Cu o perioadă de aproape doi ani de zile de campanie electorală, România se află acum în pragul unei crize economice majore. Primele semnale în piață deja au apărut, prin deprecierea leului în raport cu moneda europeană. Ce urmează pentru țara noastră? Care sunt scenariile posibile, din punct de vedere economic, pentru perioada care va urma?
Stelian Muscalu, analist financiar, jurnalist și antreprenor, cu o carieră de peste 25 de ani în peisajul de business al României, a fost de acord să răspundă la câteva întrebări, adresate de Observatorul Prahovean, cu privire la ceea ce va urma pentru România.
Care este situația economică actuală a României înainte de turul al doilea al alegerilor prezidențiale?
Stelian Muscalu: Proastă! Dezastruoasă! Cu un deficit comercial de aproape 10%, România se află într-o situație extrem de dificilă. Cum a ajuns în această situație? Printr-o politică economică a alianței PNL-PSD iresponsabilă.
Am fost într-o perioadă extrem de lungă electorală în care nu s-au luat deciziile economice corecte de ajustare a indicatorilor macroeconomici. De ce? Pentru că asta ar fi însemnat, cumva, poate o scădere temporară a nivelului de trai, ceea ce nu se dorea într-o perioadă electorală.
Ar fi fost nevoie, probabil, de ajustări salariale, sau poate chiar de disponibilizări în zona bugetară, acolo unde avem peste 1,4 milioane de angajați. Ar fi trebuit să se facă foarte multe lucruri. Nu s-au făcut. Repet, din cauza alegerilor… Într-o primă fază europarlamentare, apoi prezidențiale și așa mai departe… Practic, noi de doi ani ne pregătim de alegeri și de doi ani ne scufundăm în această mocirlă economică.
Ceea ce spun este că, indiferent cine va ieși președinte, pentru români va urma o perioadă economică extrem, extrem de grea.
Care sunt cauzele deprecierii leului în raport cu euro după primul tur al alegerilor?
Stelian Muscalu: Cauzele sunt extrem de simple și ar avea un numitor comun. Acesta ar fi neîncrederea în ceea ce urmează să se întâmple.
Nu știm încă cine va fi președintele României însă, așa cum am văzut, cel puțin într-o primă fază, marele favorit pentru a ocupa această funcție este o persoană care nu vede cu ochi buni Uniunea Europeană. Aceasta se uită, mai degrabă cu atenție spre Rusia și, mai nou, spre politica Statelor Unite ale Americii, o politică mai apropiată de cea rusească decât de cea europeană.
Acesta poate fi un motiv de retragere a fondurilor străine din țară, deci de vânzare de lei, ceea ce duce la deprecierea monedei naționale.
Deocamdată privim doar spre zona de neîncredere a investitorilor… Dar în momentul în care, presupunem că se materializează acest scenariu în care Simion, un tip anti-Europa, va ajunge președinte, abia atunci putem să vorbim de o depreciere. Acum cred că vorbim doar despre o ajustare a monedei naționale…
Care va fi evoluția cursului valutar dacă va ieși Nicușor Dan președinte?
Stelian Muscalu: Este foarte greu de spus pentru că, în acest moment, din punctul meu de vedere, raportat la ceea ce se întâmplă în economie, leul este, oarecum, supraevaluat. Contează foarte mult deciziile pe care le va lua Nicușor Dan, decizii care pot ajuta leul să se mențină la această valoare.
Este posibilă o ușoară depreciere, dar una care să poată fi suportată de populație.
Care va fi evoluția cursului valutar dacă va ieși președinte George Simion?
Stelian Muscalu: Aici poate să existe un dezastru. Aici putem avea o depreciere, mă gândesc că se poate duce chiar spre 6 lei (pentru un euro – n.r.), pentru că într-o țară în care un personaj care blamează Uniunea Europeană și care amenință intelectualii, amenință companiile multinaționale… deci un om care, prin discurs se îndepărtează de ceea ce Europa numește „normalitate”, de ceea ce am visat noi legat de libertate, de ceea ce înseamnă democrație, atunci este cât se poate de logic că marile companii își vor închide filialele, sucursalele pe care le au aici, se vor retrage. Asta pe de o parte…
Iar fondurile străine, investițiile străine care ar trebui să intre în țară în perioada următoare, cu siguranță nu vor mai intra și vor alege alte țări care sunt mai stabile din punct de vedere al democrației.
Și atunci e clar că vom avea o depreciere masivă a leului, iar asta va fi una dintre puținele probleme pentru că retragerea acestor companii, după cum spuneam, va duce la șomaj, va duce la sărăcie extremă, va duce la proteste…
Adică tabloul pe care îl putem desena, în mod realist, în cazul în care un personaj cu pregătirea și cu discursul pe care îl are acest George Simion, n-ar fi echivalent decât cu un dezastru pentru economia națională.
Ce se poate face pentru a se evita o criză economică majoră în România?
Stelian Muscalu: Este greu de spus… În primul rând noi ar trebui să ieșim la vot și să alegem o persoană echilibrată. Acesta este primul pas.
O criză, nu știu dacă o putem evita, dar putem evita o criză majoră. O criză vom avea în România. Va exista o perioadă grea, indiferent că iese Nicușor Dan sau iese George Simion.
Nicușor Dan însă, va avea de partea lui finanțatorii Uniunii Europene. Va avea de partea lui investitori internaționali care ne vor ajuta, evident cu costurile de rigoare, să rămânem pe linia de plutire și să ne revenim din punct de vedere economic.
De cealaltă parte, George Simion nu discută despre Uniunea Europeană. Poate să aibă ceva ruble cu care să ajute economia, însă pe mine lucrul acesta m-ar speria. Dacă rușii ar investi ruble în economia asta, mi-ar fi teamă ca nu cumva să se întoarcă cu tancurile ca să-și recupereze, la un moment dat, banii.
Deci, diferența între o criză și o criză majoră este dată, în acest moment, de persoana care se va afla la Palatul Cotroceni (după 18 mai 2025 – n.r.).
Și nu pentru că acolo se fac politicile economice, știm foarte clar, acestea se fac la Guvern, însă de acolo, cumva, pleacă „lumina”. De acolo se vede modul în care românii își doresc să continue pe o linie a democrației, sau își doresc să devină o „enclavă” în ceea ce înseamnă spațiul Uniunii Europene. Iar lucrul acesta îl vom plăti cu vârf și îndesat.
Stelian Muscalu a fost de acord, în calitate de analist financiar, să dea câteva direcții posibile spre care România se poate îndrepta după 18 mai 2025, în funcție de ce destin își va alege. Concluzia analistului este clară: România va trece printr-o criză economică, cu siguranță, dar poate evita ca această criză să fie una majoră. Totul depinde de cum vor vota românii pe 18 mai 2025.