- Publicitate -

Rafila: “Cred că ne vom opri undeva în jur de 10-12.000 de cazuri înregistrate zilnic”

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că statisticile din ultima perioadă prezintă o dublare a numărului de infecţii cauzate de SARS-CoV-2, el precizând că nu se înregistrează cazuri grave. Rafila estimează că boala COVID-19 poate fi ”chiar mai puţin decât o nouă gripă”.

Poate fi ”o răceală obişnuită”, el amintind, în acest context, că există deja patru tipuri de coronavirus care produc îmbolnăviri în mod obişnuit, mai ales în sezonul rece.

Citește și: Cod galben emis de ANM: avertizări de ploi, vijelii şi grindină pentru cea mai mare parte a ţării, inclusiv Prahova

”Această creştere săptămânală practic dublează de la săptămână la săptămână numărul de cazuri. Avem deja două astfel de săptămâni consecutive – arată un trend ascendent, care, din ceea ce au evaluat şi colegii de la Institutul Naţional de Sănătate Publică, s-ar putea ca să dureze circa 4-5 săptămâni.

«Suntem la început. Din fericire, nu sunt cazuri grave.»

Marea majoritate sunt, dacă vreţi, răceli banale, sigur, sunt şi cazuri mai serioase, care necesită spitalizare. Noi monitorizăm deja modul de încărcare al unităţilor sanitare cu persoane care au nevoie de asistenţă medicală de acest tip. La ATI sunt relativ puţine cazuri, la ultima raportare aveam 52 de cazuri la terapie intensivă, din faţă de circa 1800 capacitate de a trata aceşti pacienţi.

Citește și: Mircea Geoană nu exclude candidatura la președinția României: “Nu aşteptaţi de la mine nicio decizie, niciun anunţ…”

Nu ne îngrijorează în acest moment şi ceea ce vedem că se întâmplă şi în alte ţări probabil se va întâmpla şi în România. Cazurile vor fi numeroase, important este că nu vor fi grave şi pot fi tratate practic printr-o simplă izolare la domiciliu şi un tratament simptomatic, eventual antiviral, dacă există persoane care au şi alte afecţiuni sau care dezvoltă forme medii ale bolii”, a afirmat Alexandru Rafila, la Prima Tv.

Alexandru Rafila, despre vârful noului val de COVID

Acesta a reamintit că simulările realizate de Institutul de Sănătate Publică au estimat un număr maxim de aproximativ 10.000 de cazuri pe zi, în condiţiile în care ultima statistică arăta o medie de 1.100 de noi îmbolnăviri zilnic. ”Cred că ne vom opri undeva în jur de 10-12.000 de cazuri înregistrate zilnic.

Dar, repet, important nu este numărul de cazuri, importantă este evoluţia acestor cazuri, dacă presupune sau nu spitalizare, dacă vor fi forme uşoare de boală la care un tratament simptomatic şi izolarea timp de câteva zile s-ar putea să fie suficiente, atunci n-o să avem nicio problemă.

«Opinia mea este că evoluţia acestei infecţii – în general nu aş vrea să facem referire numai la acest val»

Va fi exact în acest mod: perioade de acalmie, urmate de perioade de infectare a unor categorii de oameni care nu au imunitate faţă de această variantă sau subvariantă a virusului”, adaugă medicul.

Potrivit ministrului, vaccinurile existente în prezent împotriva COVID-19 sunt cele autorizate în anul 2020, iar datele arată că ”şi persoanele vaccinate şi cele nevaccinate se îmbolnăvesc în aceeaşi măsură”.

Citește și: Petrolul – Chindia 1 – 1. Egalitate la ultima repetiție înainte de start

Diferenţa constă, spune medicul, în faptul că persoane care au boli grave beneficiază prin vaccinare de ”un anumit grad de imunitate” care previne de multe ori complicaţii ale bolii.

Cât despre populaţia care nu suferă de boli cronice şi nu se înscrie în categoriile considerate ca fiind la risc în ceea ce priveşte starea de sănătate, el a explicat că nu a observat ”diferenţe mari în ceea ce priveşte persoanele vaccinate cu booster sau fără booster”.

Rafila precizează că aproximativ 20% din totalul cazurilor noi înregistrate în această perioadă sunt pacienţi reinfectaţi, adică oameni care au făcut din nou boala la mai mult de 90 de zile de la infecţia anterioară.

Citește și: Noi detalii despre minorul electrocutat pe vagonul unui tren, stația Ghighiu

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0785 075 112, pe WhatsApp sau Signal.

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!
- Publicitate -

Sondaj

Sunteți de acord cu strângerea banilor în școlile și grădinițele din Ploiești pentru a cumpăra cadouri de Crăciun profesorilor/educatorilor?

- Publicitate -

Articole asemănătoare

Virozele fac ravagii. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, dorește ambulatorii de specialitate în spitale

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că anul acesta sezonul virozelor este puțin decalat din cauza faptului că anul școlar a început mai devreme. În...

Alexandru Rafila nu exclude o candidatură la președinția României

S-a discutat intens și în urmă cu aproximativ un an, pesediștii văzând în actualul ministru al Sănătății în posibil prezidențiabil, cu un profil diferit...
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -

Ultimele știri

Apă murdară la robinetele ploieștenilor din zona de Sud-Bariera București

O avarie la sistemul de distribuție din zona de Sud a Ploieștiului a adus apă murdară la robinetele locuitorilor din Bariera București. Mai mulți cititori...

Numerele extrase la Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc

Loteria Națională a organizat duminică, 4 decembrie, noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc. Loto 6/49: 36, 27, 23,...

Turiști prinși drogați la volan în Azuga. Unul consumase cocaină iar celălalt metamfetamină

Mini-vacanța petrecută pe Valea Prahovei le-a adus unor tineri șoferi dosare penale pentru conducere sub influența drogurilor. Incidentele s-au petrecut în stațiunea Azuga, sâmbătă...

Taxa pe soare. PSD și PNL se acuză pentru introducerea unor taxe pentru românii cu panouri solare

Un nou scandal în coaliția de guvernare PSD - PNL a izbucnit după ce USR a acuzat Guvernul Ciucă pentru introducerea unor taxe românilor...

Când se dă startul sărbătorilor de iarnă la Valea Călugărească. Covrigi calzi și ceai fierbinte în parcul central

Autoritățile locale din comuna Valea Călugărească invită, cu mic cu mare, cetățenii din comună la un concert de colinde și muzică populară, cu ocazia...

Parteneri

MindArchitect

WallStreet

Țara care te-ar putea lăsa să transporți la aeroport lichide în bagajul de mână
- Publicitate -