Odată cu schimbarea vremii, temperatura din locuință trebuie adaptată în așa fel încât să eviți dezichilibrul termic la nivelul organismului. Medicii recomandă, o temperatură optimă, pentru a face somnul din timpul nopții să fie odihnitor.
Dacă temperatura din cameră este prea mare sau prea mică, poate afecta calitatea somnului, iar o persoană se poate trezi de mai multe ori.
Experții recomandă o temperatură pe timp de noapte între 18 și 20 de grade Celsius, însă temperatura ideală pentru fiecare dintre noi, depinde și de alți facturi.
Atunci când organismul este expus la temperaturi din afara zonei de confort (prea ridicate ori prea scăzute) pot interveni stări de oboseală fizică și psihică, de confuzie și chiar modificări ale valorii presiunii arteriale și dificultăți de concentrare.
„Pentru un somn de calitate, odihnitor, se recomandă temperaturi mai scăzute în locuință, mai exact între 18 și 20 de grade Celsius. Însă, când vorbim de o setare optimă, temperatura comfortabila pentru somn este diferită de la o persoană la alta.
Sunt persoane care pot dormi cu o setare a căldurii pe timpul nopții chiar și la 19 grade Celsius, dar și alte persoane care preferă peste 23-24 de grade Celsius.
Ideal ar fi ca temperatura setată pe timpul nopții să nu se depășească 24 de grade C și să fie o căldură distribuită uniform în locuință, astfel încât să nu existe schimbări mari de temperatură dintr-o încăpere în alta”, a declarat pentru Digi24 Răzvan Lungu, medic specialist Pneumolog, atesat în Somnologie.
Atunci când au un copil mic, părinții sunt tentați să aibă o temperatură mai ridicată în casă, astfel încât cei mici să nu se îmbolnovească.
„Temperatura de somn ideală pentru bebeluși (și copii mai mari) este aceeași ca și în cazul adulților, doar că ei pot fi mai sensibili la schimbările bruște de temperatură și pot suferi mai mult din cauza temperaturii excesive”, a precizat medicul Pneumolog.
De asemenea, schimbările bruște de temperatură pot afecta semnificativ sănătatea, iar din acest motiv organismul are nevoie de o adaptare constantă.
Efectele schimbărilor pot fi resimțite la nivelul sistemului respirator, provocând simptome precum: tuse, strănut și congestie nazală, în special în rândul persoanelor care se știu cu afecțiuni respiratorii.
“Persoanele care se confrunta cu kilograme în plus pot avea o calitate mai scăzută a somnului la temperaturi ridicate în camera de somn (disconfort accentuat din cauza transpirației intense). De asemenea, dacă au și apnee în somn, în această situație este necesară o vizită la medicul specialist”,completează medicul.
Cum putem păstra o temperatură constantă în casă
„Nivelul de umiditate din interior poate să difere în funcție de tipul de locuință. Sunt case/apartamente care sunt bine izolate termic și care rețin umezeala, iar umiditatea crescuta, dacă si temperatura este ridicată, poate face somnul mai dificil.
În aceste condiții, se recomandă utilizarea unui dezumidificator de camera. Dacă, în schimb, umiditatea este foarte scăzută, atunci este recomandat să folosim un umidificator. Indiferent de situatia din locuinta, se recomanda ca nivelul de umiditate să fie menținut între 30 și 50% (valorile normale).
Pentru a monitoriza temperatura din locuință, dar și gradul de umiditate este recomandat ca în fiecare locuință să existe un higrometru, un termohigrometru (un dispozitiv ce măsoară umiditatea relativă a aerului, dispozitiv ce măsoară de obicei și temperatura) mai ales în camera copiilor”, transmite specialistul în Somnologie Răzvan Lungu.
Cum ți se pare subiectul?