Mărturiile unei prahovence, stabilită de 20 de ani în Spania, despre atmosfera generată de starea de urgență: „Au fost scoși inclusiv militarii pe străzi. Dacă ieși din casă fără rost riști închisoarea“ FOTO-VIDEO

0
WhatsApp_Image_2020-03-16_at_14.18.40_ce697.jpeg

WhatsApp_Image_2020-03-16_at_14.18.40_ce697.jpeg

Cătălina este una dintre prahovencele care a ales drumul străinătății în urmă cu două decenii. Situația generată de coronavirus a luat-o și pe ea prin surprinderea, asemenea tuturor celor care au de-a face cu stările de urgență din țările unde COVID 19 face ravagii. Chiar dacă atmosfera s-a schimbat dramatic în zona unde locuiește, românca nu s-a gândit nicio clipă să revină în țară.

Starea de urgență a fost instituită în Spania, pentru o perioadă de două săptămâni, din cauza pandemiei de coronavirus. Țara din Pensinsula Iberică a înregistrat aproape 8000 de persoane infectate cu COVID 19 și peste 300 de persoane decedate.

Privim și noi înspre acest stat unde se află peste 800.000, obligați să se adapteze noilor reguli impuse de acest context deloc nefericit.

Cătălina este din Prahova, iar în urmă cu 20 de ani a ales să plece în Spania. În prezent, trăiește în satul Mozondiga din zona Leon. Personal, susține că nu-I este teamă de coronavirus, însă atmosfera, una pustie, controlată de poliție și de militari, îi trezește o oarecare stare de disconfort.

„De vineri au închis tot, mai sunt deschise de magazinele alimentare și farmaciile. Străzile sunt pustii, poliție la tot pasul. De astăzi (n.r. luni, 16 martie) au scos în străzi și militarii. Când ieși din case, te opresc și te întreabă unde mergi, fiindu-ți permis să te duci doar la serviciu sau la cumpărături. Pentru a merge la muncă, trebuie să ai un certificat doveditor, eliberat de angajator. La magazine sunt cozi ca pe vremea lui Ceaușescu. Și asta din cauză că în interior au voie doar cinci persoane deodată. Asta e, ne adaptăm condițiilor de acum“, ne-a declarat Cătălina.

Chiar dacă școlile sunt închise în această perioadă, activitatea didactică este continuată la distanță. Cătălina are doi copii care țin zilnic legătura cu profesorii lor, primesc teme pe care după ce le rezolvă le trimit cadrelor dicatice prin email pentru a le fi corectate.

Autoritățile iberice au aprobat aplicarea de amenzi foarte mari și pedeapsa cu închisoare pentru cei care încalcă prevederile situației de urgență.

Deși are rude în Ploiești, femeia nu s-a gândit nicio clipă să revină în țară în această perioadă. Va avea timp după ce va trece această criză să revină la ai ei, să se bucure de plimbări prin locuri de care-I este dor și de vizite pe la cei dragi.
Cătălina ne-a trimis și o serie de imagini, dar și un filmuleț din satul unde locuiește, imagini care par desprinse dintr-un tablou al unor locuri părăsite.

FOTO – VIDEO: Cătălina O.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 0785 075 112

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău