- Publicitate -

”Nu vrem blocuri între case!” O petiție a locuitorilor de pe o stradă din cartierul Albert a amânat votul unui noi proiect imobiliar în Ploiești

Proiectul de construire a două blocuri în cartierul Albert din Ploiești este contestat de un grup de 20 de vecini. Aceștia au semnat și o petiție depusă la Primăria Ploiești, iar un reprezentat al celor care se opun proiectului a transmis membrilor Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism un memoriu semnat de un arhitect care a identificat mai multe probleme.

Joia trecută, la sediul Primăriei Ploiești, a avut loc o ședință a Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism. Pe ordina de zi s-a regăsit și un proiect privind construirea a două blocuri cu 3, respectiv 4 etaje, în cartierul Albert (Bulevardul Republicii 329, str. Amaradiei nr. 4).

Înainte de ședință, membrilor comisiei li s-a adus la cunoștință un ”punct de vedere tehnic” referitor la planul urbanistic de detaliu aferent proiectului imobiliar (PUD) supus aprobării.

La solicitarea viceprimarului Daniel Nicodim, votul privind PUD-ul respectiv a fost amânat pentru ca membrii comisiei CTATU să poată lectura documentul semnat de un membru al Ordinul Arhitecților din România, la solicitarea vecinilor care contestă acest proiect imobiliar.

Potrivit memoriului respectiv, în documentația solicitată de Urbanismul Primăriei Ploiești în vederea emiterii autorizației de construire pentru cele două blocuri au fost identificate mai multe probleme, după cum urmează:

Primul proiect imobiliar contestat pentru că arhitectul șef al Ploieștiului a fost numit ilegal

Certificatul de Urbanism a fost emis la data de 13.12.2021 sub nr. 1358. Numai că, la data de 28.06.2021 în dosarul nr. 5354/105/2020, Tribunalul Prahova a admis acțiunea promovată de reclamanta Agenția Națională a Funcționarilor Publici împotriva numitei Rădună Veronica, calitatea acesteia de arhitect-șef al mun. Ploiești, dispoziția instanței, rămasă definitivă, la data de 24.04.2022, fiind anularea dispozițiilor primarului Ploieștiului de numire în funcție și repunerea acesteia în situația anterioară dispozițiilor.

Astfel, cităm din documentul respectiv ”cel puțin unul din semnatarii certificatului de urbanism nu avea calitatea prevăzută de lege, fiind anulabil tot”.

Citește și ”Bombă” în Urbanismul Primăriei Ploiești, care rămâne fără arhitect șef. Curtea de Apel a declarat ilegal transferul Veronicăi Rădună de la Primăria Mizil

În plus, potrivit memoriului, ”certificatul de urbanism a fost emis incomplet, deoarece nu s-au solicitat avizele pentru securitate la incendiu, respectiv cel de protecție civilă, obligatorii, conform legilor de la literele f)-i) punct 3 din prezentul punct de vedere tehnic”.

În același document se arată că la unele planșe nu a fost figurată zona de perdele de protecție (Ppr), menționată în Certificatul de urbanism -„Regimul economic”. Totodată, în zona de protecție de perdele verzi există interdicție de construire până la întocmire PUZ/PUD, conform certificatului de urbanism eliberat pe baza PUG și Regulamentului Local și General de Urbanism.

În planșe, în zona de perdele de protecție, sunt propuse pentru amenajare parcări ce vor deservi clădirea de birouri existentă pe teren, respectiv cele două corpuri de clădire propuse, fapt ce încalcă prevederile Certificatului de Urbanism. Astfel, amenajarea de parcări într-o zonă cu interdicții de construire până la întocmire PUZ/PUD implică modificarea scopului inițial solicitat prin Certificatul de Urbanism, în acest caz pentru ridicarea restricției fiind necesară întocmirea și avizarea unui Plan Urbanistic Zonal.

