Cine nu știe de ciorba de burtă? Se servește la toate restaurantele tradiționale, se gătește în mai toate casele. Prepararea ei este o artă care împlică timp și pricepere.
Adorată de unii, detestată de alții, ca să îți placă ciorba de burtă se spune că trebuie „să îți educi gustul”. Odată ce ai prins drag de ea însă, cu greu o vei putea refuza.
O ciorbă de burtă însă este un pariu care nu întotdeauna este câștigător. O singură greșeală poate transforma acest preparat într-unul care ajunge la canalizare pentru că nimeni nu va putea să o mănânce.
Pentru a face o ciorbă de burtă perfectă, cei de la Restaurant Bulevard ne dezvăluie secretele lor.
Ingrediente pentru ciorba de burtă clasică, 12 porții, aproximativ 6 litri
Pentru consomme (supă concentrată) avem nevoie de:
Oase albe cu măduvă 3 buc
Picior de vițel cu tendoane 1 buc
Ceapă curățată 500 gr
Morcov 300 gr
Țelină 200 gr
Sare 10 gr, piper boabe 6 gr
Foi de dafin (opțional) 2buc., la final de fierbere.
Fierbere burtă
Burtă feliată și prefiartă 2 kg.
Sare 10 gr
Pentru lieson – amestecul liant ne trebuie:
Smântâna fermentată (cel puțin 20% grăsime) 900 gr
Iaurt gras sau lapte bătut 500 ml
Ouă (gălbenușuri) 6 buc
Sare 4 gr
Oțet 20 ml
Făină 8 gr (1 lingură)
La final
Usturoi curățat 200 gr,
Sare 4 gr
Ulei 50 ml
Ulei 100 ml
Morcov ras 100 gr (2 buc)
Gogoșari în oțet 100 gr
12 porții (aprox. 6 litri)
Timp de pregătire 30 min
Timp de fierbere: 4-6 ore
Timp de preparare: 40 min.
Iată rețeta video aici:
(P)