În România, în medie, se nasc peste 10.000 de copii lunar, iar de foarte multe ori părinții se bazează inclusiv pe alocația oferită de stat pentru nou-născuți pentru a-i crește.
Alocația pentru nou-născuți se încasează lunar, până când copilul împlinește vârsta de doi ani, sau trei în cazul copiilor cu dizabilități.
La momentul actual, alocaţia pentru un nou născut este de 719 lei, sumă ce are ca scop susţinerea părintelui sau părinţilor în demersul de creştere a copilului mai ales pe perioada concediului de creştere a copilului.
Pentru a obține alocația, părinții trebuie să se prezinte la DGASPC cu un dosar care să conțină: o cerere specifică, actele de identitate ale părinților și certificatul de naștere al copilului.
De asemenea, trebuie prezentat un extras de cont pe numele titularului cererii, astfel încât alocația să fie trimisă prin transfer bancar.
Există totuși cazuri când e nevoie, pe lângă toate celelalte acte, și de documente precum hotărâre de adopție sau hotărâre de încredințare.
Cum ți se pare subiectul?
Da` noi, astia vechi nascuti, care am dat in mintea copiilor, nu primim alocatie? Ca la pensii, covrigarul ne-a dat teapa.