Conform Notificării DS 302850/14.04.2022,10.06.2022, cu răspuns întocmit de arhitectul elaborator PUD pentru petenți, se menționează faptul că nu se respectă această reglementare pentru vecinul de la nr 331, respectiv vecinul de la nr 327, dar în primul caz reglementarea nu se aplică deoarece constructiile cu caracter provizoriu au fost edificate înainte de 1999 (an în care a fost avizat și aprobat PUG Municipiu Ploiești), iar în al doilea caz schimbarea de destinație a zonei, regimul de aliniere, modificarea indicatorilor urbanistici au fost reglementate printr-un PUZ, dar numai pentru parcela de la numărul poștal 327, loturile învecinate nu au beneficiat de aceste reglementări.

Dacă proprietatea ce a generat prezentul PUD ar fi intrat sub incidența PUZ aprobat, atunci Certificatul de urbanism ar fi fost redactat și emis pe baza documentației de Plan Urbanistic Zonal.

Deoarece nu s-a solicitat de către autoritatea emitentă prin Certificatul de Urbanism avizul de securitate la incendiu, acest fapt a dus la erori de proiectare prin amplasarea clădirilor propuse la distanță mai mică fața de cea prevăzută în „Normativ de proiectare pentru Securitate la Incendiu P-118/1999″, față de clădirile existente.

În planșe nu există figurată zona de utilități (platformă de selectare și colectare gunoi menajer), dar se face referire în bilanțul teritorial;

Cu toate că există un aviz favorabil al Comisiei de Circulație din cadrul Primăriei, nu s-a tinut cont ca pe strada Amaradiei există 26 de gospodării, fiecare cu loc propriu de parcare amenajat în incintă, față de 31 de locuri parcari proprii propuse pentru cladirea cu regim de înalțime S+P+4E retras , implicând astfel o aglomerare la ore de vârf a străzii în intersecția cu B-dul Republicii;

Numărul mare de parcări (mai mare sau egal cu parcările locuințelor unifamiliale din str. Amaradiei) va duce la creșterea nivelului de noxe, acest fapt poate fi confirmat printr-un Studiu de Trafic și printr-un Studiu de Impact asupra Sanătății Populației, documente lipsă la lucrarea prezentată;

Citește și Orășelul Copiilor din Ploiești – 2022 va fi organizat la Hipodrom. Reacția cititorilor: ”E departe de centru!” vs ”Un loc frumos, cu locuri de parcare”

Clădirile propuse trebuie să fie dotate cu adăpost pentru protecție civilă, deoarece sunt dotate cu subsol (nu subsol tehnic, ce nu intra în calculul ariei desfășurate al clădirii) conform scopului certificatului de urbanism, dar și conform bilanțului teritorial din „Planșa 3- Reglementări urbanistice”;

Chiar dacă în RLU zona este de locuințe cu regim mixt de înălțime (Lmx), trebuie avut în vedere caracterul general al zonei de pe strada Amaradiei cu locuințe individuale cu regim mic de înălțime construite recent, conform aliniatul 3, literele a),b) și c), în plus conform bilanțului teritorial și al ariei desfășurate din planșa menționată anterior etajul 4 nu este retras (partial), ci este complet.

Concluziile finale ale memoriului care contestă PUD-ul proiectului imobiliar

Deoarece Planul Urbanistic de Detaliu în curs de avizare a fost întocmit pe baza unui Certificat de Urbanism emis de o persoană necompetentă material , conform art. 129 Cod de procedură civilă, dar și incomplet emis de către Primăria Municipiului Ploiesti prin structura de specialitate din subordinea Primarului, structură condusă de un arhitect-șef de oraș și nu de municipiu, ducând la erori și încălcări ale legislației este recomandată anularea prezentului Certificat prin procedura contenciosului administrativ, acesta fiind intrat deja în circuitul civil și producând efecte juridice.

Consecința firească este de emiterea a unui nou Certificat de urbanism prin care să se solicite pe lângă avizul de oportunitate obligatoriu și alte studii (Studiu de Trafic, Studiu de Impact asupra Sanătății Populației, montaj fotografic și desfasurare stradală la scară cu clădirea S+P+4E propusă din str. Amaradiei pentru a se observa cum se armonizează în contextul urban această investiție) și pe baza căruia se va întocmi documentație de Plan Urbanistic Zonal.

Citește și Avariile raportate, luni, de Termo Ploiești. Zonele unde caloriferele au rămas reci

Totodată prin întocmirea și avizarea Plan Urbanistic Zonal se va reglementa și parcela situată pe latura de Nord Vest a imobilului, cu număr cadastral 122212 care contine o hala metalică ce ocupă 80% din suprafața construită și un drum privat de cca 150 ml, fără alveole de întoarcere pentru mașinile de intervenție, acest imobil rezultând din operațiuni succesive de dezmembrare.

Reacția Primăriei Ploiești: ”s-au înregistrat petiții”

Observatorul Prahovean a solicitat un punct de vedere Primăriei Ploiești cu privire la acest proiect imobiliar.

Din răspunsul instituției, publicat mai jos, reiese că a fost eliberat un certificat de urbanism și că a fost depus un Plan Urbanistic de Detaliu.

Primăria menționează că în urma consultării populației ”s-au înregistrat petiții”.

Dezvoltatorul imobiliar a refuzat să comenteze inițiativa vecinilor semnatari ai petiției, transmițând că a respectat întocmai procedura Primăriei Ploiești cu privire la această investiție.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0785 075 112, pe WhatsApp sau Signal.

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

Video Observatorul Prahovean

- Publicitate -
- Publicitate -

Articole asemănătoare

Avarie la rețeaua de apă a municipiului Câmpina. Explicația Hidro Prahova

Municipiul Câmpina, al doilea ca mărime din județul Prahova, a rămas, joi seară, fără apă potabilă. Societatea care administrează sistemul de alimentare cu apă...

Minor de 16 ani, din Breaza, dispărut dintr-un centru de plasament. L-ați văzut? Sunați la 112

Un minor în vârstă de 16 ani din Centrul de Plasament Breaza a dispărut, joi seară, din incinta adăpostului. Potrivit IJP Prahova, lipsa acestuia...
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -

Ultimele știri

Avarie la rețeaua de apă a municipiului Câmpina. Explicația Hidro Prahova

Municipiul Câmpina, al doilea ca mărime din județul Prahova, a rămas, joi seară, fără apă potabilă. Societatea care administrează sistemul de alimentare cu apă...

Minor de 16 ani, din Breaza, dispărut dintr-un centru de plasament. L-ați văzut? Sunați la 112

Un minor în vârstă de 16 ani din Centrul de Plasament Breaza a dispărut, joi seară, din incinta adăpostului. Potrivit IJP Prahova, lipsa acestuia...

Cezar, „The voice”, alături de copiii talentați care provin din medii defavorizate. „Nu vând iluzii! Dacă un copil are potențial, îi sunt alături, dar...

Este unul dintre primii 5 contratenori ai lumii și singurul din România. Vocea sa inconfundabilă impresionează. Artistul ploieștean, Cezar „The voice” Ouatu a avut...

Ce obligații vor avea polițiștii, jandarmii și armata pentru combaterea pestei porcine africane. Câți bani se vor acorda pentru reducerea efectivelor de mistreți –...

Un proiect de hotărâre de Guvern, aflat în dezbatere, prevede noi obligații pentru polițiști, jandarmi și armată când vine vorba despre măsurile de control...

Prefectura Prahova cere mobilizarea primarilor în contextul codului galben de ninsori, vânt și polei

Prefectul județului Prahova, Virgiliu Daniel Nanu, a solicitat, joi, mobilizare în contextul fenomenelor meteorologice periculoase anunțate de meteorologi. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a...
Parteneri
MindArchitect
- Publicitate -