Odată cu modificările legislative aduse în învățământ, liceenii navetiști din Ploiești întâmpină dificultăți în ceea ce privește transportul. Unii termină cursurile după ora 20:00 în condițiile în care ultima mașină spre casă este la ora 20:00… și nu pleacă din fața școlii.
Dacă până în anul școlar 2022-2023, ora de curs era prevăzută să aibă 45 de minute și pauza 5 minute, de anul acesta o oră de curs are 50 de minute, iar pauza 10 minute. Legal, și fără excepții, astfel trebuie să se desfășoare orele de curs.
Măsura este cuprinsă în Legea învățământului preuniversitar care a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 5 iulie 2023. Capitolul III, Secțiunea 1, alin. 17 d) prevede că: „pentru clasele din învățământul gimnazial, liceal și postliceal, ora de curs este de 50 de minute, cu o pauză de 10 minute după fiecare oră. După a treia oră de curs se poate stabili o pauză de 15—20 de minute”.
În această situație, mai ales când în majoritatea unităților de învățământ din Ploiești se învată în două schimburi, elevii care au program după-amiaza termină orele de curs după ora 20:00. Și acest lucru se întâmplă în condițiile în care ultimele mașini care pleacă din Ploiești spre localitățile limitrofe o fac la ora 20:00.
Un exemplu concret este cel de la Colegiul Economic Virgil Madgearu unde un părinte a semnalat faptul că orele de curs se încheie la 20:05 pentru liceenii din al doilea schimb. Ca fapt divers, dintr-o clasă de 24 de elevi, doar 2 au domiciliul în Ploiești, restul fiind navetiști. În aceste condiții cum pot ajunge elevii acasă în siguranță seara?
Citește și: Doar elevii care nu au transport public în localitatea de domiciliu vor mai primi suma forfetară. În Prahova sunt peste 11.000 de navetiști
„Ultimul microbuz spre Tătărani, de exemplu, pleacă de la Gara de Sud la ora 20:00. (…) Unii profesori au înțeles situația și acceptă ca elevii navetiști să plece mai devreme, adică la ora 19:20. Dar este normal?”, se întreabă un părinte.
Situația nu este însă singulară. În majoritatea unităților de învățământ din Ploiești liceenii învață în două schimburi din cauza lipsei de spațiu pentru toți elevii.
„(…) În majoritatea instituțiilor de învățământ din Ploiești se învață în 2 schimburi.
Conform unor reglementări legislative venite de la Minister (eu așa am înțeles de la un cadru didactic), ora trebuie să aibă 50 min și pauza de 10 min.
Asta înseamnă că programul elevilor care învață după amiaza se termină, în majoritatea zilelor, după ora 20, iar mijloacele de transport în comun au plecări din Ploiești spre localități limitrofe până în ora 20.
Mă întreb: Câți elevi navetiști învață în Ploiești? La ce ora au ultimul mijloc de transport in comun din Ploiești spre domiciliu?
Acum nu se întunecă atât de devreme, dar ziua se va scurta, se va trece la ora de iarnă când se va înnopta devreme…
Totuși, acești copii sunt minori, oare nu este periculos pentru ei să ajungă acasă după ora 21? (…) În numele părinților care au elevi navetiști solicit sprijinul dvs. Multumesc anticipat!”, ne-a scris un părinte la redacție.
O altă problemă este cea a transportului de dimineață
Situația este complicată nu numai pentru elevii din schimbul al doilea. Și cei din primul schimb se confruntă cu probleme legate de întârzierea la ore. „Stai în stație, faci semn, dar microbuzul nu oprește pentru că este deja plin”, povestește o elevă a unui liceu din Ploiești.
Conform reglementărilor, microbuzele nu au voie să transporte călători în picioare iar, dacă toate scaunele sunt ocupate, șoferii nu mai opresc pentru a lua alți călători.
„Profesorii, adică majoritatea lor, ne înțeleg și nu prea pun absențe la prima oră. Dar este oricum foarte greu să ajung la școală dimineața”, spune aceeași elevă.
Nu de puține ori părinții sunt cei care ajung, într-un final, să-și ducă și să-și ia de la liceu copiii. Cum este vorba de elevi de liceu, nu de gimnaziu sau de școală generală, nu se poate pune problema de „Dacă au vrut la alte școli din afara razei de domiciliu…”, așa cum se poate pune în vedere în cazurile amintite.
Indiferent dacă vorbim de schimbul 1 sau schimbul 2 la liceu, problema transportului privat pentru localitățile din afara Ploieștiului este una mare, amplificată și de modificările legislative privitoare la durata orelor de curs și a pauzelor.
Așa se întâmplă și la Călărași.