Hotărârea de la Curtea de Apel Ploiești privind desființarea deciziei CCR privind anularea alegerilor din decembrie 2024 a fost nelegală, potrivit sentinței de la Înalta Curte de Casație și Justiție. În motivare, magistrații Instanței Supreme explică faptul că instanța de fond de la Curtea de Apel Ploiești a făcut „un exces de putere”.
Prin decizia de la Înalta Curte de Casație și Justiție au fost admise recursurile formulate de CCR și Parchetul de pe lângă Curtea de Casație și Justiție, iar hotărârea pronunțată la Curtea de Apel Ploiești a fost anulată. (Detalii AICI)
Hotărârea pronunțată la Curtea de Apel Ploiești, care a desființat decizia CCR privind anularea alegerilor prezidențiale din decembrie, a fost una nelegală, au concluzionat cei trei judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție, potrivit hotnews.ro.
„Prin exces de putere se încalcă ordinea constituțională și interesul public, instanța judecătorească exercitând funcțiile puterii judecătorești peste limitele statornicite prin Constituție.
Or, instanţa de fond a comis un exces de putere atunci când, analizând cererea de chemare în judecată, a respins excepţia necompetenţei generale a instanţelor judecătorești invocată de reprezentantul Ministerului Public şi a reţinut caracterul de act administrativ normativ al hotărârii Curţii Constituţionale atacate, apreciind aplicabile dispoziţiile art. 2 alin. (1) lit. c) din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004”, scrie în motivarea Înaltei Curți.
Mai mult, potrivit hotnews.ro, în motivarea de desființare a sentinței de la Curtea de Apel Ploiești se mai precizează că „Se constată că prima instanţă a apreciat în mod nelegal asupra competenței instanţelor judecătoreşti, faţă de dispoziţiile art. 126 din Constituție, raportat la art. 1 şi art. 8 din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, instanţa de control judiciar reţinând că aceste prevederi legale vizează exercitarea controlului judecătoresc asupra actelor administrative emise de autoritățile publice, pe calea contenciosului administrativ, în condiţiile Legii nr. 554/2004 sau ale legilor speciale”.
Decizia pronunțată vineri de ICCJ este definitivă. Persoana care a introdus acțiunea la Curtea de Apel Ploiești a apelat la o cale extraordinară de atac-contestație în anulare, care are termen marți la Instanța Supremă.
Mai multe detalii pe hotnews.ro
tz tz … bai ati crezut in asta cu inamovibilitatea si independenta judecatorilor… bai bagati-va dreak’ in cap .. noi va spunem cand santeti inamovibili si cand santeti independenti… de cand cu Georgescu v-ati luat-o in cap