Spitalele din Prahova refuză să spună cum au cheltuit banii din donații și sponsorizări în perioada pandemiei COVID. Totuși, unde au ajuns?

0

Observatorulph.ro a solicitat pe 22 aprilie  tuturor spitalelor de stat din Ploiești, Urlați, Vălenii de Munte, Câmpina, Mizil și Sinaia să ne răspundă la o serie de întrebări, printre care și cele privind sumele și materialele sanitare primite din donații și sponsorizări. Cu câteva excepții, majoritatea directorilor de spitale au refuzat până la data publicării acestui articol, 14 mai, să dea curs acestui exercițiu de transparență.

Prahovenii au răspuns DA apelului la unitate pentru lupta anti-covid

Criza COVID-19 i-a unit parcă mai mult ca niciodată pe prahoveni, mulți contribuind cu bani, materiale sanitare de protecție și chiar aparatură medicală de ultimă generație, inclusiv de testare a pacienților pentru depistarea coronavirusului. S-au strâns sume uriașe de la persoane fizice și juridice, atât direct în conturile spitalelor din județ, cât și prin intermediul unor fundații, precum Crucea Roșie sau Fundația Comunitară Prahova. Bravo lor, ONG-urile au comunicat în mod transparent sumele strânse și modul în care au fost cheltuiți banii (cel mai recent exemplu a fost publicat astăzi de observatorulph.ro AICI).

Nici măcar ”un mulțumesc”?

În schimb, multe dintre spitalele de stat din Prahova refuză să facă acest demers de bun simț, măcar în semn de mulțumire pentru donatori. De același refuz ne-am lovit și când am întrebat managerii spitalelor ce aparatură medicală sau materiale sanitare au cumpărat în perioada epidemiei, la ce prețuri și de la ce furnizori, inclusiv modalitatea de achiziție. Nu au răspuns nici măcar dacă s-a început testarea personalului medical și în ce condiții?

Observatorulph.ro a solicitat pe 22 aprilie  tuturor spitalelor de stat din Ploiești, Urlați, Vălenii de Munte, Câmpina, Mizil și Sinaia să ne răspundă la o serie de întrebări, printre care și cele privind sumele și materialele sanitare primite din donații și sponsorizări. Cu câteva excepții, majoritatea directorilor de spitale au refuzat până la data publicării acestui articol, 14 mai, să dea curs acestui exercițiu de transparență.

Solicitarea observatorulph.ro din 22 aprilie transmisă tuturor spitalelor de stat din Prahova:

Buna ziua, prin prezenta va solicitam sa ne raspundeti la urmatoarele solicitari:

1 Va rugam sa ne puneti la dispozitie o lista cu aparatura medicala achizitionata de institutia dvs in intervalul 8 martie-22 aprilie

2 Pentru fiecare aparat va rugam sa precizati sursa finantarii, denumirea institutiei care a asigurat fondurile, sectia catre care a fost repartizat si momentul in care a devenit operational

3 Va rugam sa raspundeti la aceleasi intrebari si pentru aparatele cumpărate din donatii si sponsorizari

4 Va rugam sa ne transmiteti lista cu materiale de protectie a personalului medical cumparate in acelasi interval, preturile de achizitie, furnizorii si modalitatea de achizitie.

5 Va rugam sa precizati componenta stocurilor materialelor de protectie pentru personalul sanitar  existente la data 22 aprilie.

6 Va rugam sa ne transmiteti daca a inceput testarea personalului medical pentru depistarea covid? Daca da, va rugam sa precizati cate teste s-au facut, care au fost rezultatele, cate mai sunt de facut, cine le face (Denumirea entitatii)?

Doar trei spitale, orășenescul din Urlați, Municipalul din Câmpina și CFR-ul dn Ploiești au răspuns întrebărilor noastre, iar cel din Sinaia ne-a răspuns la ”mișto”, invocând legislația din starea de urgență care permite dublarea până la 60 de zile a formulării unui răspuns la petiții și sesizări.

La alții, cum ar fi la spitalul județean din Sibiu, se poate!

Spitalul clinic județean de urgență Sibiu a postat pe site-ul propriu o situație în timp real a sponsorizărilor și donațiilor primite în timpul pandemiei de coronavirus.

A fost creată o rubrică specială cu situația sponsorizărilor, în care se menționează firmele generoase, sumele care au intrat în conturile spitalului, precum și achizițiile de aparatură medicală sau materiale sanitare efectuate din sponsorizările respective. Directorii spitalelor din Prahova ar putea lua lecții accesând acest site: www.scjs.ro

UPDATE Dintr-o regretabilă scăpare, adresa inițială nu a fost transmisă și la spitalul din Mizil, care a răspuns ulterior solicitării formulate de redacția noastră ulterior și pe care o publicăm aici:

 

Răspunsul Spitalului CFR din Ploiești:

Răspunsul Spitalului Orășenesc din Urlați

Răspunsul Spitalului Municipal Câmpina

Răspunsul Spitalului Orășenesc Sinaia, în traducere liberă: ”ne trebuie 60 de zile să le mulțumim sponsorilor”

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău