Dr. Carmen Ianiotescu este unul dintre cei mai buni medici primari de obstetrică-ginecologie cu supraspecializare în Reproducerea Umană Asistată. Într-un scurt interviu, medicul specialist explică de ce șansele femeilor care se confruntă cu provocări în a rămâne însărcinate din cauza unor dificultăți legate de propria lor sănătate reproducătoare au crescut foarte mult datorită soluțiilor medicale moderne.
Reporter: Când trebuie o femeie care își dorește să devină mamă să se adreseze unui medic specializat în infertilitate?
Dr. Carmen Ianiotescu: Dacă are sub 35 de ani și a trecut un an de când încearcă să rămână însărcinată, este momentul să se adreseze unui medic cu expertiză solidă în infertilitate.
De asemenea, trebuie să vină la medicul specialist și femeile cu un istoric medical care ar putea afecta fertilitatea, cum ar fi tulburări ale ciclului menstrual, endometrioză, boli ale ovarelor sau ale trompelor uterine sau cele care au avut probleme de sănătate anterioare, cum ar fi o intervenție chirurgicală pelviană, tratamente pentru cancer”.
Care este vârsta optimă pentru a rămâne însărcinată?
Pe măsură ce femeile înaintează în vârstă, calitatea și cantitatea ovulelor disponibile în ovare scad treptat. Această scădere a rezervei ovariene este un proces natural, dar poate avea un impact semnificativ asupra fertilității.
Astfel, între 18-24 ani este cea mai bună vârstă pentru a procrea, între 25-30 ani sunt șanse foarte bune de a obține o sarcină, între 31 și 35 ani perioada optimă pentru a procrea, însă șansele încep să scadă, între 36 și 40 ani – intervine o scădere accelerată a fertilității și riscul de anomalii cromozomiale începe să crească, iar între 41 și 45 ani sunt șanse scăzute de a obtine o sarcină, organismul se pregătește pentru menopauză.
Așadar, vârsta reproductivă avansată este unul dintre factorii principali care contribuie la infertilitatea de cauză feminină. Dar, rezerva ovariană scăzută poate fi rezultatul unor factori genetici, tratamentelor medicale precum chimioterapia sau radioterapia, intervențiilor chirurgicale în zona pelviană sau a altor afecțiuni medicale precum endometrioza sau chisturi ovariene.
Această scădere a rezervei ovariene poate duce la dificultăți în a rămâne însărcinată și la un risc crescut de avort spontan.
Cum putem împlini visul de a deveni părinți?
În ultimii ani, tehnologiile și metodele utilizate în FIV au înregistrat progrese remarcabile, deschizând noi uși pentru a îndeplini visul de a deveni părinți. Astfel, în cazul pacientelor cu rezervă ovariană scăzută, procedurile de fertilizare in vitro cu ovocite proprii sunt realizate cu ajutorul protocoalelor noi de stimulare ovariană precum: Mild stimulation, FIV pe ciclu natural, Stimulare ovariană pe faza luteală sau Duo Stim.
De asemenea, sunt și procedee de laborator cu ajutorul cărora reușim să îmbunătățim calitatea embrionilor: medii de cultură îmbogațite cu factor de creștere, tehnici noi – PICSI, testare genetică a embrionilor sau ”Embryobanking”. În cazurile în care fertilizarea in vitro cu ovocite proprii nu mai reprezintă o soluție, FIV-ul cu ovocite donate devine o opțiune viabilă. Infertilitatea de cauză feminină, asociată cu vârsta reproductivă avansată și rezerva ovariană scăzută, reprezintă o provocare majoră.
Cu toate acestea, prin sprijin emoțional, informații adecvate și acces la opțiuni moderne de tratament, cuplurile afectate pot depăși aceste obstacole și își pot realiza visul de a deveni părinți. Chiar și în această călătorie dificilă, există speranță și soluții.
Detalii și date de contact pe drcarmenianiotescu.ro
Cine este Carmen Ianiotescu
Carmen Ianiotescu este medic primar obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în Reproducerea Umană Asistată și doctor în Științe Medicale, fiind dedicată îndeplinirii visului cuplurilor infertile de a avea un copil. Cu o experiență de peste 10 ani în Reproducere Umană Asistată, se implică în oferirea celor mai bune și avansate tehnici și tratamente. Încrederea sa în posibilitatea depășirii infertilității a transformat procente în realitate: o rată de succes de 47,5% în procedurile FIV, 53% la transferurile cu embrioni crioprezervați și 71,2% în FIV cu ovocite donate. Este membru al ESHRE din 2014 și participă activ la congrese naționale și internaționale pentru a fi mereu la curent cu inovațiile în domeniul Reproducerii Umane Asistate. În 2007 a absolvit Facultatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu Cluj Napoca, iar rezidențiatul l-a urmat la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, secția de obstetrică-ginecologie. Și-a început activitatea de specialitate în cadrul centrului de fertilitate Polisano Sibiu, continuând în Polisano București. A efectuat stagii de pregătire în Franța, Austria, cu profesorul Strohmer și în prezent face parte din echipa Centrului de Excelență în Reproducere Umană Asistată din Spitalul Wellborn Militari.
”Cred cu tărie că tratamentul nu se adresează bolii, ci persoanei, și această filozofie ghidează întreaga mea activitate medicală” este motto-ul său.