În Salonul de Aur al Castelului Pelișor din Sinaia, într-o casetă de argint, se află inima Reginei Maria, personalitate de excepție a istoriei naționale, „străina venită de peste mări, care nu mai era străină. Era a lor…” cum scria, în memoriile sale, soția Regelui Ferdinand, referindu-se la dragostea cu care a fost îmbrățișată de către poporul român. Și pe care „îngerul păzitor al României” a oferit-o înapoi înzecit. Și-a dorit ca, după moartea ei, culoarea de doliu să fie violet, iar inima-i să-i fie scoasă din piept și să fie îngropată sub lespezi, la Stella Maris, în Balcicul pe care l-a adorat.
Potrivit ultimei dorințe scrisă în testament, Regina Maria îi scria fiului său, Regele Carol al II-lea:
„Ți-am lăsat Balcicul, locul inimii mele. (…) Chiar dacă întotdeauna am avut oroare de cuțit, vreau ca după moartea mea, inima să-mi fie scoasă din trup și îngropată în mica capelă Stella Maris. Doresc ca inima mea să fie adusă lângă mare, sub lespezi.(…) Deci lăsați ca inima mea să stea acolo, chiar dacă trupul va trebui îngropat la Curtea de Argeș, alături de Papa (Ferdinand), așa cum este corect pentru o Regină.”
Caseta de argint a fost învelită cu un drapel dublu: pe o față era steagul României, pe cealaltă al Marii Britanii, simboluri ale statutului regal al Reginei Maria. Caseta, învelită în drapel, a fost introdusă, după dorința Reginei, într-o altă casetă din argint aurit, gravată și ornamentată cu pietre prețioase. Caseta, făcută la Paris, de un celebru bijutier, cântărea 7,573 kilograme și avea peste 3000 de pietre prețioase.
Istoria a avut, însă, alte planuri cu inima celei supranumite ”Mama răniților” sau „Regina soldat”
Doi ani mai târziu, după ce Cadrilaterul a fost cedat Bulgariei, inima Reginei a fost adusă la Bran, al doilea loc de suflet al acesteia. În acest context, principesa Ileana a ordonat ridicarea Capelei „Inima Reginei Maria”, a cărei construcție a durat doar un an. Până la finalizarea capelei ce se dorea a fi similară celei de la Balcic, inima Reginei Maria a fost depusă într-o stâncă, în apropiere de Castelul Bran.
După 48, comuniștii au încercat să distrugă toate urmele lăsate în țară de familia regală. Capela de piatră de lângă Bran a fost părăsită și vandalizată. Peste ceva timp, inima Reginei va fi mutată în interiorul Castelului Bran.
Pe 5 iulie 1968, directorul Muzeului Bran, însoțit de mai mulți activiști comuniști au deschis capela și au forțat cu răngile sarcofagul de marmură aflat în interior. În sarcofag au găsit caseta de argint cu inima Reginei pe care au depus-o în casa de bani a Muzeului Castelului Bran.
De la caseta de argint, la cutia de plastic
Trei ani mai târziu, caseta, pe motiv de siguranță, a fost transferată la Muzeul Național de Istorie a României și a fost deschisă. În ea se găsea o altă casetă, mai mică, octogonală, de argint. Și aceasta a fost deschisă. Cele două casete au fost incluse în Tezaurul Istoric al României, iar inima introdusă într-o cutie de plastic, a fost dusă spre păstrare în depozitul Muzeului de Istorie.
Aproape șase ani de când inima Reginei a revenit în Prahova, la Pelișor
La începutul lui noiembrie 2021 se vor împlini șase ani de la ceremonia dedicată depunerii casetei de argint cu inima Reginei, în Camera de Aur a Castelului Pelișor din Sinaia. După 41 de ani, timp în care s-a aflat în patrimoniul Muzeului Național de Istorie, inima Reginei a fost așezată în locul unde a bătut pentru ultima oară, la 18 iulie 1938.
Miros de violete indiene în Camera de Aur
Mulți turiști spun că, în special în Camera de Aur, acolo unde Alteța Sa Regală și-a dat ultima suflare, se simte un miros inconfundabil de violete proaspete exotice, vanilie și citrice, mai ales în luna iulie, în preajma datei morții Reginei. Parfumul de violete indiene, dăruit de un maharajah într-un mic flacon încrustat cu pietre prețioase, a fost preferatul Reginei Maria. La fel culoarea violet pe care a iubit-o nespus. Inclusiv la înmormântare, Majestatea Sa a fost îmbrăcată în mov cardinal, iar în semn de respect și prețuire, culoarea de doliu a fost violet.
sursa foto -bizbrasov.ro