Mărturia emoționantă a tatălui prahoveanului care a scăpat de pedeapsa cu moartea în Malaysia: ”Măcar știm că nu i se va pune ștreangul de gât!”

16

20 de ani de temniță și 10 lovituri de bici a fost pedeapsa primită de Ionuț Gologan, prahoveanul prins cu droguri pe aeroportul din Kuala Lumpur, care a fost inițial condamnat la moarte. Observatorulph.ro a discutat cu tatăl tânărului, care nu și-a pierdut speranța că-l va revedea, într-o zi, acasă.

Pedeapsă cruntă pentru cărăușul de droguri din Telega

În iunie se împlinesc nouă ani de când prahoveanul Ionuț Alexandru Gologan, originar din Telega, era prins pe aeroportul  internațional din Kuala Lumpur având asupra sa 1,5 kilograme de metamfetamină. Lucra ca șofer, part-time, pentru o firmă de transport din Germania. Cărăușia l-a costat scump de prahovean, acesta fiind condamnat, în 2012, la moarte prin spânzurare pentru trafic de droguri.

”Copilul meu nu mai are dinți în gură și e piele și os”

Întreaga comunitate din Prahova a fost șocată la auzul veștii că tânărul, atunci în vârstă de 22 de ani, va primi pedeapsa capitală, conform, legilor statului Malaysia. Ionuț a fost crescut doar de tată (mama abandonându-l la naștere) și o bunică, acum în vârstă de 89 de ani. A fost un copil sărac și, spun vecinii, probabil tocmai această sărăcie l-a determinat să își dorească să facă bani repede și ilegal. Nouă ani de temniță grea, nouă ani în care, povestește Dumitru Gologan, ”băiatul meu a rămas fără dinți în gură, a fost bătut și chinuit, a slăbit piele și os de nimeni nu l-ar mai recunoaște”. Nouă ani de când telegeanul nu a mai văzut lumina zilei decât printre zăbrelele unei închisori cu condiții extrem de drastice, inumane chiar.

Toate pedepsele cu moartea sunt oprite

Autoritățile române  s-au luptat ani de zile pentru aducerea în țară a lui Ionuț Gologan, în ideea în care acesta să fie judecat și să execute pedeapsa într-o închisoare românească. În zadar, însă. Conform legilor malaysiene, traficul de droguri este pedepsit în acel stat cu moartea. Așadar, Ionuț Gologan a fost condamnat la moarte prin spânzurare de către Curtea Federală de Justiție din Malaysia, în 2016. Mai multe delegații din România au purtat discuții cu omologi din Malaysia, avocații prahoveanului depunând chiar o cerere de grațiere.

Cererea a fost trimisă, la momentul respectiv, chiar sultanului statului Selangor, unde se află capitala Malaysiei, Kuala Lumpur, singurul în măsură să revizuiască legea prin care traficanții de droguri erau condamnați la pedeapsa capitală. Conform unor informații remise de ministrul Legii din Malaysia, ,, toate pedepsele cu moartea sunt oprite. Nicio execuție nu va mai fi dusă la capăt din moment ce abolim pedeapsa capitală,,. Legea privind pedeapsa cu moartea  este în curs de revizuire. Autoritățile de acolo au informat oficial că au blocat administrativ execuțiile în cazul persoanelor condamnate la moarte pentru trafic de droguri, conform MAE.

Tatăl tânărului, acum în vârstă de 29 de ani, încă mai speră să își vadă băiatul acasă. La fel și bunica, bătrână și bolnavă, care, cu greu, l-a crescut pe Ionuț. Nu mai știu nimic de soarta băiatului lor, în afara deciziei pe care au luat-o autoritățile din Kuala Lumpur : 20 de ani de detenție și 10 lovituri de bici.

”Băiatul meu e un amărât de la țară”

”E greu, e foarte greu. E singurul meu copil. Am fost ajutat cu bani, dar ce folos… Sentința e aceeași. Nu există acord diplomatic între cele două țări. Copilul meu a fost folosit. Nici nu știa ce e în bagaj, la momentul la care i s-a găsit metamfetamina. Era un copil amărât de la țară, folosit de alții drept cărăuș. Ce-o fi fost în mintea lui… Nici nu mai contează. Întreaga viața i-a fost distrusă, arată îngrozitor, nici vocea nu i-o mai recunosc când  mai vorbim la telefon. Vrea în țară, vrea acasă, dar legile sunt foarte dure acolo pentru trafic de stupefiante. Ne e foarte dor de el, știm că a greșit, dar nu merita o așa soartă” ne-a mărturisit, aproape plângând, tatăl lui Ionuț, Dumitru Gologan, care deja s-a resemnat și nu mai speră să își mai vadă vreodată fiul liber.

Autoritățile din Malaysia nu au știu ce e aceea clemență când vorbim de stupefiante

Prahoveanul Ionuț Gologan este primul român care, inițial, a primit pedeapsa capitală pentru trafic de droguri. În 2018, un alt român, Daniel Ionuț Țurcan a fost pus și el oficial sub acuzare de către autoritățile din Kuala Lumpur, după ce, asupra lui au găsite două pachete mari de pudră albă. care s-a dovedit a fi cocaină.

