publicitate -

– Risc de reacții alergice: Alimentele alterate pot conține alergeni, ceea ce poate crește riscul de reacții alergice la persoanele sensibile la anumite ingrediente alimentare.

– Deteriorarea gustului și a texturii: Alimentele alterate pot avea un gust și o textură neplăcute sau neobișnuite.

Alexandru Cîrîc, directorul Institutului Național de Cercetări Alimentare, a explicat care sunt cele mai periculoase alimente atunci când sunt alterate, la emisiunea iThink de pe Antena 3 CNN.

- Publicitate -

”În primul rând produsele din carne. Carnea proaspătă, nu procesată termic, este destul de riscantă. Tot ceea ce înseamnă pastă de mici luată ca atare, fără să știm exact proveniența ei, carne tocată pe care nu o vedem tocată în fața noastră, tot felul de bucățele de carne alese și condimentate, marinate, de foarte multe ori maschează o alterare. Acestea sunt principalele probleme.

Mergem mai departe și vorbim despre produsele din carne. Adică o carne procesată pe care am feliat-o, nu trebuie vândută mai multe zile, pentru că riscul de contaminare, contaminare încrucișată de la carnea proaspătă câteodată, sau contaminare din spațiul respectiv, și chiar riscul de alterare chimică, de oxidare a grăsimii, știți că grăsimea în contact cu aerul oxidează, râncezește. În momentul în care râncezește nu mai este sigură pentru consum.

Atunci când produsul respectiv, un produs de carne, stă la o temperatură de 12-13 grade, în loc să îl ținem la 2-5 grade C, crește cantitatea de azot ușor hidrolizată, adică se strică.

- Publicitate -

Medic: „La Movila ajung, zilnic, persoane mușcate de căpușe”

O simplă mușcătură de căpușă poate provoca o serie de boli grave precum boala Lyme sau encefalita de căpușă. Riscul de infecţie este mai...

Lucrurile acestea ar trebui mai clar și mai des explicate și popularizate. Se știe fiecare, când se duce la galantar, unde să se uite și ce trebuie să aleagă.

Pentru că, de foarte multe ori, din păcate, omul alege pe baza prețului. Și lucrul acesta ne duce către ”pieire”. Ne ducem către prețul cel mai mic, producătorul este forțat să diminueze prețul, este forțat pentru diminuarea prețului să folosească un produs, o materie primă, de mai proastă calitate, să falsifice, să adauge apă sau chiar produse mult mai ieftine, colorant, aditiv, în așa fel încât să simuleze cât mai bine un produs nefalsificat, pe care noi îl consumăm ulterior, ne pervertim gustul și ajungem să cerem acele produse care nu mai sunt produsele pe care ar trebui să le consumăm”, a explicat Alexandru Cîrîc.

”Trebuie să ne uităm la un produs ca să ne dăm seama dacă este ușor sau greu alterabil, dacă are dată limită de consum, sau dacă are best before. Adică poate fi consumat și după acea dată.

- Publicitate -

Produsele ușor alterabile, majoritatea cele vândute în piețe, sunt de fapt o mare problemă. O carne vândută într-un galantar în care nu se ține foarte mult cont de igienă, de contaminare încrucișată, de temperatură, poate deveni un risc foarte mare. De aceea este bine să ne uităm de foarte multe ori de unde cumpărăm.

Au fost probleme chiar în piețele de retail unde investiția în aceste aspecte este mult, mult mai mare.

Atunci când ne ducem în piețe și vedem că există inclusiv carne tocată la raft, vedem că avem la raft mici formați fără niciun fel de etichetă, că ar putea fi acolo de o săptămână, iar micii sunt o problemă pentru că punem în ei usturoi, condimente, nu se mai simte gustul. O carne tocată o simți deja că este acră, că este neplăcută. Atunci când o simțim un anume gust de acru, atunci nu mai trebuie consumată, aia este o carne veche”, a adăugat acesta.

- Publicitate -

Citește și Bătaie de joc! Cine le-a evaluat pe gimnastele de la CSM Ploiești. Șeful structurii sportive, Mihai Albu, nu a putut să-și justifice propriul raport – VIDEO

Cum ți se pare subiectul?

Ce părere ai? Comentează aici!

Comentariul tău
Numele tău

Sondaj Observatorul Prahovean

Provocarea Observatorul Prahovean

Doctor bun

„Am ajuns paralizat la SJU și am plecat pe picioarele mele”

Observatorul Prahovean continuă campania „Doctor bun”  dedicată medicilor apreciați...

Expunerea la soare fără protecție, risc major pentru sănătatea pielii

O singură arsură solară poate avea consecințe pe termen...

Medicul Carmen Ionică m-a salvat după un diagnostic greșit”

Observatorul Prahovean continuă campania „Doctor bun” dedicată medicilor apreciați...
- Publicitate -

Antreprenori de succes

Caffe Milano: Povestea înghețatei italienești din Ploiești

În centrul Ploieștiului, de zece ani de zile, funcționează...

Cofetăria Le Bonbon din Ploiești și povestea tortului viral

În Ploiești, pe Bulevardul Petrolului, se află laboratorul Cofetăriei...

Măcelăria Pion din Ploiești, mezeluri ca pentru la ei acasă

Gabriel Barbu nu are birou cu vedere panoramică, aflat...
- Publicitate -

Exclusiv

Scrisoarea mamei unui elev care dă BAC-ul: ”Schimbați ceva!”

Observatorul Prahovean publică scrisoarea deschisă a unei cititoare pentru...

Sisteme fotovoltaice performante cu garanția ARTSANI

În doar câteva luni de la înființare, ARTSANI Energy...

Câte culturi au fost calamitate de grindină în 2024

Sistemul Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor este un...

Cum arată acum podul de la Blejoi închis pentru reparații

A trecut o săptămână de la închiderea circulației rutiere...

Bucegi 12, blocul din Ploiești cu buncăr și recepție de cinci stele

Blocul Bucegi 12 este o poveste despre cum ar...

Ai un pont?

Trimite-ne un mesaj pe WhatsApp la 0785 075 112

- Publicitate -

Știri noi

Cai Lipițani și delicii rare la Muzeul Posada

Atmosferă de sărbătoare astăzi la Muzeul Cinegetic Posada, unde...

Bereasca, plin de gropi: „Nu ai, ca șofer, ce să ocolești”

„Relația” șoferilor cu gropile, sau, mai bine zis, craterele...

Se scumpesc biletele la Teatrul Toma Caragiu din Ploiești

Un proiect de hotărâre aflat în dezbatere publică la...

Coșul cu alimente, proiectul Asociației din Blejoi, continuă

„Coșul lunar cu alimente pentru 10 familii” este proiectul...
- Publicitate -

Emisiuni

Șahul ca lecție de viață: povestea care inspiră

Constantin Țurlea, antrenor și organizator de concursuri de șah,...

Cine sunt prahovenii plătiți pentru ședințe și comisii

Jurnaliștii Marius Nica și Claudiu Vasilescu au dezbătut în...

Viticultorii și fermierii: Pro și contra Sistem Antigrindină

Miercuri, 4 iunie 2025, în cadrul unei ediții speciale...
- Publicitate -

Vox Publica

De ce să plătim tot noi, fraierii, jaful PSD-PNL?

După ce au aruncat țara în abisul deficitului bugetar,...

Leonardo Badea, BNR: contează evitarea dezechilibrelor!

Leonardo Badea, Prim-viceguvernator BNR, publică în Observatorul Prahovean un...

Să moară Iliescu? Dilema celor care poate iartă, dar nu uită

Ion Iliescu, fostul președinte al României, este un personaj...
- Publicitate -

Pe aceeași temă

Medic: „La Movila ajung, zilnic, persoane mușcate de căpușe”

O simplă mușcătură de căpușă poate provoca o serie...

Pachete de recuperare medicală la Spitalul AS Medica din Bucov

Dacă îți dorești să-ți reiei funcția și mobilitatea unor...

Evaluare medicală completă și gratuită la Dentirad Hospital!

Acceseaza beneficiile unei evaluări cuprinzătoare, incluzând consultatii specializate și...

Vaccinarea contra HPV, gratuită până la 26 de ani

Preşedintele Nicuşor Dan a promulgat vineri, 6 iunie, legea...
- Publicitate -

Vaccinarea contra HPV, extinsă. Medic: „Vor fi salvate vieți”

Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege care...

„Am ajuns paralizat la SJU și am plecat pe picioarele mele”

Observatorul Prahovean continuă campania „Doctor bun”  dedicată medicilor apreciați...

Comunitatea „La primul bebe” a dotat Pediatria din Ploiești

Datorită proiectului umanitar „La primul bebe”, Spitalul de Pediatrie...

Injecții fără ac. Premieră națională la un spital din Prahova

Injecțiile fără ac, inovație medicală în premieră națională, la...