20160715 1044351

Un bărbat în vârstă de 67 de ani este mâncat de viermi în curtea unui spital din Prahova. Fost pacient al Unității de Asistență Medico-Sociale Boldești Scăeni, Mihail Pavel, captiv într-un scaun cu rotile, locuiește acum, și noaptea, și ziua, în curtea instituției, deși are ambele picioare cu răni deschise și poate oricând să ajungă într-o stare toxico-septică.

În urmă cu mai bine de 11 ani, Mihail Pavel era transferat de la Spitalul Județean Ploiești, unde a suferit o intervenție chirurgicală, la Unitatea de Asistență Medico – Socială de la Boldești Scăeni, pe motiv că nu are nicio locuință în Ploiești. Aici a rămas internat până în decembrie 2014, în baza unui protocol încheiat între Primăria Ploiești și Unitatea de Asistență Medico – Socială. La acea dată, conducerea spitalului a notificat ASSC că nu-l mai poate ține, pe motiv că s-a depășit cu mult perioada prevăzută în regulamentul de funcționare al unității. Spitalul are un regim rezidențial și este destinat persoanelor fără o locuință. Bărbatul susține că a locuit aici opt ani fără ca cineva să invoce regulamentul.

Într-o anchetă socială din 2014, realizată de Administrația Serviciilor Social Comunitare Ploiești, se arată că Mihail Pavel a fost externat „conform Regulamentului de organizare și funcționare al acesteia (n.r. Unitatea de Asistență Medico – Sanitare Boldești Scaeni) și cu avizul Comisiei nr. 5 a Consiliului local”.

Bărbatul are însă o altă variantă susținând că a intrat în dizgrația personalului, după ce a reclamat mai multe probleme de la unitatea medicală.

Cert este că, din decembrie 2014, Mihail Pavel nu mai figurează ca pacient al unității medicale, însă până în urmă cu două zile a dormit în spital, sub o scară de pe holul instituției. Cei doi ani petrecuți sub scara spitalului se pare că i-au agravat și mai mult starea de sănătate. Asta pentru că, susține bărbatul, a stat în cărucior și noaptea, și ziua. În urmă cu două zile însă, se pare că bărbatul a fost scos din unitatea medico – socială, pe motiv că rănile de la picioare pot transmite boli și celorlalți pacienți internați aici. Tot personalul medical știe că rănile de la picioare omului au făcut viermi, însă spun că Mihail Pavel nu mai este pacientul lor.

 

Directorul Unității de Asistență Medico-Socială, Leonard Tudoran:

Conducerea unității a solicitat în urmă cu două zile sprijinul Poliției și al Ambulanței, pentru ca bărbatul să fie transferat la Spitalul Județean Ploiești, invocând faptul că rănile de la picioare sunt extrem de grave și nu pot fi tratate în unitatea de asistență medico-socială. Mihail Pavel a refuzat, pe proprie semnătură, să părăsească curtea unității medicale. Acesta susține că după ce va fi tratat la Județean va ajunge pe străzi. Mai mult, omul susține că trebuie tratat de persoanele care timp de doi ani l-au ținut sub scara spitalului, pentru că, astfel, boala i s-a agravat. Acesta vrea ca cineva să răspundă pentru situația în care se află.

Mihail Pavel, bărbatul mâncat de viermi în curtea spitalului

Reprezentanții Administrației Serviciilor Social Comunitare (ASSC) Ploiești, cei care au avut sub monitorizare acest caz social, susțin că au făcut toate demersurile pentru a-l ajuta pe bărbat. Inițial i-au propus transferul în două cămine de bătrâni, însă nici acolo bărbatul nu mai este primit pe motiv că a refuzat sistematic un astfel de ajutor. Despre o locuință socială momentan nu poate fi vorba pentru că Mihail Pavel nu a depus în acest sens un dosar astfel încât să se regăsească pe lista de priorități a Primăriei Ploiești. Cât despre demersuri, autoritățile susțin că le-au epuizat pe toate, având în vedere că bărbatul nu dorește să părăsească curtea spitalului, iar directorul Unității de Asistență Medico-Socială refuză să îl reprimească în spital, invocând starea de sănătate a bărbatului. Cei care trebuie să lămurească situația susțin că au făcut demersuri ca bărbatul să aibă carte de identitate provizorie în fiecare an, astfel încât acesta să poată încasa indemnizația de handicap. Ulterior, Mihail Pavel a ales să i se acorde indemnizației de însoțitor nu să beneficieze de sprijinul unei persoane care să aibă grijă de el.

Vineri, la scurt timp după sesizarea noastră, reprezentanții ASSC Ploiești s-au deplasat la fața locului și au solicitat iar sprijinul Poliției și al Ambulanței, pentru transferarea bărbatului la Spitalul Județean Ploiești, însă Mihail Pavel a refuzat acest lucru, în ciuda faptului că infecția de la picioare este extrem de periculoasă riscând să ajungă într-o stare toxico-septică și chiar să-și piardă viața.

 

20160715 1044001

20160715 1044131