Postul Crăciunului, fiind cunoscut și postul Nașterii Domului, este primul mare post din anul bisericesc, și va începe în dimineața zilei de 15 noiembrie. În fiecare an, are o durată fixă de 40 de zile, iar ultima zi de post va fi pe 24 decembrie 2024.
Față de postul Paștelui, postul Crăciunului este considerat fiind mai blând, de asprime mijlocie, fiind un post al bucurieri, având ca scop pregătirea credincioșilor pentru sărbătorirea marelui praznic al Nașterii Mântuitorului Iisus.
Perioada de 40 de zile nu este doar pentru abstinență alimentară, dar și pentru un timp de meditație, de reflecție, de purificare și curățare a sufletului, credincioșii find îndemnați să participe la slujbele religioase.
Pe lângă abstinența alimentară, postul înseamnă și înfrânarea de la anumite plăceri sau obiceiuri, scopul fiind de a-i ajuta pe credincioși să se concentreze asupra vieții spirituale.
Prima mare sărbătoare din luna noiembrie, prăznuită în perioada postului este Intrarea Maicii Domnului în biserică, și are loc pe 21 noiembrie.
Lăsatul Secului pentru postul Crăciunului are loc în seara zilei de 14 noiembrie, iar în cazul în care este într-o zi de miercuri sau de vineri, se lasă sec cu o zi înainte.
În postul Crăciunului nu se consumă carne, ouă, lapte, brânză, dar nici derivate ale acestora, dar nici carne de pește, decât în zilele cu dezlegare la pește.
De asemenea, în zilele de luni, miercuri și vineri se mănâncă preparate care sunt gătite fără ulei și fără vin.
Dacă în zilele de luni, miercuri sau vineri se prăznuiește un sfânt în calendar, cu cruce neagră, atunci se poate consuma untdelemn și vin. Dacă va pica hramul bisericii sau o sărbătoare importantă în calendar, trecută cu cruce roșie, atunci se poate consuma și pește.
De Lăsata Secului este ultima zi în care se mai poate mânca de dulce, iar una dintre tradiții este de a organiza o masă în familie, unde se servesc mâncăruri de dulce.
Oamenii de la sate obișnuiau să strângă resturile alimentare de la această masă într-o față de masă, pe care o scuturau, a doua zi de dimineață, spre răsărit, rostind „păsările cerului, eu vă dau vouă hrană din masa mea, cu care să fiți îndestulate și de la holdele mele oprite”.
În dimineața zilei de Postul Crăciunului, pe 15 noiembrie, oamenii de la sate obișnuiau să spele bine toate vasele și tacâmurile, pentru a se asigura că sunt curățate de alimentele de dulce și pentru a se pregăti pentru perioada de post.
Una dintre superstițiile perioadei spune că, imediat după Lăsatul Secului, oamenii trebuie să așeze vasele cu gura în jos ca să alunge necazurile și bolile.
Zilele cu dezlegare la pește în Postul Crăciunului:
- Joi, 21 noiembrie;
- Sâmbătă, 23 noiembrie;
- Duminică, 24 noiembrie;
- Luni, 25 noiembrie (Sărbătoarea Sf. Grigorie Decapolitul);
- Sâmbătă, 30 noiembrie (Sărbătoarea Sfântul Andrei);
- Duminică, 1 decembrie;
- Marți, 3 decembrie (Sărbătoarea Sf. Gheorghe);
- Joi, 5 decembrie (Sărbătoarea Sf. Sava);
- Vineri, 6 decembrie (Sărbătoarea Sfântul Nicolae);
- Sâmbătă, 7 decembrie;
- Duminică, 8 decembrie;
- Joi, 12 decembrie;
- Sâmbătă, 14 decembrie;
- Duminică, 15 decembrie.
Cum ți se pare subiectul?