„Candidatul perfect” este un film apărut de aproximativ două săptămâni pe ecrane, un film ale cărui afișe sunt în tot Bucureștiul și care se confundă ușor cu afișele campaniei electorale care tocmai a început. Bineînțeles că, de când am văzut trailerul, am zis că „Pe ăsta chiar trebuie să-l văd!”, mai ales că sloganul: „Toți vă mint și vă fură, eu doar vă mint!” este o realitate cruntă a politicii românești. Și așa, marți, 5 noiembrie 2024, în plină campanie electorală pentru alegerile prezidențiale din România, am ajuns și eu la cinema să văd „Candidatul Perfect”.
Atenție, urmează spoilere! Și asta o spun pentru că, deși nu voi da detalii despre deznodământ, voi face câteva precizări care nu se găsesc în trailere așa că, dacă doriți să îl vedeți „de la zero”, cum se spune, nu citiți mai departe!
Acțiunea filmului este simplă: Înainte de alegerile prezidențiale, partidele politice, PSL și PLS, își lansează candidații în cursa pentru președinția României. Conducerea unuia dintre acestea află o informație importantă potrivit căreia conducerea țării pentru următorii patru ani va avea de plătit o amendă de 40 de miliarde de euro, ceea ce, automat, duce la concluzia că ar fi mai bine să nu câștige alegerile. Cu o amendă așa mare „nu mai rămâne nimic de furat”, ceea ce este inacceptabil pentru conducerea partidului.
Soluția pare a fi una singură: „Trebuie să pierdem alegerile! Ne trebuie un prost!”
Concret, trebuie găsit un candidat la președinție care să nu aibă nicio șansă să câștige alegerile! Și acesta pare a fi Costică Frântu (da, și numele sugerează „calitatea” candidatului), un cetățean a cărui problemă principală este locul de parcare din fața blocului, pe care se ceartă zilnic cu vecinul!
Și, de aici, începe comicul de situație…
Cele două partide care se „înfruntă”, PLS și PSL (care au ca unică diferență între ele că unii iubesc pătrunjelul în ciorbă în timp ce ceilalți îl urăsc), sunt copia fidelă, spusă „pe șleau” a politicii românești. Există în cadrul lor toate personajele pe care le vedem zi de zi, dar „pe dinăuntru”, cum se spune. Adică așa cum sunt în realitate, cu țelurile personale pe care toată lumea le știe dar se face că nu le știe, cu toată hidoșenia din spatele măștii de „pentru țară și popor”.
Fiecare are o „agendă” de furat, fiecare își face planul de a conduce țara pentru propriul interes, nu pentru cel al românilor. Zău, mă gândeam la un moment dat, că ar fi de râs dacă nu e de plâns! Atât de real este totul…
Asemănarea cu personaje reale, deși izbitoare, este, probabil „întâmplătoare”
Personajele poveștii sunt „de acolo”! Avem blonda platinată din partid, cu breton drept, avidă după bani, putere și a fura, rol pe care Jojo îl duce spre perfecțiune.
Avem „beizadeaua” de 38 de ani, care nu este dispus, sub nicio formă, să renunțe la escortele sale, la Porsche sau la a nu face nimic pentru a da impresia, măcar în campania electorală, că este „din popor”. Aici Matei Dima (alias Siminel Roșianu) nu e chiar așa de perfect sau poate că „Teambuilding” și-a pus atât de mult amprenta asupra lui încât nu pare chiar atât de credibil când are aproape un atac de panică atunci când trebuie să se urce „într-o Dacie manuală”.
Personajul colectiv, „poporul român” din mediul rural, este… trist de real. Oamenii sunt atât de ușor de convinsă că, în loc de fabrică este mai util pentru ei să aibă, una lângă alta, un amanet, un centru de „păcănele”, o bancă și o covrigărie pentru că „Așa s-a ridicat Bucureștiul!”.
Citește și:
Am fost la cinema să văd Taximetriști, filmul românesc cu mai multe înjurături decât Teambuilding
Tot „poporul român” se așază la coadă, nici el nu știe unde. De ce? Pentru a putea primi cei 200.000 de euro promiși în campania electorală pentru fiecare cetățean român! Și o face fără ca măcar campania să se fi terminat. Da, sunt 200.000 de euro pe care să-i ia, nu 35.000 de euro pe care să-i dea pe o casă 😉 dar… filmul e film, cu exagerarea de rigoare.
Corupția și nepotismele din cadrul instituțiilor publice sunt zugrăvite perfect, cu exagerare spre exemplificare. Dar, din păcate, asta este realitatea cruntă: „Al cui ești?” este criteriul de angajare peste tot și „Din partea cui vii?” este criteriul de rezolvare a problemei pe care o ai. Dacă nici, nici… atunci rămâne o singură variantă: „N-am zis nicio sumă! Am zis eu vreo sumă?!?!” (deși suma stă scrisă negru pe alb). Cam acesta este tabloul în instituțiile publice din România, dar asta știam deja cu toții, nu? Și gata, că deja am dat cam mult „din casă”…
Unele dintre replici sunt pur și simplu demențiale și, pentru ele, chiar merită să mergeți!!! Care privat nu a gândit măcar o dată: „Ce e TVA-ul dacă nu o șpagă plătită către stat ca să te lase în pace?!”. Și mă opresc aici! 😊
Concluziile filmului „Candidatul Perfect”
Am mers la „Candidatul Perfect” cu gândul că voi râde mult. Este însă atât de trist! Am recunoscut atâtea personaje de pe scena politică românescă încât m-am înfiorat uneori. Da, fix ca în film este și politica românească… doar finalul diferă. Dar nu, aici nu vă voi da spoilere!
Recunosc, am fost puțin dezamăgită la final. Am mers cu așteptări mari și nu a fost chiar așa cum mi-am imaginat. Deși este o comedie, și îți vine să râzi, ceva te oprește totuși să o faci din tot sufletul. Ce anume? Asemănările cu situația reală sunt dureros de mari și, parcă, uneori, îți vine și să plângi când realizezi cât suntem pe proști și cât de manipulați suntem.
Probabil, dacă nu ar fi fost lansat în campania electorală pentru prezidențiale, filmul nu ar fi avut impactul pe care îl are… sau cred că îl are la București. Marți seara, la Cinema Afi Ploiești, eram doar câțiva „speriați” în sală. Acesta e un semn că ploieștenii nu prea sunt interesați de realitatea politicii românești. Sau, cel puțin nu vor să o vadă „dezbrăcată” de măști, fațade, haine frumoase, etc. Doare să vezi realitatea din spatele promisiunilor deșarte sau… poate e doar neinteresantă.
Dacă merită „Candidatul Perfect”? Da, merită, mai ales în campania electorală! Condiția este însă să nu mergeți cu așteptări prea mari! Nu veți râde ca la „Teambuilding” dar, cu siguranță, veți cântări altfel promisiunile electorale ale candidaților noștri la prezidențiale! 😉
Cum ți se pare subiectul?