Vaccinul anti-COVID va fi făcut o dată pe an, ca vaccinul antigripal. Anunțul lui Alexandru Rafila

0

Alexandru Rafila a comentat, miercuri seară, afirmaţiile lui Marco Cavaleri, şeful Strategiei Vaccinurilor la Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), care a spus că inocularea de doze repetate de vaccin anti-COVID ar supraîncărca sistemul imunitar și ar duce la oboseală în rândul populaţiei, potrivit libertatea.ro.

Potrivit ministrului Rafila, pe viitor, acest vaccin va trebui făcut doar o dată pe an, la fel ca vaccinul antigripal, informează News.ro, care citează Antena 3.

„Probabil că se referea la suprastimulare, dacă administrăm doze din acelaşi vaccin la intervale tot mai scurte de timp şi cred că are dreptate, pentru că nu se referea la doza a treia, de booster, ci de la o potenţială doză a patra”, a spus Alexandru Rafila, la Antena 3.

„S-a discutat în unele state referitor la această doză, unii au recomandat-o exclusiv la persoanele cu deficienţe imunologice, pentru că răspund mai greu la vaccinare, dar în mod evident că un vaccin care demonstrează în momentul de faţă că nu previne decât în mică măsură transmisibilitatea – e adevărat că previne formele grave şi decesul – trebuie adaptat noilor tulpini circulante, şi lucrul ăsta îl vedem şi la gripă”, a adăugat Rafila.

În fiecare an, facem o dată pe an, nu de două sau de trei ori pe an vaccin antigripal, şi lucrul ăsta probabil că se va întâmpla şi cu acest vaccin împotriva noului coronavirus, care, de fapt, e nou tot timpul, vedeţi, apar tulpini mutante care scapă răspunsului imun generat de vaccinul care a fost dezvoltat pentru varianta iniţială.

În ceea ce priveşte opiniile conform cărora se poate ieşi din pandemie prin infectarea în masă, care duce la obţinerea unei imunităţi pe scară largă, Rafila este de părere că transmiterea virusului trebuie încetinită prin respectarea măsurilor sanitare de protecţie.

„Ceea ce cred eu este că trebuie să încetinim transmiterea şi pentru asta trebuie să luăm măsuri. Utilizarea măştii este una dintre ele, pentru că, până la urmă, este o barieră mecanică și care previne în bună măsură transmiterea. Protecţia celor bătrâni trebuie făcută, pentru că ea este asigurată pe de o parte de vaccinare şi pe de altă parte de contactul cu ei, care trebuie să fie precaut”, a afirmat ministrul sănătăţii.

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 0785 075 112

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău