cf56ac34-27b7-4dee-91ab-fb75d298d7da.jpg

Despre singurul spital ploieștean, la care 99% dintre părerile pacienților sunt favorabile, am avut mereu doar cuvinte de laudă. Din păcate, suntem la un pas de a pierde o oază de normalitate, într-o lume a spitalelor publice, în care cuvântul de ordine este mizeria.

Surse demne de încredere, atât din interiorul Spitalului CF, dar și din Consiliul Județean Prahova, ne-au confirmat existența unui document, prin care Ministerul Transporturilor, în calitate de deținător al clădirii spitalului și terenului pe care se află acesta, în numele ”descentralizării și eficientizării”, dorește transferul unității medicale în patrimoniul CJ Prahova.

Un astfel de act poate fi documentul de condamnare la dispariție pentru prestigiosul spital ploieștean. Interesant este că documentul nu are nici semnătură, nici ștampilă, însă a primit deja un răspuns din partea CJ Prahova.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Scurt istoric: Cunoscut ca Spitalul CFR, actual CF, această unitate medicală a devenit o bijuterie a spitalelor publice, grație unui management care nu s-a mulțumit să-și plângă de milă, să invoce subfinanțarea sistemului medical și să dea vina pe grele moșteniri. Cei care gestionează destinele spitalului au bătut pe la porțile ambasadelor, au căutat finanțări oriunde a fost posibil, din surse externe și au reușit.

Amenajări interioare la prețuri corecte, igienizare ireproșabilă, aparatură și instrumentar, toate au fost posibile. Banii au venit, pentru că s-au prezentat proiecte concrete, viabile. Mai mult decât atât, banii nu au fost risipiți pe lucrări fictive și achiziții supraevaluate.

De menționat este și atitudinea personalului acestui spital în raport cu pacienții și aparținătorii, iar asta se datorează unui set de norme de la care oamenii de acolo nu se abat.

Inevitabil s-a făcut comparația cu Spitalul Județean de Urgență Ploiești. Pentru respectarea adevărului, trebuie precizat faptul că între cele două unități există diferențe majore. Spitalul CF, mai mic decât SJU, nu este un spital de urgențe. Automat nici fluxul nu este același. Deși în ambele unități există cadre medicale excepționale, care nu trebuie comparate sau afectate de derapajele comportamentale ale unor colegi, din zona Spitalului CF nu prea am primit sesizări. Cu certitudine au existat și nemulțumiri, obiective sau subiective, însă în ansamblu imaginea a fost una bună.

Cu diferențele precizate anterior, Spitalul CF a devenit o unitate de referință la capitolul: SE POATE.

Așa cum se întâmplă în România, când ceva merge bine, făcând notă discordantă, politicienii din administrație au sesizat ”oportunitatea” și au început să își facă tot felul de calcule, care vizau manevrele prin care pot pune mâna pe acest spital ”la cheie”.

Primele zvonuri au apărut acum 4-5 ani, atunci când se dorea realizarea unui spital de pediatrie. Nu se gândeau la binele copiilor, ci la simple calcule electorale, fără prea mari bătăi de cap. Locul exista, era deja reabilitat, mai rămânea doar să pună mâna pe spațiu, fiind mult mai ușor decât să construiască un spital nou, sau să transforme fostul sediu Petrom. Au eșuat lamentabil, în oricare dintre variante. Medicii de la CF nu puteau fi obligați să se specializeze în pediatrie și nici nu puteau fi relocați, din cauza numeroaselor conflicte de muncă pe care le-ar fi declanșat. Consiliul Local Ploiești nu a putut astfel să transforme în oportunitate electorală un transfer patrimonial de senzație…

Politicienii prahoveni au continuat să ”saliveze” la bomboana electorală, pe fir intrând și Consiliul Județean. Detaliile nu sunt deloc de neglijat, în condițiile în care CJ Prahova este deținătorul controversatului Spital Județean de Urgențe.