Autoritățile din Malaysia nu știu ce înseamnă milă și clemență atunci când vorbim de trafic de droguri. Conform ultimelor date ale OMS, rata de deces din cauza drogurilor, în Malaysia, e de 1,26 la 100.000 de locuitori, asta însemnând locul 76 în lume.

 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 0785 075 112

16 COMENTARII

 1. ”Băiatul meu e un amărât de la țară”. Daca nu era prins, acum se dadea ” jmecher „, cu BMW si tupeu cat cuprinde. Asa, o sa moara in puscarie, ca merita.

 2. Nu știu cine ești România curată dar ești un om egal cu zero sa scri ce ai scris și un om fără suflet indiferent ce a făcut omu nu merita sa ii dorești asta așa ca ide dacă era fitu oare tot la fel ai fii comentat om de nimic ce ești orce om greșește si învață din greșeli asta nu te face un comentator peste viețile altora chiar de o bagi pe aia cu liberă exprimare așa ca ide folosește creieru ăla dacă îl ai ps nu mai fii un frustrat online care se Lab…te la pc

  • In afara faptului ca esti agramat, mai esti si ticalos. Mie mi-e mila de copiii care ajung dependenti de droguri din pricina unor asemenea ” valori „. Cei ca tine ar trebui izolati de societate.

   • Romînia curată tu ai o minte diabolică de ce îți place să să judeci cine te crezi tu d zeu , să îi dorești să moară în pușcărie cum îți permiți să scri așa ceva? Ok a greșit cu voie sau fără voie dar tu ești un nimeni în drum nai dreptul să vorbești despre nimeni și nimic , a plătit și încă plătește pt ce a făcut a suferit destul chinurile iadului de acolo învață să ai suflet și milă pt că la accest capitol ești zero. Iar dacă crezi că el va muri în pușcărie te înșeli amarnic pt că uite spre nefericirea a rezistat atâta timp și nu și-a pus capăt zilelor șiiii încă va mai rezista și ști de ce ? Pt că are pe cineva acolo sus și acela este d zeu care îl iubește mult , să îi ajute d zeu să scape și poate într-o zi să se întoarcă acasă la tatăl și bunica lui DOAME AJUTA IAR TU HITLER POATE VEI SFÎRSI CA EL ASTA CA. SA NU MAI DORESTI RAU LA NIMENI

 3. Corect..dacă nu ar exista traficanti,cu siguranță in România nu ar fi drogați…cat despre săracul flăcău, a avut ghinion , a suferit destul , a plătit destul cu libertatea , sa dea Domnul sa vina acasab

 4. ba tu esti prost rau ! dupa mintea ta aia creata crezi ca asta e marele traficant ? asta era un simplu carausi….. daca ar muri crezi ca se sopeaza traficul de droguri
  ?

 5. La câtă ură ai în tine mai degrabă tu ai merita exterminat. Ești un ticălos un jegos și un ipocrit. Te bucuri de necazul altora imbecilule. Ferească Dumnezeu de oameni ca tine. Ești ultima speță de om și sper că ai fost un accident nefericit și nu mai există alte exemplare ca tine. În tine nu există urmă de umanitate doar ură și denigrare pentru semenii tăi. Defapt…. Noi nu suntem semenii tăi. Tu ești ceva aparte. Baftă în viață dar cu gândirea asta nu ai să ajungi departe.

 6. Mai cretinule sper din tot sufletul copii sa ti devina dependenți de heroină,cum poti sa dorești moartea unui copil de 22 de ani ,animal fără suflet ,sa dea Domnu sa o găsești pe nevastata în pat cu fratetu dobitocule posesor si de Logan după cum se vede ,invidios pe cei posesori de Bmw ,ai inima de piatra hainule

 7. Ba dute drrqw in alta tara ghiaure…Baiatu ala a gresit poate, insa nu el este Seful cel mare…S.a oprit traficul de Droguri ca este arestat ??

 8. Eu cred ca i este suficient cât a stat închis și ar trebui eliberat și data o noua șansa.bineînțeles ca nu sunt de acord cu traficul de droguri

 9. Romania curata cik …Daca nu ar fii gazoari ca tine ar fi curata Romania noastra Dar din cauza pramatiilor ca tine este mancata Romania si chiar sper sa va savurati prostia pana la sfarsit deprimati prosti meritati ceea ce aveti si sper sa ramaneti la nivelul bine meritat

 10. Daca ati stii ce fac leprele voastre de copii nu l.ati mai judeca pe baiatul asta care poate a facut.o in speranta unei vieti mai bune si nu ca leprele voastre ce vor sa simta adrenalina si ca asa e la moda ,sa umblii cu droguri. Nu mai judecati voi ca nu sunteti Dzeu,vedeti.va de viata voastra si uitati.va in curtea voastra nu la altii. Si daca doresti moartea cuiva nu esti mai presus decat el…esti mai rau…de aia a ajuns Romania asa din cauza dobitocilor ce voteaza pt 1L de ulei si 1kg de zahar si platesc tone fara sa stie…voteaza toti prostii care ne inchid fabricile si ne tin acasa fara munca ,ne chinuim prin tari straine ori in cazul de fata de apucam de cacaturi de astea ca sa avem ce pune pe masa.Nimeni nu merita sa moara! Asta macar a carat droguri,sunt altii de fac mult mai mult rau si nu ii vede nimeni dar asa e romanul,judeca…nu se gandeste si la motivele pt care s.a ajuns la asta. Rusine!

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău