Cancerul pulmonar apare atunci când celulele se divid în mod neobișnuit în plămâni. Acest lucru favorizează creșterea tumorilor, care ulterior vor reduce capacitatea de a respira a unei persoane și se vor extinde în alte părți ale corpului. Cancerul de plămâni este pe locul trei în topul celor mai întâlnite tipuri de cancer și cel mai fatal dintre toate. Cei mai afectați de această boală sunt, de obicei, bărbații. Fumatul este un factor principal care conduce la formarea cancerului pulmonar, o boală cruntă și deseori fatală, dar care diagnosticată din timp și tratată corespunzător, poate fi învinsă. Acest articol explică în linii mari, ce este cancerul pulmonar, ce simptome ar trebui să ne dea de gândit și ce opțiuni de tratament sunt în sistemul medical în momentul de față.
Celulele normale (sănătoase) au o anumită durată de viață și se multiplică în așa fel încât numărul lor să fie unul aproximativ constant. Cancerul provoacă schimbări și în celulele sănătoase. Celulele canceroase se înmulțesc foarte repede și nu mor, tumorile fiind un rezultat al numărului prea mare de celule bolnave.
Cancerul pulmonar poate apărea la oricine, însă fumatul direct sau pasiv și inhalarea substanțelor chimice sau a altor toxine cresc riscul îmbolnăvirii.
Cele două tipuri principale de cancer la plămâni sunt cancerul pulmonar fără celule mici și cancerul pulmonar cu celule mici, în funcție de ceea ce se vede la microscop.
Șansele de supraviețuire pentru încă cel puțin 5 ani de la primirea unui diagnostic de cancer pulmonar, comparate cu cele de supraviețuire a unei persoane sănătoase,sunt următoarele:
- în cazul cancerului nonmicrocelular șansele de supraviețuire sunt de 25%, în funcție de stadiul bolii: localizat – șanse de 63%, regional – 35%, distant – 7%
- în cazul cancerului microccelular șansele de supraviețuire sunt de 7%, în fucnție de stadiul bolii: localizat – 27%, regional – 16%, distant – 3%.
Este important să mergem la control medical regulat, cele mai recomandate teste pentru depistarea cancerului pulmonar fiind tomografiile computerizate cu doză redusă de radiații (LDCT).
Și persoanele care nu au simptome specifice bolii este bine să se prezinte la controale periodice mai ales dacă îndeplinesc condițiile următoare:
- vârstă cuprinsă între 55 și 80 de ani
- fumător înrăit (1 pachet de țigări pe zi, timp de 30 de ani sau două pachete pe zi timp de 15 ani)
- fumător actual sau care s-a lăsat de fumat în ultimii 15 ani.
Medicul specialist lucrează diferit cu fiecare pacient în parte, recomandând anumite tratamente și modificându-le pe parcurs în funcție de răspunsul organsimului.
Cancerul pulmonar este de cele mai multe ori fatal, însă cu un diagnostic timpuriu și un tratament adecvat, pacienții se pot vindeca.
De aceea, persoanele predispuse la acest tip de boală ar trebui să facă analize medicale specifice în mod regulat, pentru a putea detecta apariția bolii și a o trata din timp.