Concret, prin preluarea spitalului CF, nu se vor rezolva problemele majore ale SJU, însă se va pierde o unitate medicală de calitate. În primul rând, aceasta nu va mai avea personalitate juridică, din spital de sine stătător transformându-se într-o secție a SJU. Cum deja există o unitate de primiri urgențe (UPU), iar configurația de la CF nu permite deschiderea unui astfel de compartiment, acesta va rămâne la județean.

Cum vor fi transportați pacienții care urmează să fie operați? Cei care activează în domeniu ne-au spus că nici acest lucru nu este posibil în multe dintre cazuri, urmând ca probabil chirurgia și medicii de la CF să fie relocați la SJU.

Spitalul CF va fi transformat într-o secție a SJU… Experiența ne-a demonstrat cât de capabile au fost autoritățile județene să gestioneze destinele SJU, un spital care și-a căpătat renumele de ”spitalul morții”, în primul rând din cauza managementului dezastruos.

Contactat de observatorulph.ro, președintele CJ Prahova, Bogdan Toader, a confirmat că și-a dat deja acceptul pentru preluarea Spitalului CF de la Ministerul Transporturilor. Acesta a mai precizat că nu intenționează să facă vreo schimbare dacă lucrurile merg bine, ba chiar ar putea ajuta la o clasificare mai bună, având ca rezultat finanțări consistente.

Rămânem sceptici în privința declarațiilor, mai ales prin prisma experiențelor cu celulele de business care au devalizat SJU.

Acesta este primul episod din seria materialelor pe care le vom realiza și publica în observatorulph.ro, urmând să intrăm în amănuntele unui business public care poate duce la dispariția unicului spital unde sunt atât de puține de reproșat.

PS: Multe dintre cadrele medicale din Spitalul CF Ploiești sunt bulversate, după aflarea veștii transferului în subordinea CJ Prahova. Sunt oameni cu experiență, oameni care au văzut în repetate rânduri cum poți distruge ceva care funcționează în România. Deocamdată se feresc să facă declarații, pentru că Ministerul Transporturilor le-ar fi pus în vedere să se consulte înainte de a face comunicări publice, însă personalul de acolo este dispus să facă orice demers legal pentru ca unitatea să nu dispară, sau să fie înglodată în mocirla sistemul sanitar românesc.

cf56ac34-27b7-4dee-91ab-fb75d298d7da.jpg

fb55403d-4e22-4058-b203-5ff522aa0ecf.jpg


negativ-media.jpg
NEGATIV MEDIA - Creator de conținut online
comunicare[@]negativmedia.ro

Drepturi de autor și renunțarea la răspundere juridică

Site-ul Observatorul Prahovean (www.observatorulph.ro) conține, pe lângă fotografiile și materialele produse de jurnaliștii noștri, materiale protejate prin drepturi de autor a căror utilizare nu a fost întotdeauna autorizată în mod expres de către deținătorul drepturilor de autor.

În concordanță cu misiunea noastră, aceea de a asigura dreptul la informare al cetățenilor, considerăm că aceasta reprezintă o "utilizare corectă" și neangajantă în domeniul legilor copyright a oricărui material protejat prin drepturi de autor, așa cum este prevăzut în legislația națională, europeană și internațională (ex.: secțiunea 107 din Legea drepturilor de autor din SUA, Directiva UE, DIRECTIVA (UE) 2017/ 1564 și Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe, actualizată – Art. 35, lit. f).

Excepție fac cazurile materialelor publicitare plătite (marcate cu: ”Publicitate” sau ”(P)”), acolo unde răspunderea juridică asupra textelor/fotografiilor aparțin în totalitate clientului nostru.

Dacă doriți să utilizați materiale protejate prin drepturi de autor de pe acest site în scopuri proprii, care depășesc utilizarea corectă, trebuie să obțineți permisiunea de la proprietarul drepturilor de autor.