promovare medicamente

Amploarea pe care a luat-o fenomenul finanțării cadrelor medicale de către producătorii de medicamente se vede, pe de o parte, din faptul că, în 2015 față de 2014, au crescut atât sumele plătite, cât și numărul firmelor plătitoare.

 

Citește și: Doctori plătiți de producătorii de medicamente. Cazul Schnelbach

Pe de altă parte, extinderea fenomenului poate fi constatată dacă ne uităm că pe listele publicate de Agenția Națională a Medicamentului apar medici de toate calibrele: de la rezidenți la șefi de secție, culminând cu directorii medicali și cu managerii de spital.

Nici medicii din unitățile de primiri urgențe nu au rezistat tentației, deși legea le interzice, în mod explicit, să accepte orice sponsorizare sau finanțare de la producătorii de farmaceutice, materiale sanitare ori aparatură medicală. Cât despre serviciile prestate de medici și remunerate de firmele farma, paleta este extrem de variată, incluzând caravane prin țară și prezentări în mall-uri.

 

În cursul anului 2015, 102 companii producătoare și distribuitoare de medicamente au plătit medicilor, farmaciștilor și asociațiilor profesionale din domeniul sănătății 163,7 milioane lei. Adică, 36,78 milioane euro. Atenție, este vorba doar de firmele care se ocupă cu medicamentele de uz uman, nu și de cele care produc/importă/comercializează dispozitive medicale, acestea din urmă nefiind (încă) obligate să declare sumele plătite medicilor!

Toți acești bani au intrat în conturile a mii de medici (numărul exact este imposibil de aflat, „mulțumită” Agenției Naționale a Medicamentului), fie cu titlu de sponsorizare, fie cu titlu de remunerație pentru diverse servicii prestate (conferențiere, consultanță, etc.).

Citește continuarea pe digi24.ro